Coronacijfers: Nu ook stijging in aantal ziekenhuisopnames

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land neemt voor de tweede dag op rij toe. Daarnaast stijgt ook de positiviteitsratio opnieuw naar 6,3 procent. Het aantal ziekenhuisopnames neemt ook licht toe. Bij de overlijdens is wel nog steeds een sterke daling te zien.

In de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano zien we dat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus opnieuw stijgt. Gisteren was daar voor de eerste keer in meer dan tien dagen een stijging te zien. Ook de positiviteitsratio neemt toe. Bij de ziekenhuisopnames is, na een stagnering gisteren, vandaag een lichte stijging te zien. Het aantal overlijdens neemt wel nog steeds af.

Gemiddeld 2.098,6 nieuwe besmettingen per dag (+14 procent)

In de week van 13 tot en met 19 februari werden dagelijks gemiddeld 2.098,6 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een stijging met 14 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen.

Op dit moment worden er dagelijks gemiddeld 37.548,4 coronatesten afgenomen. Dat is een daling met 15 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen.

Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt licht toe. Deze ligt nu op 6,3 procent en daarmee 1,3 procent hoger dan in de laatste periode van zeven dagen. Deze stijging hangt waarschijnlijk samen met de daling in het aantal afgenomen tests. Met een positiviteitsratio van 6,3 procent zit ons land meer dan een procent boven de drempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert om de crisis onder controle te zien. Experts in ons land willen dit cijfer echter zien dalen tot 3 procent alvorens versoepelingen in te voeren.

Gemiddeld 122,6 ziekenhuisopnames per dag (+1 procent)

Het aantal ziekenhuisopnames neemt ook toe. Daarbij gaat het nu om gemiddeld 122,6 opnames per dag. Dat is 1 procent meer dan in de vorige periode van zeven dagen. 

In totaal lagen er gisteren 1.708 personen in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 91 meer dan een dag eerder. Daarvan liggen 348 op de afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er 19 meer dan een dag eerder. 175 mensen moeten kunstmatig beademd worden.

Gemiddeld 35,1 overlijdens per dag (-11,8 procent)

Tussen 13 en 19 februari stierven elke dag gemiddeld 35,1 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ook dat is een daling met 11,8 procent vergeleken bij een week eerder. In totaal zijn er in ons land nu al 21.903 mensen overleden aan Covid-19.

Vaccinatie

Op dit moment zijn er in ons land al 407.296 personen voor de eerste keer ingeënt tegen het coronavirus. In verhouding is op dit moment 4,42 procent van de Belgische bevolking ouder dan 18 jaar gedeeltelijk ingeënt tegen het coronavirus. Dat komt neer op 3,54 procent van de volledige bevolking. 265.691 Belgen kregen al een tweede dosis van het coronavaccin. Dat komt overeen met 2,88 procent van de volwassenen en 2,31 procent van de totale bevolking.

Meer
Lees meer...