Left Right
scrollTop top

Coronavirus België: 290 nieuwe doden, aantal hospitalisaties blijft dalen


Coronavirus België: 290 nieuwe doden, aantal hospitalisaties blijft dalen
© EPA

Er zijn de afgelopen 24 uur 290 doden gevallen door het coronavirus. 93 mensen zijn overleden in het ziekenhuis en 192 in woonzorgcentra. De dodentol is België ligt nu op 5.453. Iets meer dan de helft van die mensen overleed in de woonzorgcentra. Uit informatie van de overheid blijkt ook dat bijna alle Belgen zich aan de opgelegde regels houden, maar niet iedereen.

Sinds gisteren zijn ook 303 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en mochten 387 mensen het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen er nu 5.069 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, een daling van 92. 1.119 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorgen, een daling met 21 tegenover gisteren.

Er werden de afgelopen 24 uur ook 1.045 nieuwe coronabesmettingen bevestigd. Dat brengt het totaal aantal gekende coronabesmettingen in België op 37.183.

Van Gucht benadrukt dat het uiterst belangrijk is dat mensen de opgelegde maatregelen blijven volgen, want voor de eerste symptomen zijn coronapatiënten het meest besmettelijk: “Het is heel belangrijk dat zodra men zich ziek voelt, men zich thuis gaat isoleren en de arts contacteert.”

Enquête

EPA

“Sciensano nam ook een online enquête af om de impact van de epidemie op de gezondheid en het gedrag van de bevolking te kunnen inschatten”, zegt viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum.

“De eerste enquête liep van 2 tot 9 april, 44.000 mensen namen deel. De meeste mensen, maar niet iedereen, houden zich aan de regels die opgelegd zijn. Verder valt het ook op dat de aanbevelingen voor de doktersconsultaties goed worden opgevolgd. De meeste mensen consulteren hun arts via de telefoon.”

Hygiënemaatregelen

EPA

“Uit de online enquête blijkt dat 95 procent van ons de maatregelen om thuis te blijven goed opvolgt. Dat vertaalt zich in een daling van het aantal ziekenhuisopnames”, zegt criciscentrum-woordvoerder Yves Stevens. “We moeten nu vooral blijven volhouden.”

Hij benadrukt ook dat de hygiënemaatregelen minder worden gerespecteerd: “14 procent geeft aan die niet strikt na te leven. Was regelmatig je handen en nies in je elleboogholte.”

In de enquête werd ook gepolst naar mentale problemen. “Angst wordt verminderd door steun en contact met onze vrienden. Een kleine attentie kan veel waard zijn: stuur een kaartje of organiseer een online moment met vrienden of familie”, zegt Stevens. 

Mutaties

EPA

Bovendien zijn er in België verschillende mutaties van Covid-19 in omloop. “Het referentielaboratorium heeft al vijfhonderd verschillende virussen uit België in detail bestudeerd”, zegt Van Gucht. “Ze hebben dus de genetische code in kaart gebracht. Door die te bestuderen kan je iets leren over de verschillen en gelijkenissen van die virussen. Uit die studies blijkt dat er verschillende introducties zijn geweest van het virus bij het begin van de uitbraak. Er is geen ‘typische Belgische stam’.”

“Op het moment dat we de maatregelen namen, was er nog geen wijdverspreide circulatie van één bepaald virus op het Belgische grondgebied. Integendeel, er waren veel introducties van virussen die uit het binnenland zijn binnengekomen”, zegt Van Gucht. Dat betekent dat de coronamaatregelen op het juiste moment gekomen zijn. “Op dit moment zien we vooral lokale verspreiding. Dankzij de maatregelen hebben we kunnen voorkomen dat die virussen zijn kunnen verspreiden over het hele grondgebied.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…