Overlegcomité beslist: verdere versoepelingen voor horeca op 27 juni

Het Overlegcomité is vandaag opnieuw samengekomen om de coronamaatregelen in ons land te bespreken. Zoals verwacht is daar beslist om in cafés en restaurants versoepelingen door te voeren. Die zullen ingaan op 27 juni.

Na de terrassen op 8 mei en het gedeeltelijk indoor openen op 9 juni hoopte de horecasector binnenkort nog verder te mogen versoepelen. Dat was dan ook het belangrijkste agendapunt op het Overlegcomité met de bevoegde ministers. Na afloop kwam er goed nieuws voor alle cafés en restaurants.

Sluitingsuur om 1 uur

Op dit moment moeten horecazaken hun deuren en terrassen sluiten om 23.30 uur. Dat tijdstip is niet toevallig gekozen. Het zorgt er namelijk voor dat voetbalfans op café tot het einde van de voetbalmatchen op het Europees kampioenschap voetbal kunnen blijven zitten.

Op 26 juni begint daar echter de knock-outfase en daarbij zijn verlengingen en eventueel penalty’s mogelijk. Daarom heeft het Overlegcomité beslist om het sluitingsuur van cafés en restaurants te verlaten tot 1 uur. Die nieuwe regel gaat in vanaf 27 juni. Op die dag spelen de Rode Duivels meer dan waarschijnlijk hun achtste finale om 21 uur en wordt er dus veel volk op café verwacht.

8 personen aan tafel en thuis

Op diezelfde 27ste juni mag je ook met maximaal 8 personen aan een tafel gaan zitten op café of restaurant. Op dit moment is dat nog maximaal 4 personen.

Ook thuis mag je vanaf die dag tot 8 mensen op bezoek hebben in plaats van het huidige maximum van 4.

Telewerken, samenscholingsverbod en winkelen

De verplichting op telewerken vervalt ook binnenkort. Premier Alexander De Croo (Open Vld) beklemtoonde wel dat thuiswerk nog steeds ten zeerste wordt aangeraden.

Tot slot verdwijnt ook het samenscholingsverbod van 10 personen overdag en 4 ‘s nachts.

De regel die zegt dat je maar per twee mag winkelen, verdwijnt ook bij de volgende versoepelingsronde eind juni.

Volgende Overlegcomité op 16 juli

Het volgende Overlegcomité staat gepland op 16 juli. Als de coronacijfers tot dan positief blijven evolueren, bestaat de kans daar de meeste overgebleven coronamaatregelen in België afgeschaft worden. Vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) noemde het achteraf tegenover VRT NWS zelfs “misschien het laatste Overlegcomité over de coronacrisis ooit”.

Meer
Lees meer...