Left Right
scrollTop top

Coronavirus: 113 nieuwe overlijdens en laagste aantal hospitalisaties sinds 16 maart


Coronavirus update
© EPA

De afgelopen 24 uur zijn er 113 nieuwe overlijdens gevallen door het coronavirus in ons land. 60 mensen kwamen om in de ziekenhuizen en 53 in de woonzorgcentra. De dodentol in België staat nu op 7.207. Verder zijn 127 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en mochten 93 patiënten naar huis. Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat het in deze fase belangrijk blijft om “nog zo vaak mogelijk thuis te blijven om de verspreiding van het virus tegen te gaan”.

Vandaag is er sprake van het laagste aantal ziekenhuisopnamen van coronapatiënten in ons land sinds 16 maart. Dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum. Er liggen in totaal 3.968 coronapatiënten in de ziekenhuizen. 903 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorgen, 12 meer dan de dag voordien. 600 van hen moeten kunstmatig beademd worden, 20 minder dan de dag ervoor. Bovendien was er de afgelopen 24 uur sprake van 553 nieuwe besmettingen.

(Groen en sp.a zeggen volmachten op in juni: Wilmès II dreigt dan vleugellam te worden.)

Gemiddelde leeftijd stijgt

“Het aantal hospitalisaties stabiliseert de laatste dagen, ik hoop dat dit wel gaat zakken, maar het valt nu wel op”, zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie. “We denken dat het te maken heeft met het feit dat de gemiddelde leeftijd van de patiënten die opgenomen worden stijgt, het aantal mensen boven de 80 neemt geleidelijk toe.”

Thuis blijven en mondmaskers

EPA

“We moeten duidelijk zijn: in de huidige fase van de epidemie moeten we vooral zo vaak mogelijk thuis blijven om de verspreiding tegen te gaan”, zei Van Gucht nog. “Maar we kunnen die maatregelen progressief versoepelen, en de basismaatregelen blijven natuurlijk gelden. En daar komen nu de maskers ook bij.”

Vanaf 4 mei wordt het verplicht een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en op drukke plaatsen.

Vijf basisprincipes

“Nu de eerste fase van de epidemie stilletjesaan onder controle komt, kunnen de maatregelen beetje bij beetje afgebouwd worden. Het blijft echter wel belangrijk dat de vijf basisprincipes nageleefd worden, maskers zijn daar een nieuw element van.

Van Gucht herhaalt die principes:

1. Thuisblijven
2. Handen wassen met water en zeep
3. Anderhalve meter afstand bewaren
4. Sociale contacten vermijden
5. Een mondmasker dragen op drukke plaatsen

Telewerken blijft norm

EPA

“Voor velen betekent maandag de start van een nieuwe werkweek”, zegt crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens. “De afgelopen weken zijn veel bedrijven blijven draaien, uiteraard met respect voor de coronamaatregelen waarbij telewerk de norm is geworden. Als de evolutie van de pandemie verder gunstig evolueert, kunnen maandag verschillende bedrijven opnieuw opstarten.”

Stevens wijst er ook op dat telewerken de norm blijft: “Het is belangrijk om de huidige maatregelen te blijven opvolgen. Het virus is nog altijd niet verslagen en kan op ieder moment opflakkeren.”

“Als de evolutie van de pandemie gunstig verloopt kunnen we vanaf volgende week maandag weer contactloze sporten in de openlucht beoefenen”, zei Stevens nog.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618