Nachtleven kan in België waarschijnlijk op 1 oktober heropenen; sluitingsuur cafés verdwijnt binnenkort

Ondanks heel wat versoepelingen van de coronamaatregelen in ons land blijft het nachtleven in België tot op heden grotendeels gesloten. Daar komt op 1 oktober mogelijk verandering in. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) laten weten aan De Morgen. De kwestie staat alvast vrijdag op de agenda van het Overlegcomité.

Het is alweer enige tijd geleden dat we nog een Overlegcomité hebben gehad, maar vrijdag om 14 uur is het weer zover. Dan komen de verschillende regeringen van ons land opnieuw samen om de huidige coronasituatie in België te bespreken. Op de agenda staan onder andere verdere versoepelingen voor de horeca.

Openingsuur cafés

Sinds kort zijn in België festivals opnieuw mogelijk als alle aanwezig een geldige coronapas kunnen voorleggen. Dat soms duizenden mensen op die manier samen kunnen feesten terwijl cafés nog steeds om 1 uur hun deuren moeten sluiten en klanten daar verplicht aan tafel moeten blijven zitten, stuit veel mensen tegen de borst.

Het Overlegcomité kijkt dan ook morgen of aan die scheeftrekking iets kan gedaan worden. “Ik denk bijvoorbeeld dat we het sluitingsuur voor cafés in Vlaanderen gaan opheffen”, zegt Vandenbroucke in De Morgen. “Cafés kunnen openblijven zolang ze willen. Veel belangrijker de komende maanden is dat cafés en restaurants goed geventileerd zijn. Met hoeveel mensen je rond een tafel zit, of hoeveel mensen je thuis ontvangt, is minder belangrijk.”

Nachtclubs en discotheken

Toch is de situatie in ons land nog niet zo dat nachtclubs en discotheken meteen weer de deuren zullen mogen openen. “Het is spijtig, maar we hebben dat gezien in Nederland: als je discotheken opent, heb je gegarandeerd grote uitbraken. Zelfs al er veel mensen gevaccineerd zijn, lopen er nog te veel mensen rond die niet gevaccineerd zijn”, zegt de minister daarover.

“Dat is moeilijk voor die sector en het is spijtig, maar ik denk dat je dat tenminste moet uitstellen tot 1 oktober. Ik denk dat we tegen dan weer een heel eind verder zullen zijn met de vaccinatie, zeker in Vlaanderen. Dan denk ik dat het realistischer wordt om het nachtleven op een veilige manier terug te openen.”

Meer
Lees meer...