“Deel coronapatiënten houdt blijvende longschade over”

Coronavirus Covid-19 longen dokter
Shutterstock

Een deel van de patiënten die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus zal daar blijvende longschade aan overhouden. Dat heeft de Nederlandse organisatie Longfonds gezegd.

Vooral patiënten die op intensieve zorgen beademd moeten worden, riskeren blijvende longschade. “Er kunnen ontstekingen ontstaan die zorgen voor littekenweefsel op de longen”, zegt longarts Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Longziekten en Tuberculose (NVALT).

Eerdere onderzoeken in China bevestigen alvast die vaststelling. Mensen met blijvende problemen zouden door het littekenweefsel op hun longen een verminderde zuurstofopname hebben. Daardoor moeten ze in het ergste geval thuis aan de beademing.

Nieuwe longziekte

Longfonds verwacht dat er door Covid-19 een nieuwe longziekte zal ontstaan. Die ziekte kreeg voorlopig de naam Corona Obstructive Lung Disease (COLD). Samen met Long Alliantie Nederland wil het fonds die nieuwe ziekte verder onderzoeken.

Ze willen in kaart brengen wat de gevolgen zijn van het een infectie door het coronavirus op de longfunctie in het latere leven van patiënten die genezen zijn. Longfonds-directeur Michael Rutgers vraagt ook een oplossing voor deze nieuwe groep mensen met blijvende longproblemen.

Gesponsorde artikelen