‘Oscars’: ‘Close’ van Lukas Dhont staat op de shortlist voor een Oscarnominatie in de categorie Beste Buitenlandse Film

Dat Close het uitstekend doet in het awardseizoen is een understatement. Met reeds nominaties op zak voor de prijzen van de Hollywood Critics Assocation, de Satellite Awards en de Golden Globes en al een prijs op zak voor Beste Internationale Film van de National Board Of Review is het zeker: Close staat op de radar van Hollywood.

De tweede film van Lukas Dhont blijft voorlopig nog in de strijd voor een Oscarnominatie voor Beste Internationale Film. Samen met 14 andere kandidaten prijkt de film op de shortlist die de Academy heeft bekend gemaakt. Hoewel er in 2018 ook veel buzz hing rond Girl haalde die uiteindelijk de shortlist niet. Close nu dus wel. Op 24 januari weten we of de film ook bij de vijf genomineerden zal zijn.

Tot de concurrentie behoren onder andere Decision To Leave uit Zuid-Korea, Im Westen Nichs Neues (Duitsland en te bekijken op Netflix), Argentina, 1985 (Argentinië en te bekijken op Prime Video), Bardo (Mexico en te bekijken op Netflix), Corsage (Oostenrijk, nu in de bioscoop te zien), het Franse Saint Omer, de Poolse film EO die zijn verhaal vanuit het perspectief van een ezel vertelt, en Joyland, de film die Pakistan voor het eerst op de shortlist brengt en bij ons op 28 december in de zalen komt.

24 januari

De film loopt nog steeds in de Belgische en Nederlandse zalen en trok tot nog toe alleen al in België en Nederland ongeveer 272.000 bezoekers. Buurland Frankrijk telde tot en met vandaag 206.000 bezoekers.

Close ging dit jaar in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar de film bekroond werd met de Grand Prix du Jury. Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm, met tientallen internationale festivalselecties en tal van prijzen.

Tijdens de volgende weken worden alle leden uitgenodigd om uit de 15 op de shortlist vermelde titels vijf films te nomineren die dan strijden voor de Academy Award voor Beste Internationale Speelfilm. Op 24 januari worden de nominaties bekendgemaakt.

Close wordt in de Verenigde Staten vertegenwoordigd door A24, een verdeler van arthousefilm met een uitstekende reputatie. De laatste drie maanden is Lukas Dhont in de Verenigde Staten om zijn film te promoten,, die zal eind januari in de Verenigde Staten uitgebracht worden.

Meer
Lees meer...