Wetenschappers hebben ontdekt dat Covid-19 gehoorverlies kan veroorzaken. Patiënten ontwikkelen (vaak na terugkeer uit het ziekenhuis) plots een tinnitus. Die zet zich daarna om in blijvende gehoorschade. Het is daarom belangrijk dat patiënten vroeg genoeg naar gehoorproblemen worden gevraagd. Op die manier kunnen ze sneller behandeld worden. Dan is de kans ook groter dat er geen blijvende schade ontstaat.
Het is al lang geweten dat Covid-19 een invloed heeft op alle stukken van ons lichaam. Zo is één van de belangrijkste symptomen het verlies van reukzin en smaak. Maar langs de andere kant kan de ziekte ook voor bijvoorbeeld orgaanfalen zorgen.
Gehoorverlies
Elke dag komen we een klein beetje meer te weten over het coronavirus, dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. Vandaag gaat dat over de gevolgen voor ons gehoor. De ziekte kan er namelijk voor zorgen dat er heel plots problemen opduiken. Die problemen kunnen ervoor zorgen dat later het gehoor volledig verdwijnt.
In BMJ (dat vroeger British Medical Journal heette) is namelijk zo’n case verschenen. Het gaat om een 45-jarige man die met Covid-19 op de afdeling intensieve zorgen is beland. Een week nadat hij het ziekenhuis mocht verlaten, kreeg hij plots tinnitus, oftewel oorsuizen.
Niet door Covid-medicatie
De man is het eerste geval in het Verenigd Koninkrijk. In andere landen zijn ook al dergelijke problemen gerapporteerd. Professoren van de University College van Londen onderzoeken nu wat de precieze oorzaak van het gehoorverlies van de man is.
Het is al zeker dat de medicijnen die hij kreeg tijdens z’n behandeling tegen Covid-19 geen dergelijke problemen veroorzaken. De man had namelijk geen last van z’n trommelvlies of z’n oorkanalen en werd daar dus ook niet voor behandeld.
Ontsteking binnenoor
Professor Stefania Koumpa, één van de auteurs van het onderzoek, vermoedt dat het coronavirus de oorzaak van het gehoorverlies is. “Het is mogelijk dat het Sars-Cov-2-virus het binnenoor binnenkomt en daar cellen doet afsterven”, vertelde ze aan The Guardian.
“Het kan ook zijn dat het virus ervoor zorgt dat het lichaam ontstekende chemicaliën (cytokines genaamd) laat aanmaken. Die kunnen giftig zijn voor het binnenoor. Steroïden kunnen helpen om de ontsteking te verminderen en dus de productie van cytokines af te remmen.”
16 op 121 coronapatiënten
Kevin Munro is een professor audiologie die niet aan het onderzoek meewerkt. Daarom heeft ie z’n eigen onderzoek opgestart. Verschillende Covid-overlevers waren namelijk naar hem gestapt omdat ze sinds hun behandeling gehoorproblemen hebben.
Hij ontdekte dat 16 op 121 gehospitaliseerde coronapatiënten een tweetal maanden later problemen ontwikkelen. Hij onderzoekt nu nog of dat door het virus zelf komt, door de reactie van het immuunsysteem, door stress of door de medicatie om Covid-19 te behandelen.
Snel opsporen en behandelen
De professoren benadrukken dat het belangrijk is om de problemen zo snel mogelijk op te sporen om ze te kunnen behandelen. Daarom moeten zorgverleners er zeker aan denken om coronapatiënten te vragen naar eventuele gehoorproblemen.