Left Right
scrollTop top

Conor McGregor kondigt (voor de tweede keer in drie jaar) zijn pensioen aan, maar moeten we ‘m geloven?


Conor McGregor kondigt (voor de tweede keer in drie jaar) zijn pensioen aan, maar moeten we ‘m geloven?

Conor McGregor heeft op Twitter onverwacht z’n pensioen aangekondigd. De afgelopen weken circuleerde er steeds meer nieuws over mogelijke opponenten voor de Ier, maar die zegt nu dus helemaal te stoppen met mma. De aankondiging kwam zo plotsklaps dat velen het veeleer als een promotiestunt zien dan een echt vaarwel. Het is dan ook niet de eerste keer dat de grootste ster in de UFC zegt te zullen stoppen …

Als Conor McGregor praat (of tweet), dan luistert de hele wereld. Of toch de mma-wereld. En zo dus ook deze morgen, toen de Ier een zelfs voor hem opvallende tweet de wereld instuurde. “Hey jongens, snelle aankondiging. Ik heb beslist de sport die formeel bekend staat als mixed martial arts vaarwel te zeggen. Ik wens al mijn oude collega’s het beste in de toekomst. Ik vervoeg nu mijn oude partners, die al zijn gestopt.” De ‘amper’ dertigjarige mma-ster stopt er dus volledig mee, of dat schrijft hij toch …

Cerrone, Holloway, …

Het nieuws kwam bijzonder onverwacht. Er gingen de afgelopen weken steeds meer geruchten de ronde over mogelijke tegenstanders voor de Ier bij z’n terugkeer. McGregor zit voorlopig een schorsing uit voor zijn aandeel in de hel die losbrak na zijn kamp tegen Khabib Nurmagomedov op UFC 229. Die schorsing zou al aflopen in april en dus werd er duchtig gespeculeerd over zijn terugkeer.

Een kamp tegen Donald Cerrone werd genoemd, al zo snel als UFC 236 in april. Maar McGregor was niet tevreden met de status van co-main event, naast het titelgevecht dat al gepland stond. Daar kon de Ier niet mee leven en dus paste hij vriendelijk. Al zou hij nog overtuigd kunnen worden, als UFC met aandelen op de proppen zou komen. Dat lijkt heel onwaarschijnlijk, dus werd er al verder gekeken.

En dan passeerde zelfs de naam van regerend vedergewichtkampioen Max Holloway de revue. De twee namen het al eens tegen elkaar op en spaarden recent op Twitter de harde woorden niet voor elkaar. McGregor zou het dan tegen Holloway opnemen voor een mogelijke interim-lightweight-titel, waar Holloway het net op UFC 236 voor opneemt tegen Dustin Poirier. Maar ook naast Cerrone en Holloway azen er nog een hoop UFC-vechters naar een kamp met McGregor.

Kortom, iedereen wil het opnemen tegen de Ier, die door de grote aandacht die hij met zich meebrengt ook voor een grote cheque zal zorgen. Aan opponenten geen gebrek, dus waarom zou hij dan op pensioen gaan?

Proper Twelve

UFC-baas Dana White heeft, uiteraard, al gereageerd op de tweet van zijn poulain. In een sms naar ESPN-verslaggever Brett Okamoto stelde hij dat zijn pensioen “logisch is”. “Ik zou ook op pensioen gaan als ik hem was”, reageert White. “Hij heeft het geld om op pensioen te gaan, en zijn whiskey is aan het ontploffen.”

Volgens de UFC-baas stopt hij misschien wel met vechten maar niet met werken. “Zijn whiskeymerk (Proper Twelve, red.) zal hem wel bezig houden en ik ben er zeker van dat hij nog aan andere dingen aan het werken is.”

Geld genoeg

En McGregor heeft natuurlijk geld genoeg. Hij moet zowat de meest betaalde UFC-vechter aller tijden zijn en heeft met zijn eigen whiskeymerk nog eens een andere bron van inkomsten opgezet die hem geen windeieren heeft gelegd.

“Ik hoef niet noodzakelijk nog te vechten”, zei hij maandag nog op de bank bij Jimmy Fallon, waar hij ook nog vertelde in gesprek te zijn voor een terugkeer in juli. “Ik heb genoeg voor de rest van m’n leven, mijn familie heeft genoeg voor de rest van hun leven”, is de Ier niet bescheiden. Maar hij eindigde met een heel belangrijke: “Maar ik wil graag terug vechten! Dus we zien wel wat er gebeurt. Ik blijf klaar!”

Toch lijkt het voor Dana White een beklonken zaak: “Het was zo leuk om hem aan het werk te zien”, gaat White verder in z’n tekstbericht aan Okamoto. “Hij heeft ongelooflijke dingen bereikt in deze sport. Ik ben zo blij voor ‘m en ik kijk er naar uit hem zo succesvol te zien worden buiten de octagon als hij erin is geweest.” Voor White lijkt z’n pensioen dus al een zekerheid, maar Okamoto zelf heeft er nog z’n twijfels bij. “Ik behandel dit nog niet als een officieel pensioen van Conor McGregor”, zegt hij zo in een filmpje van Sports Center.

