“Schakelaar” in het immuunsysteem kan ziektes als alzheimer en kanker genezen

De laatste tijd is er weinig positief nieuws als het op behandelingen van ziektes als kanker, alzheimer en parkinson aankomt. Maar daar heeft de Amerikaanse universiteit Berkeley verandering in gebracht. Onderzoekers ontdekten dat er in ons immuunsysteem een soort schakelaar zit. Die kan dergelijke ziektes afremmen en misschien zelfs omkeren.

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Berkeley in Californië hebben onderzoek gevoerd naar de mate waarin veroudering omgekeerd kan worden. Ze publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism.

Immuunsysteem in overdrive

De onderzoekers ontdekten een soort schakelaar in ons immuunsysteem. Die voelt aan wanneer een eventuele bedreiging het lichaam binnendringt. Als verdediging wordt dan een ontsteking gelost. Die verdediging is positief, maar mag niet te lang duren.

Die reactie kan langer duren. Dat kan zijn doordat je ouder wordt. Daarnaast is stress ook een belangrijke factor. Die langdurige “overdrive” van je immuunsysteem kan ziektes als alzheimer, parkinson, diabetes en kanker veroorzaken.

Makkelijk uit te zetten

De “schakelaar” die de wetenschappers ontdekten heet officieel het NLRP3-inflammasoom. Als die té actief is, wordt die schakelaar vaak gelinkt aan verschillende ziektes die door ouderdom veroorzaakt worden. Maar ze hebben ook ontdekt dat die heel makkelijk uit te zetten is.

Het enige dat moet gebeuren, is een klein stukje van de moleculeketting “weghalen”. Dat gebeurt met de proteïne SIRT2. Het proces wordt deacetylering genoemd. Op die manier kunnen die “ouderdomsproblemen” gecontroleerd blijven. Wetenschappers zullen ze misschien zelfs kunnen genezen.

Genetische afwijkingen

Voor de studie hebben de onderzoekers twee soorten muizen gebruikt. De eerste soort is er één met een genetische afwijking, waardoor de dieren de proteïne SIRT2 niet zelf kunnen aanmaken. Als die “oud” werden, hadden ze opvallend meer ontstekingen.

Bovendien waren ze ook veel meer bestand tegen insuline. Da’s een kenmerk van het tweede type van diabetes.

Immuunsysteem opnieuw opbouwen

Van de andere groep muizen hadden de onderzoekers het immuunsysteem met stralingen verwijderd. Dat immuunsysteem bouwden ze dan zelf weer op. Bij de helft van de muizen was dat met een actieve schakelaar, en bij de andere helft met een uitgeschakelde versie.

Bij die laatste groep werd na zes weken een duidelijke verbetering van die insulineresistentie opgemerkt. Dat wijst erop dat een non-actieve schakelaar effectief de ontwikkeling van de ziekte kan beïnvloeden.

Meer
Lees meer...