Zwangere vrouwen vertonen minder symptomen van Covid-19

Zwanger Corona Covid-19
EPA

Onderzoek heeft aangetoond dat zwangere vrouwen die opgenomen worden in het ziekenhuis veel minder symptomen van Covid-19 vertonen dan leeftijdsgenoten die niet zwanger zijn. Het gaat vooral om koorts. Bovendien is de kans groter dat een zwangere vrouw opgenomen wordt op afdelingen intensieve zorgen.

Onderzoekers gingen aan de slag met de gegevens van 11.432 zwangere vrouwen die tijdens de coronacrisis opgenomen waren in een ziekenhuis in het Verenigd Koninkrijk. Die gegevens vergeleken ze dan met die van vrouwen van ongeveer dezelfde leeftijd die niet zwanger waren.

Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het British Medical Journal, had twee opvallende resultaten. Zwangere vrouwen vertonen waarschijnlijk minder symptomen van een coronabesmetting, en ze hebben vaker een behandeling op een afdeling intensieve zorgen nodig.

Zwakker immuunsysteem

Dat laatste is logisch, volgens het onderzoek. Eén van de verklaringen daarvoor is de reactie van zwangere vrouwen op andere virussen. Door hun zwangerschap is hun immuunsysteem namelijk niet helemaal wat het zou moeten zijn, en dus zijn ze vatbaarder voor bijvoorbeeld de griep en het nieuwe coronavirus.

Een andere verklaring zit volgens de onderzoekers bij de longen en hart (het ‘terrein van het nieuwe coronavirus) van de zwangere vrouw. Die komen door de zwangerschap sowieso al onder druk, en dus is het pad voor het virus veel makkelijker begaanbaar dan bij vrouwen die niet zwanger zijn.

Kleiner risico dan Sars en Mers

Volgens het onderzoek waren 4 op 100 zwangere vrouwen opgenomen in afdelingen intensieve zorgen. “Het algemene risico is niet zo groot, maar vergeleken met vrouwen van diezelfde leeftijd die niet zwanger zijn, blijken zwangere vrouwen iets meer opgenomen te worden op intensieve zorgen”, klinkt het bij Shakila Thangaratinam, professor in maternale en perinatle gezondheid aan de universiteit van Birmingham.

Het onderzoek bevestigt ook dat het sterftecijfer bij zwangere vrouwen met Covid-19 een stuk lager ligt dan bij vrouwen die besmet waren met het Sars- of Mers-virus. Daarvoor bekeken de wetenschappers vooral gegevens van Amerikaanse vrouwen, klinkt het bij Marian Knight, professor in maternale en kindergezondheid aan de universiteit van Oxford. Zij speelde een adviserende rol in het onderzoek.

Verder onderzoek nodig

Op het vlak van symptomen hebben zwangere vrouwen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus vooral minder koorts, blijkt uit het onderzoek. Vrouwen van de dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn en in het ziekenhuis worden opgenomen voor Covid-19, gaan veel meer hoesten, koorts krijgen en hebben meer problemen met hun ademhaling.

Volgens de wetenschappers is verder onderzoek heel belangrijk. Het is namelijk nog altijd niet duidelijk over moeders hun ongeboren kinderen kunnen besmetten, en wat de andere risico’s zijn van een coronabesmetting op de zwangerschap.

Gesponsorde artikelen