Left Right
scrollTop top

China toont de eerste beelden van hun Marsrover Zhurong


Zhurong
© Bron: CNSA

De eerste beelden van de Chinese Marsrover Zhurong zijn aangekomen op aarde. Zhurong vloog vorige vrijdag door de atmosfeer rond Mars en stuurt nu de eerste foto’s door.

De twee foto’s die door de Marsrover zijn doorgestuurd, tonen het Marslandschap en de manier waarop de rover geholpen wordt om op Mars te landen. Zhurong ontplooide zijn zonnepanelen en communicatiestukken, zoals op de foto te zien is.

De bedoeling is dat de Marsrover onderzoek doet naar sporen van eventueel leven op de rode planeet. In het gebied waar Zhurong landde, Utopia Planitia, was er vroeger mogelijk een oceaan. Met de foto’s die door de China National Space Administration (CNSA) zijn verspreid, wordt ook meteen aan de wereld getoond dat de Marsrover succesvol is geland en geactiveerd.

Bron: CNSA

Perseverance

De Tianwen-1-missie is de eerste reis van China naar Mars. Tot vorige week vrijdag is het alleen nog maar de Verenigde Staten gelukt om een rover succesvol te laten landen én werken op Mars. De meest recente rover van Nasa, Perseverance, landde in februari in de Jezero Krater, zo’n 1.500 kilometer van de landingssite van Zhurong. In 1976 landde Viking 2 van NASA ook in Utopia Planitia.

China derde land

Met Zhurong is China het derde land dat een rover op Mars kan neerzetten. De Verenigde Staten landden met Perseverance al hun vijfde Marsrover. Het eerste land die het deed, was de Sovjet-Unie in 1971. De rover raakte tot op het oppervlak, maar verloor al na twee minuten alle contact met de aarde.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…