Coronavirus: VS verbiedt vluchten vanuit Europa en quarantaine Italië nog strenger

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen de gaan worden wereldwijd aangescherpt. In de Verenigde Staten heeft Donald Trump al het vliegverkeer vanuit Europa opgeschort voor een periode van dertig dagen. Italië heeft dan weer nog strengere quarantainemaatregelen opgelegd.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft beslist dat reizen van Europa naar de Verenigde Staten gedurende dertig dagen wordt opgeschort. Daarmee hoopt het land de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Het verbod gaat vrijdag om middernacht lokale tijd in.

Donald Trump verwijt de Europese landen dat ze niet snel genoeg een inreisverbod uit China hebben ingesteld. Volgens hem zijn de meeste besmettingen in de VS veroorzaakt door reizigers uit Europa. Momenteel zijn meer dan 1.300 mensen in de Verenigde Staten besmet met het coronavirus, 38 onder hen zijn overleden.

Welke landen?

Het inreisverbod geldt specifiek voor niet-Amerikanen die twee weken voor vertrek in één of meerdere van de 26 Schengenlanden zijn geweest. Het gaat daarbij om België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, IJsland, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

Opvallend is dat reizen vanuit het Verenigde Koninkrijk en Ierland wel nog toegelaten zijn. Nochtans ontsnappen beide landen met respectievelijk 456 en 43 besmettingen niet aan het coronavirus.

Op de luchthaven van Zaventem proberen momenteel heel wat reizigers hun geplande reis naar de Verenigde Staten om te boeken naar een latere datum.

Italië

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft de quarantainemaatregelen nog strenger gemaakt. Alle winkels gaan er dicht, behalve voedingswinkels en apotheken. Ook cafés, restaurants en kappers worden voorlopig gesloten.

Eerder was het land al in lockdown gegaan. De ongeveer 60 miljoen inwoners mogen zich niet meer vrij verplaatsen, behalve van en naar het werk en voor uiterst noodzakelijke dingen. Over twee weken wordt geëvalueerd of de maatregelen voldoende zijn. Officieel zijn in Italië al 12.400 besmettingen vastgesteld waarvan meer dan 820 patiënten overleden zijn.

Meer
Lees meer...