Therapie met licht en geluid zou alzheimer in toom kunnen houden

Hersenen Alzheimer
Pixabay

Onderzoek van een Amerikaanse universiteit toont aan dat therapie met licht en geluid er wel eens voor zou kunnen zorgen dat alzheimer ingetoomd wordt. De studie is aan zijn tweede fase toe, waaruit de wetenschappers willen leren of de positieve veranderingen in de hersenen ook écht de ziekte beïnvloeden.

Alzheimer genezen is nog steeds onmogelijk, maar verschillende wetenschappers zijn op zoek naar manieren om de ziekte in de hand te kunnen houden. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT beweren goed op weg te zijn.

Hersenactiviteit creëren

Ze zijn namelijk gestart met een klinisch onderzoek. Daarin stellen ze 12 alzheimer-patiënten bloot aan flikkerende lichten en geluiden in een lage frequentie (40 Hertz). Dat gebeurt dagelijks tijdens sessies van een uur. De bedoeling is hersenactiviteit creëren die het brein tegen de ziekte beschermt.

Het onderzoek is uiteraard eerst op dieren uitgevoerd. De combinatie van het licht en het geluid riep gammagolven op in de hersenen van muizen. Die zorgen er – eenvoudig gezegd – voor dat de immuuncellen in het brein actiever worden. Dat op zijn beurt zorgt ervoor dat de cellen die alzheimer “veroorzaken” verdwijnen.

Te vroeg om uitspraken te doen

Volgens Li-Huei Tsai, een van de onderzoekers, heeft de therapie positieve effecten op de hersenen. Maar het is nog te vroeg om helemaal euforisch te zijn. “We hopen dat onze ondervindingen bij muizen vertaald zullen worden in hulp voor mensen met alzheimer”, vertelde ze op een congres voor neurowetenschappen in Chicago.

Ze benadrukt dat het onderzoek nog helemaal niet afgerond is. “Het is nog veel te vroeg om uitspraken te doen. Bovendien hebben heel veel zaken die wel werken op muizen, geen effect op mensen.” Het onderzoek moet nog zeker een jaar lopen, voor de wetenschappers kunnen zien of het effectief alzheimer in toom houdt.

Tweede deel in gang gezet

Daar zijn ze op dit moment al mee bezig. Ze zijn op zoek naar veertig nieuwe patiënten voor een tweede onderzoek. Op die manier willen ze controleren of de sessies de kenmerken van alzheimer in het hersenvocht ook echt verminderen.

Gesponsorde artikelen