Bekijk hieronder de passage van McGregor bij Jimmy Fallon:

I have decided to retire young

En er is genoeg reden om aan die uitspraken te twijfelen. Het is namelijk niet de eerste keer dat de Ier z’n pensioen ‘aankondigde’. Al in 2016 vuurde hij een tweet af waarin hij zei “jong op pensioen” te gaan. “Thanks for the cheese. Catch ya’s later.” Toen deed hij dat als ‘wraak’ op de UFC, die hem omwille van het niet deelnemen aan een mediatour schrapte van hun grote UFC 200-event.

Dat was natuurlijk niet het einde van de carrière van de Ier, die amper vier maanden later al terug de octagon instapte voor z’n langverwachte rematch met Nate Diaz. Dat gevecht staat trouwens nog steeds op nummer twee van de meest verkochte pay-per-views van UFC ooit, net na UFC 229 waar McGregor het opnam tegen Khabib Nurmagomedov. Ter info: vijf van de zes meest verkochte pay-per-views ooit van de organisatie zijn er waarbij McGregor de grote headliner was.

Bekijk hieronder de top 5:

‘Money’ Mayweather

Net zoals in 2016 lijkt de Ier maar op één ding uit: aandacht. Aandacht die hij, als hij uiteindelijk toch zijn terugkeer maakt in de octagon, zal kunnen omzetten in geld. Want de Ier houdt dan wel van vechten – en alleen daarom al lijkt zijn vroege pensioen meer een mediazet – hij lijkt nog net iets meer te houden van geld. Een McGregor die terugkomt ‘uit pensioen’ zal nog meer mensen lokken dan gewoon eentje die uit schorsing komt. En dat weet de Ier zelf ook.

Hij neemt zo een tactiek over van een van z’n vroegere opponenten, Floyd Mayweather. ‘Money’ Mayweather heeft, zoals z’n bijnaam al doet vermoeden, net zoals McGregor een liefde voor geld. De Amerikaan maakte er tijdens z’n carrière haast een kunst van om zo veel mogelijk te verdienen voor zo weinig mogelijk inspanning. Zo kreeg hij voor z’n money fight tegen McGregor, naar verluidt, maar liefst 300 miljoen dollar. Mayweather was voor dat gevecht al een tweede keer uit pensioen teruggekeerd. De bokslegende trok zich zo in 2007 al eens terug uit de sport om minder dan twee jaar later al weer in de ring te staan.

In 2015 ging hij een tweede keer op pensioen, nog steeds ongeslagen. Om amper twee jaar later alweer terug te keren voor een boksmatch tegen Conor McGregor. Na z’n overwinning over McGregor, waardoor hij z’n record naar 50 overwinningen (en 0 verliezen) bracht, trok hij zich voor een derde keer terug. Maar ook nu, weer twee jaar later, zijn er weer geruchten over een comeback van de kleine Amerikaan. En als hij opnieuw de ring in stapt, zal dat ongetwijfeld voor een gigantische som zijn.

WWE

De kans dat de Ier de octagon ook daadwerkelijk vaarwel zegt, lijkt nagenoeg onbestaande. McGregor lijkt dus veeleer in de leer gegaan bij de grootste verdiener die de sportwereld ooit heeft gezien. Maar mocht Conor McGregor de sport ook echt de rug toekeren, lijkt zijn volgende carrièrestap nu al vast te liggen: welkom WWE!

WWE-ster Finn Bálor, echte naam Fergal Devitt, reageerde al snel op de aankondiging van z’n landgenoot. “Ik zie je op ‘mania, vriend!”, tweette Bálor, verwijzend naar de grootste pay-per-view van WWE, Wrestlemania, die er binnenkort zit aan te komen.

Brock Lesnar en Ronda Rousey achterna

Geruchten over een mogelijke overstap van McGregor naar de wereld van het professioneel worstelen circuleerden al verschillende keren de afgelopen jaren. De ‘mondigheid’ van de Ier maakt van hem een logische kandidaat voor de WWE. Hij zou er meteen ook verschillende ex-collega’s van in de UFC tegenkomen. Met Brock Lesnar is de huidige WWE-kampioen er eentje die zichzelf ook een voormalig UFC-kampioen mag noemen (en die op zijn beurt weer op weg lijkt naar UFC).

De grootste ster bij de vrouwen is dan weer Ronda Rousey, de populairste vrouwelijke vechtster ooit. McGregor en Rousey worden wel vaker in één adem genoemd als de twee grootste sterren in de sport ooit. Rousey zal komende Wrestlemania, dat op 7 april zal plaatsvinden, trouwens naar alle waarschijnlijkheid samen met haar twee opponenten optreden in de main event van de avond. Het zal zo voor het eerst zijn dat vrouwen een pay-per-view van WWE zullen afsluiten. Om maar te zeggen dat ex-UFC’ers wel wat kunnen verwezenlijken (en verdienen) in WWE.

Getty Images

Eén ding lijkt zeker …

Maar alles lijkt er dus op te wijzen dat McGregor binnen een paar maanden gewoon weer de octagon zal induiken. Tegen wie dat zal zijn, is voorlopig nog altijd onduidelijk. Dat hij er, opnieuw, een smak geld mee zal verdienen, staat echter nu al als een paal boven water.

Als McGregor de sport echt vaarwel zal zeggen, kunnen we toch nog steeds genieten van zijn prachtige trashtalk. Hier vind je zo de 17 grappigste quotes van de UFC-ster!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…