Groen heeft het lastig momenteel. Federaal minister De Sutter wordt achtervolgd door het Bpost-schandaal, de verjonging in de partij zet niet door en kopstukken kiezen voor de lokale politiek. Business AM vroeg uitleg aan Carl Devos, politicoloog aan de UGent.
Beluister hier het volledige gesprek met Carl Devos:
Waarom is dit belangrijk?
Groen kan niet in het gat springen wat Vooruit aan de linkerzijde laat. Dat heeft met interne regels te maken, maar ook de politieke geloofwaardigheid van de partij brokkelt af. Radicale partijen zoals PVDA en Vlaams Belang profiteren van de malaise bij Groen.
Devos legt uit: “De verkiezingen van juni volgend jaar worden kort gevolgd door lokale verkiezingen in oktober. Binnen Groen zijn de regels rond decumul strenger dan bij andere partijen. Je mag geen twee politieke ambten combineren. Dus zijn er heel wat mensen die zekerheid kiezen en zich maar op het lokale niveau gooien.”
“De peilingen zijn niet goed, dus elk zitje wordt heel duur. Als iemand geen lijsttrekker is, dan wordt het heel moeilijk om toch verkozen te worden en dan kan die persoon in oktober niet geloofwaardig kandidaat-burgemeester zijn.”
Klimaatmarsen
“In de partij leeft al een tijd de analyse dat er andere mensen naar voren geschoven moeten worden, dat er radicale vernieuwing moet komen. Dus een aantal oudgedienden maakt ook de rekening. Er is niet zoveel aflossing van de wacht”, aldus Devos. “Nochtans zijn er heel wat jonge mensen bij Groen actief. Jong Groen is ook een vrij dynamische jongerenafdeling, maar die stoot onvoldoende door naar de top.”
“Na alle klimaatmarsen had men verwacht een grote overwinning te boeken, maar dat bleek niet het geval te zijn. Dus de uitslag viel tegen, waardoor ook een aantal mensen die normaliter hadden mee moeten doorstromen naar het parlement dat niet hebben kunnen doen.”
Politieke geloofwaardigheid
“Kiezers zijn geneigd om radicaal te stemmen op het moment dat de politieke geloofwaardigheid op het spel staat. Nochtans heeft de partij Groen zich daar altijd op geprofileerd. Bijvoorbeeld Kamerlid Kristof Calvo, die probeert al de hele tijd politieke vernieuwing op de agenda te krijgen. Een nieuwe wet op de partijfinanciering, nieuwe politieke spelregels. Maar dat komt er maar niet van.”
“Aan de andere kant wordt de partij nu midscheeps geraakt in de affaire van Bpost. De groenen pleiten tegen gelobby in de politiek. Nu blijkt dat de eigen minister Petra De Sutter dat gelobby op haar eigen kabinet heeft toegelaten door medewerkers die door Bpost betaald werden aan te nemen en op cruciale dossiers te zetten en daar bovendien ook niet helder over te communiceren”, analyseert Devos.