Corona-uitbraak in Kruisem: huisarts volgde mondmaskerregels niet tijdens consultaties

In de Oost-Vlaamse fusiegemeente Kruisem hebben tientallen mensen positief getest op het coronavirus. De verantwoordelijke daarvoor zou een huisarts zijn. Hij volgde de regels rond mondmaskers niet altijd. Ondertussen blijkt dat hij zelf besmet is met het virus. Hij heeft dus waarschijnlijk tientallen van z’n patiënten besmet.

In het Oost-Vlaamse Kruisem is een tijdelijk corona-testdorp opgericht. De fusiegemeente (ooit Kruishoutem en Zingem) telt namelijk tientallen nieuwe coronabesmettingen. Volgens contactopspoorders zijn die allemaal te linken aan één besmette huisarts. Hij droeg tijdens z’n consultaties niet altijd (juist) een mondmasker.

“Onbegrijpelijk en onverantwoord”

Die informatie heeft burgemeester Joop Verzele (CD&V) ondertussen bevestigd in een persbericht. “De huisarts volgde niet consequent de mondmaskerrichtlijn tijdens de consultaties met zijn patiënten”, klonk het. Dat is volgens hem “onbegrijpelijk en onverantwoord”. De arts zou zich wel bewust zijn van z’n fouten.

Ook volgens Farah Vansteenbrugge kan dit niet. Zij is een medisch experte die samen met het Vlaams Agentschap Volksgezondheid en de gemeentelijke noodplanningscoördinator het testcentrum coördineert. “Het is onbegrijpelijk en ronduit schandalig dat een huisarts zo onzorgvuldig is kunnen zijn”, vertelde ze.

Tijdelijk testcentrum

Alle patiënten van de dokter worden nu opgespoord en gecontacteerd. Ze moeten zich allemaal laten testen. Daarom is in Kruisem nu een tijdelijk testcentrum opgericht. Daarin zijn lokale artsen en verpleegkundigen aan de slag. Bedoeling van het extra testcentrum is de druk op nabijgelegen testcentra verminderen.

Enkel wie doorverwezen is van z’n huisarts, kan in het tijdelijke centrum getest worden op het coronavirus.

Meer
Lees meer...