Left Right
scrollTop top

Coronavirus: 168 nieuwe overlijdens, meer mensen in ziekenhuizen, “maatregelen nog niet lossen”


Coronavirus: 168 nieuwe overlijdens, meer mensen in ziekenhuizen, "maatregelen nog niet lossen"
© EPA

Er zijn de afgelopen 24 uur 168 coronapatiënten overleden in ons land. Dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum. 103 van hen overleden in de woonzorgcentra. De dodentol staat daarmee op 5.828. Sinds 15 maart werden al 8.895 Belgische coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. Viroloog Steven Van Gucht stelt dat deze evolutie het belang van de coronamaatregelen bevestigt.

Ook werden 232 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen en mochten 138 patiënten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen er momenteel 4.920 mensen in de ziekenhuizen, dat zijn er 9 meer dan gisteren. 1.071 patiënten liggen op de afdelingen intensieve zorgen, een daling met 10 patiënten. Van hen moeten 760 mensen kunstmatig worden beademd, 21 minder dan gisteren.

“Waakzaam blijven”

EPA

“Als we alle maatregelen hadden losgelaten op 16 april, dan hadden we heel waarschijnlijk opnieuw een exponentiële toename gezien. Het is belangrijk om de curve zo plat mogelijk te houden, dat we de viruscirculatie eerst zo klein mogelijk maken, en dat we dan met meer gemak en meer garantie maatregelen kunnen loslaten”, zegt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie.

“Het blijft wel betekenen dat we waakzaam zullen moeten blijven in de toekomst. Dat kan door sterk in te zetten op testen van verdachte gevallen, het isoleren van nieuwe gevallen, het opsporen van contacten en die mensen te sensibiliseren. En toch ook nog altijd een aantal regels rond afstand houden, blijven respecteren.”

Succesvolle heropening van tuincentra

EPA

Crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens wijst erop dat de heropening van de tuincentra en doe-het-zelfzaken afgelopen weekend vlot is verlopen: “Door deze positieve houding slagen we er samen in om de kracht van het virus dag na dag te verkleinen.”

Toch waarschuwt Van Gucht: “De curve toont aan dat we slagen in ons opzet om de situatie beheersbaar te houden. Dit geeft hoop voor de toekomst, maar we mogen onze inspanningen niet te snel loslaten. De bemoedigende cijfers mogen absoluut geen signaal zijn om onze aandacht te laten verslappen. Het moet juist een motivatie zijn om vol te houden. De curve moet nog verder naar beneden. Blijf dus volhouden. Samen kunnen we dit.”

“Door zeer drastisch in te grijpen de voorbije weken, hebben we de controle kunnen nemen over het virus. Dat levert ons een goede startpositie op en vanuit die positie gaan we in de toekomst voorzichtig de maatregelen kunnen loslaten. De exacte timing wordt beslist door de Nationale Veiligheidsraad, maar er zal wel degelijk ruimte zijn om regels te versoepelen in de toekomst, alleen is dat enkel maar mogelijk als we ons nu verder aan de regels houden.”

Psychosociale organisaties

EPA

“Jammer genoeg zijn er ook dagelijks mensen die afscheid moeten nemen van hun dierbaren”, zegt Stevens. “De getroffen families en vrienden moeten in zeer ongebruikelijke omstandigheden afscheid nemen. We leven mee en betuigen steun. Mensen die nood hebben aan steun kunnen hiervoor terecht bij de verschillende psychosociale organisaties: op de website www.corona-info.be kan u ze vinden.”

Vergelijkingen met buitenland

Van Gucht had het ook over vergelijkingen van de coronacijfers bij ons met die in andere landen: “Maar men moet goed opletten wat men precies gaat vergelijken. Dat hangt af van een aantal factoren. Wat wordt er precies geteld? Het is ook belangrijk dat men vergelijkbare regio’s vergelijkt. Men moet rekening houden met de bevolkingsdichtheid. Men moet ook rekening houden met de demografische structuur van een gebied.”

“Het is ook belangrijk te beseffen dat niet alle vergelijkbare gebieden of landen op dezelfde manier getroffen werden in het begin wanneer de maatregelen werden genomen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810