Pakkende oorlogsfilm ‘All Quiet on the Western Front’ staat nu op Netflix

Netflix is vandaag de hoog aangeschreven en zeer ambitieuze oorlogsfilm All Quiet on the Western Front gereleaset. Het gaat om een verfilming van de gelijknamige roman, een van de bekendste boeken over de gruwel van de Eerste Wereldoorlog.

All Quiet on the Western Front (Im Westen nichts Neues) is een roman van de Duitse oorlogsveteraan Erich Maria Remarque uit 1928. Het boek werd meteen geprezen voor de manier waarop het de extreme fysieke en mentale stress van de Duitse soldaten aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog beschrijft. In 1930 volgde er een eerste verfilming. Die kreeg vier Oscarnominaties en wist er daarvan twee te verzilveren. In 1979 volgde nog een gelijknamige televisiefilm, die zowel een Golden Globe als een Emmy won.

Gruwel in de loopgraven van Eerste Wereldoorlog

En nu heeft Netflix zich dus opnieuw gewaagd aan de verfilming van het bijna 100 jaar oude literaire meesterwerk. Het gaat om een Duitse film van de hand van regisseur Edward Berger. Daniel Brühl (Good Bye, Lenin!Inglourious BasterdsRushCaptain America: Civil War) is de bekendste naam in de castlijst. Hij speelt de Duitse politicus Matthias Erzberger die op het einde van de Eerste Wereldoorlog een wapenstilstand met Frankrijk probeert te onderhandelen.

De belangrijkste rol is echter weggelegd voor de jonge Felix Kammerer, die daarmee zijn langspeelfilmdebuut maakt. Hij speelt de 17-jarige Paul Bäumer die in de lente van 1917 vol enthousiasme naar het front wordt gestuurd. Dat enthousiasme blijft echter niet lang duren eens hij en zijn vrienden kennismaken met de harde realiteit van de loopgraven. Daarin zullen ze wanhopig moeten vechten om te proberen overleven.

Lovende recensies

Hoewel All Quiet on the Western Front nog maar sinds vandaag – vrijdag 28 oktober 2022 op Netflix staat, was de film al eerder in een beperkt aantal cinemazalen te zien. Daar kreeg de Duitse film haast unaniem positieve reviews. Vooral de pakkende en keiharde manier All Quiet on the Western Front het leven in de loopgraven toont, wordt geprezen.

Op Rotten Tomatoes scoort hij momenteel zelfs 95 procent op basis van 55 reviews. En meer dan 1.000 mensen gaven de film al een score op IMDb met een voorlopig gemiddelde van 8,1 op 10. Velen zien in All Quiet on the Western Front dan ook een serieuze kanshebber voor de Oscars.

Bekijk hier de trailer van All Quiet on the Western Front:

All Quiet on the Western Front is vanaf vandaag te streamen op Netflix.

Meer
Lees meer...