Left Right
scrollTop top

Coronavirus: bijna 6.000 besmettingen per dag, in totaal bijna 2.000 coronapatiënten in het ziekenhuis


Coronavirus 16 oktober België
© EPA

Alle parameters waarmee het verloop van de coronacrisis in België wordt gemeten, blijven stijgen. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is verdubbeld in vergelijking met de cijfers van vorige week. Ook het aantal overlijdens blijft stijgen, net als het aantal tests dat wordt afgenomen én het aantal positieve tests.

Volgens de meest recente gegevens van Sciensano is het gemiddelde aantal besmettingen in ons land gestegen tot net geen 6.000 per dag. Concreet ging het in de week van 6 tot 12 oktober om 5.976 besmettingen die werden vastgesteld. Da’s een stijging met 96 procent, oftewel bijna een verdubbeling. Die trend zet zich al een paar dagen voort.

Dagrecords

De meest recente dagcijfers zijn die van afgelopen maandag, 12 oktober. Toen zijn maar liefst 8.582 besmettingen vastgesteld, een record. Het vorige dateert van exact een week geleden. Op vrijdag 9 oktober ging het om 7.699 besmettingen.

Elke dag worden nu gemiddeld 46.500 coronatests afgenomen. Afgelopen woensdag was zelfs een piek van meer dan 70.000 tests te merken. Dat hoge aantal tests verklaart deels het hoge aantal besmettingen. Deels, want ook de positiviteitsratio stijgt tot 14,5 procent. Da’s het aantal positieve tests in vergelijking met het totaal.

Gemiddeld net geen 200 ziekenhuisopnames

Ook het aantal ziekenhuisopnames is verdubbeld. De voorbije week werden elke dag gemiddeld 193 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Een week eerder waren dat er nog 96. Gisteren zijn 288 mensen gehospitaliseerd. Het is al van april geleden dat dat dagcijfer zo hoog heeft gelegen.

In totaal liggen nu 1.949 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 172 meer dan gisteren. Van die 1.949 coronapatiënten liggen er 327 op afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er 14 meer dan gisteren. 167 patiënten krijgen extra zuurstof. Sinds gisteren moeten ziekenhuizen een kwart van de ziekenhuisbedden vrijhouden voor coronapatiënten.

Gemiddeld 23 doden

Tussen 6 en 12 oktober overleden elke dag gemiddeld 23 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Dat zijn er 11 meer dan de week ervoor. Volgens voorlopige cijfers van Sciensano overleden maandag en woensdag zelfs 35 mensen. Het is van mei geleden dat dat aantal zo hoog lag. In totaal zijn nu al 10.327 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19.

Vanmiddag zit het Overlegcomité samen. Vertegenwoordigers van alle regeringen bekijken de epidemiologische situatie. Dit staat allemaal op de agenda.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update