China bereikt nieuwe mijlpaal in veroveringstocht van de ruimte: taikonauten onderweg naar ruimtestation voor bemanningswissel

China lanceerde dinsdag drie taikonauten naar het kersverse ruimtestation Tiangong. Zij zullen voor het eerst de bemanning aan boord aflossen.

Waarom is dit belangrijk?

China heeft sinds kort een uitdager voor het Internationaal Ruimtestation (ISS) in een baan rond de aarde draaien. Het land mocht aan dat laatste project niet deelnemen, omdat de VS zich zorgen maakten over de nationale veiligheid. Nu bewijst het Middenrijk dat het zelf even goed in staat is om de ruimte te veroveren.

De essentie: De lancering vond om 16u08 Belgische tijd plaats.

  • Een Long March 2F-raket zal de drie taikonauten (Chinese astronauten) vanuit Jiuquan, in de westelijke provincie Gansu, in een baan rond de aarde brengen. 
  • Na een reis van zo’n zes uur zullen zij aankomen bij het ruimtestation. Daar zullen zij zo’n zes maanden vertoeven.
  • Aan boord van Tiangong bevindt zich nu al een driekoppige bemanning. Zij leven al sinds juni aan boord van het station en zullen de komende dagen terugkeren naar de aarde.
  • Het zal de eerste keer zijn dat een bemanningswissel plaatsvindt, een primeur voor China. Er zijn wel al een aantal bemanningen geweest, die er voornamelijk voor hebben gezorgd dat de verschillende modules geassembleerd konden worden.

De achtergrond: Tiangong wordt sinds 2021 gebouwd. Eind oktober werd de laatste module geïnstalleerd.

  • Nu het T-vormige ruimtestation klaar is, is het zo’n 20 procent zo groot als het ISS.
  • Tiangong heeft een massa van zo’n 100 ton en is dus even groot als Mir of Skylab. Dat zijn twee ruimtestations die vorige eeuw gebruikt werden, door respectievelijk de Sovjets en de Amerikanen.
  • Tiangong zal minstens tien jaar lang gebruikt worden. Opvallend is dat het na 2030 mogelijk het enige ruimtestation zal zijn. Het ISS-programma zal vanaf dat jaar immers wellicht worden stopgezet.

Verder uitgezoomd: Het in dienst nemen van Tiangong, is wederom een teken dat China aan sneltempo de ruimte verovert

  • Het land slaagde er pas in 2003 in om voor het eerste een taikonaut een ruimtewandeling te laten maken. Het was slechts het derde land in de geschiedenis dat dit met eigen middelen kon doen.
  • Intussen zette China ook al meermaals onbemande robots op de maan. Tijdens de Chang’e 5-missie, die in 2020 werd uitgevoerd, werd zelfs maansteen terug naar de aarde gebracht.
  • in 2021 slaagde het land er zelfs in om een rover op Mars te plaatsen. Enkel de VS slaagden er tot nu toe in om werkende rovers op de rode planeet te krijgen. De pogingen van de Sovjet-Unie mislukten.
  • China wil de komende jaren ook taikonauten op de maan krijgen. Wellicht wil het in de jaren 2030 ook mensen op Mars laten wandelen. Daarmee gaat het de concurrentie aan met de VS, dat hetzelfde probeert te doen met de Artemis-missies.
Meer
Lees meer...