Coronavirus: 28 nieuwe overlijdens, politie gaat niet controleren in privésfeer

De afgelopen 24 uur werden opnieuw minder mensen opgenomen in de ziekenhuizen. Het gaat om amper 21 hospitalisaties. Momenteel liggen nog maar 733 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. 89 patiënten mochten sinds gisteren het ziekenhuis verlaten. In totaal werden al 16.048 patiënten uit het ziekenhuis ontslagen sinds 15 maart.

Op de afdelingen intensieve zorg liggen momenteel nog 143 patiënten. Iets meer dan de helft van hen moet kunstmatig beademd worden. Ook was er de afgelopen 24 uur sprake van 82 nieuwe besmettingen, dat is iets meer dan gisteren. Van de nieuwe coronapatiënten wonen er 50 in Vlaanderen, 25 in Wallonië en 7 in Brussel.

28 overlijdens

28 Belgen kwamen om door het virus. Ook dat is een lichte stijging. Wellicht is er hierbij sprake van een effect van het lange weekend. Daarmee ligt de dodentol in ons land nu op 9.548. Van die 28 overleden 16 mensen in het ziekenhuis en 12 in een woonzorgcentrum.

Van de 9.548 overleden coronapatiënten stierf 48 procent in het ziekenhuis, 51 procent in een woonzorgcentrum, 0,3 procent thuis en 0,5 procent op een andere plaats. Bij de sterfgevallen in het ziekenhuis gaat het om allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde (26 procent) als vermoedelijke (74 procent) gevallen.

(Deze Europese landen zullen al zeker Belgische toeristen toelaten.)

Geen controles in privésfeer

EPA

De Nationale Veiligheidsraad vergaderde gisteren over de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen in België. Naast de uitbreiding van de ‘sociale bubbel’ en de heropening van de cafés en restaurants mogen we vanaf 15 juni naar enkele Europese landen reizen. 

Premier Sophie Wilmès (MR) laat nu op Radio 1 weten dat er geen controles komen in de privésfeer. “We willen de mensen hun vrijheid zoveel mogelijk teruggeven. Dat kan omdat de gezondheidssituatie erg verbeterd is”, zei de premier.

Ook maakte Wilmès duidelijk dat zitten op een bankje vanaf 8 juni weer opnieuw toegestaan is. In parken of op pleinen zal wel gecontroleerd worden of mensen niet met meer dan 10 personen bij elkaar zijn. UIteraard zijn zogenaamde lockdownparty’s nog steeds niet toegestaan. Ook bij een grote fuif met veel lawaai zal de politie tussenkomen.

Meer
Lees meer...