Concert met 4.000 aanwezigen: grootscheeps experiment om te kijken of dat veilig kan

Onderzoekers van de Martin Luther Universiteit in het Duitse Halle-Wittenberg zoeken 4.000 vrijwilligers tussen 18 en 50 jaar om op 22 augustus een concert bij te wonen van de Duitse popzanger Tim Bendzko in een groot stadion in Leipzig. De wetenschappers willen nagaan of het mogelijk is om een grootschalig evenement te organiseren en het risico op een besmetting met het coronavirus te minimaliseren.

De concertgangers zullen draagbare elektronica op zich hebben en zullen continu gevolgd worden. Zij zullen handgel met UV-licht gebruiken zodat de onderzoekers kunnen zien welke oppervlakken aangeraakt zijn en dus gevaarlijk zijn. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Het experiment kadert in het project Restart-19 van de Duitse deelstaten Saksen-Anhalt en Saksen waar de lokale overheden 990.000 euro in pompen.

(Vlaams geld moet evenementensector redden.)

Concerten zonder verlies

Pixabay

Daarnaast zullen de onderzoekers een rookmachine aanzetten om te visualiseren hoe het coronavirus zou kunnen verspreiden. Stefan Moritz, de coördinator van het experiment, zegt dat het de bedoeling is om “een middenweg te vinden tussen het oude en het nieuwe normaal”. De onderzoekers hopen naar eigen zeggen een manier te vinden om concerten op poten te zetten waardoor de organisatoren geen verlies draaien.

De universiteit erkent dat het ernstig limiteren van het aantal concertgangers voor een show “een existentiële bedreiging vormt voor veel artiesten die van hun publiek afhankelijk zijn voor hun inkomen”. Dat meldt onder ander de Duitse krant Deutsche Welle.

(Pearl Jam naar Rock Werchter 2021.)

Drie groepen

Pixabay

Concreet zullen er drie aparte concerten gehouden worden: één zonder social distancing, één met een trage toestroom van het publiek en veel aandacht voor hygiëne en voorzorgsmaatregelen, en één met social distancing.

De universiteit beweert dat het risico op een besmetting met het coronavirus onder de vrijwilligers “zeer laag” is, maar wil geen garanties bieden.

(Politie wordt strenger: “Gedaan met sensibiliseren, meteen boete”.)

Meer
Lees meer...