Conflict in Oekraïne kost VS jaarlijks meer dan oorlog in Afghanistan

In totaal leverden de Verenigde Staten al voor 46,6 miljard dollar steun aan Oekraïne, sinds het begin van de oorlog. Hiermee overschrijdt dit bedrag alvast de kost van de oorlog in Afghanistan, die de VS tussen 2001 en 2010 uitvochten. Dit valt echter in het niet bij de prijs van andere oorlogen.

De cijfers: In 2022 liep de waarde van de Amerikaanse steun aan Oekraïne op tot 46,6 miljard dollar.

  • Hiermee dragen de VS meer bij aan de huidige oorlog dan dat het conflict dat het zelf uitvocht in Afghanistan kostte. Toen gaven de VS jaarlijks zo’n 43,4 miljard dollar uit, dat blijkt uit cijfers van Statista. Het conflict startte na de 9/11-aanslagen op de Twin Towers, en zou negen jaar duren. De absolute kostprijs ligt dus nog vele malen hoger dan die van het conflict in Oekraïne.
  • In de lijst van Statista worden ook andere oorlogen opgenomen, zoals de Vietnamoorlog (1955-1975) en de Irakoorlog (2003-2011). Deze conflicten kostten de Verenigde Staten jaarlijks respectievelijk 90,9 en 125,1 miljard dollar.
  • Het duurste conflict in de lijst is de Koreaanse oorlog, die Noord- en Zuid-Korea tussen 1950 en 1953 uitvochten. Het noorden werd gesteund door China en de Sovjet-Unie, terwijl Zuid-Korea kon rekenen op de hulp van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties. Dit conflict kostte de Verenigde Staten jaarlijks 138,2 miljard dollar.
  • De conflicten in Vietnam en op het Koreaanse schiereiland kostten relatief veel, onder meer door de afstand met het Amerikaanse grondgebied. Ook werden in deze oorlogen massaal veel munitie verschoten, en het materiaal van de Amerikaanse troepen leed onder de omstandigheden van het conflicten. Ook werd in beide conflicten vaak beroep gedaan op de luchtmacht, wat geen goedkope operaties zijn.

Niet op de lijst: In de grafiek van Statista zijn een hoop andere conflicten, waarin de Verenigde Staten betrokken ware, niet opgenomen.

  • De Golfoorlog van 1990-1991, het offensief dat de geallieerde troepen lanceerden als reactie op de Iraakse invasie van Koeweit, kostte in totaal 116,6 miljard dollar, of 0,3 procent van Amerika’s bbp destijds. Dit conflict duurde ‘maar’ zeven maanden, en kostte aan 383 Amerikaanse soldaten het leven.
  • Ook beide wereldoorlogen zijn niet in de lijst opgenomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog spendeerden de VS in totaal 4,69 biljoen dollar, of 36 procent van zijn volledige bbp. Opvallend is dat ook de Sovjet-Unie hiervan profiteerde.

Meer steun aan Sovjet-Unie dan aan Oekraïne

  • De Leen- en Pachtwet, die de VS in 1941 ondertekenden, moest de militaire steun aan de bondgenoten structureren. In dit kader werd destijds voor 50,1 miljard dollar aan goederen verscheept naar het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Sovjet-Unie en China. Omgerekend naar de koers van vandaag gaat het om 832,7 miljard dollar. De Sovjet-Unie kreeg hier 187,8 miljard dollar van.
  • Zo kreeg de Sovjet-Unie in totaal 11.000 vliegtuigen, meer dan 6.000 tanks en antitankvoertuigen, en meer dan 300.000 vrachtwagens. Daarnaast kreeg het regime in Moskou ook 1,75 miljoen ton voedsel. In totaal bedroeg de steun 17,5 miljoen ton militair materiaal; de Amerikaanse troepen in Europa kregen 22 miljoen ton.
Meer
Lees meer...