In Gent en Antwerpen werden afgelopen weekend veel inbreuken op de coronamaatregelen vastgesteld. In beide steden schreef de politie meer dan 400 pv’s of boetes uit. Een aantal overtreders hielden ook Paasfeestjes.
“Onze weekendcijfers, van controles naar aanleiding van de maatregelen tegen het coronavirus, zijn bedroevend”, klinkt het in een mededeling van de lokale politie in Gent. Veel Gentenaars vertoefden afgelopen weekend in de straten en parken. Ook was er sprake van heel wat niet-essentiële verplaatsingen en samenscholingen in de stad. “Als we deze cijfers vergelijken met die van vorige week maakt ons dat ongerust”, zegt de Gentse politie. “We zien een stijging van maal vier voor samenscholing en een derde meer niet-essentiële verplaatsingen.”
(Afgelopen weekend zei viroloog Marc Van Ranst nog dat hij vreest voor een “Wuhan-style” lockdown bij een nieuwe coronapiek.)
Ook werden in Gent mensen geverbaliseerd die binnenshuis paasfeestjes bijwoonden met vrienden en familie die niet onder één dak wonen. Bovendien zette de politie in Gent ook een helikopter in.
Op zaterdag en zondag heeft de lokale politie in Gent 427 inbreuken op de coronamaatregelen vastgesteld.
Een overzicht van de overtredingen in Gent:
- 53 mensen kregen een waarschuwing: 23 voor samenscholen en 10 voor een niet-essentiële verplaatsing.
- 262 mensen kregen een proces-verbaal: 119 voor samenscholen en 75 voor een niet-essentiële verplaatsing.
- 112 mensen kregen een boete van 250 euro ter plaatse gepresenteerd: 56 voor samenscholen en 45 voor een niet-essentiële verplaatsing.
Antwerpen
De Antwerpse politie stelde dan weer 148 processen-verbaal op en schreef 434 boetes uit. Dat melden de Mediahuis-kranten.
Sinds de Antwerpse politie op 20 maart stopte met sensibiliseren en repressief begon op te treden, werden in de stad al 2.037 pv’s opgesteld en werden 4.578 personen en 86 rechtspersonen beboet.
46,5 procent van de pv’s heeft betrekking tot niet-essentiële verplaatsingen. 25 procent van de vaststellingen gaat over mensen die in het openbaar blijven samenkomen. 11,8 procent van de verbalisaties gaat over samenkomsten in auto’s, 9 procent over samenkomsten in huizen en 6,5 procent over het niet respecteren van de anderhalve meter afstand, de zogenaamde social distancing.
(Studie voorspelt datum einde lockdown.)
Excuses van De Wever
Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever verontschuldigt zich ook voor een Facebook-advertentie. Daarin gaf hij aan dat hij geen boetes wou opleggen aan wie bepaalde coronaregels overtreedt. Hij zegt dat hij “het verkeerde debat” op gang bracht met zijn advertenties. De Wever liet onder andere weten mensen wél te laten uitrusten op een bankje. De Wever wijst er wel op dat veel Antwerpenaren geen tuin hebben en dus wel genoodzaakt zijn om naar buiten te komen.
Veelplegers
Daarnaast stelde de Antwerpse politie vast dat enkele inwoners van de stad meerdere keren betrapt werden omdat ze de maatregelen niet naleefden. 413 Antwerpenaars werden al minstens twee keer door de politie bekeurd wegens het overtreden van de coronamaatregelen.
Daarom stuurt de politie wijk- en bemiddelingsteams naar zulke hardleerse overtreders. Zo proberen de agenten te vermijden dat er enorm veel mensen bestuurlijk gearresteerd moeten worden. Dat moest al bij 12 Antwerpenaren gebeuren.