Coronavirus: contacttracers aan het werk, zo herken je bedriegers

De federale overheid zet vanaf vandaag contacttracers in om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo wil de regering er snel achterkomen wie ziek is en met wie de zieke recent contact had. Medewerkers bellen altijd met het nummer 02.214.19.19. Wie via een ander nummer gecontacteerd wordt door iemand die zich uitgeeft als een contacttracer negeert die oproep best.

De overheid zet zo’n 2.000 contactspeurders in, van wie 1.200 in Vlaanderen. Ze hebben de taak om mensen die besmet zijn met Covid-19 op te sporen. Deze methode van contactopvolging werd eerder in het buitenland al toegepast om de verspreiding tegen te gaan van ziektes zoals meningitis, mazelen of tuberculose.

In het Vlaamse callcenter zullen 1.200 medewerkers vanaf vandaag mensen contacteren die positief getest hebben op Covid-19 en de mensen met wie ze in contact geweest zijn.

(De Croo als hoop in bange dagen: Franstalig België droomt van toch maar regering zonder N-VA.)

Bedriegers aan het werk

EPA

De federale politie waarschuwt op Twitter voor valse berichten van de zogenaamde contacttracers. De politie laat weten dat er enkel gebeld wordt vanuit het nummer 02.214.19.19 en enkel gesmst via 8811. De federale politie roept op om oproepen van alle andere nummers te negeren. Daarnaast raadt de politie aan om beide nummers vooraf op te slaan op je telefoon, zeker als je vermoedt dat je besmet bent met het coronavirus.

Het systeem van contact tracing is vooral bedoeld om nieuwe besmettingshaarden snel de kop in te drukken. Het systeem werd in andere landen ook al toegepast bij epidemieën wanneer de beperkende maatregelen gefaseerd worden opgeheven. 

De ziekenfondsen zullen samen met de callcentra en consultant KPMG het contactonderzoek in goede banen leiden.

(Vier bezoekers vanaf zondag: wat mag en wat mag niet?)

Kans op problemen

“Er is amper één week geweest om te proefdraaien, dan kan er een en ander misgaan”, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid aan de kranten van De Persgroep. “De contacttracers hebben dan wel een basisopleiding gehad, maar het spreekt vanzelf dat de routine en de feeling pas tijdens de praktijk van het opsporen van de contacten zullen groeien.”

Meer
Lees meer...