In heel België, dus voortaan ook in Vlaanderen, zullen bezoekers van horeca- en fitnesszaken een coronapas moeten tonen aan de ingang. Dat heeft het Overlegcomité beslist.
De coronapas geeft aan dat je gevaccineerd bent, of dat je recent getest werd of genezen bent. In tegenstelling tot Wallonië en Brussel was het digitaal bewijs niet ingevoerd in Vlaanderen. De Vlaamse regering en met name N-VA wou er niet van weten, omdat bijna iedereen toch gevaccineerd is.
Maar nu wordt de coronapas, of Covid Safe Ticket (CST), vanaf 1 november ook verplicht in Vlaanderen. De beroepsfederatie Horeca Vlaanderen, die de bui al zag hangen, pleegde de voorbije dagen overleg met de vakbonden over een introductie van de pas.
QR-code
In de praktijk zullen bezoekers van een restaurant of café, via de Covid Safe-app, de QR-code van hun tweede vaccin, negatieve test of bewijs van antilichamen na een eerdere besmetting moeten tonen.
Viroloog Marc Van Ranst pleit bij VRT voor de “coronapas” als term te gebruiken in plaats van het CST: “Dat woord Safe geeft eigenlijk een vals gevoel van veiligheid: de coronapas verlaagt het risico op ziekte en besmetting, maar neemt het risico niet volledig weg.”
Voor publieke evenementen stelt de federale regering het gebruik van de coronapas in voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vervalt de mondmaskerplicht.
Mondmasker maakt comeback
De coronapas is volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) een van de drie dammen tegen de vierde golf van Covid-19. De twee andere zijn de terugkeer van het mondmasker en een aanbeveling om weer meer te telewerken.
Mondmaskers worden vanaf vrijdag weer verplicht in de winkels en andere drukke binnenruimtes, nauwelijks enkele weken nadat ze waren afgeschaft in Vlaanderen. Ze worden ook verplicht voor het personeel in de horeca en de fitness.
Concreet wordt de huidige mondmaskerplicht (in het openbaar vervoer en bij contactberoepen) uitgebreid naar de volgende binnenruimtes:
- Winkels en winkelcentra
- Zorginstellingen
- Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen
- Inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra
- Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
- Erediensten