Left Right
scrollTop top

Zo boost je je immuunsysteem en word je minder snel ziek


Zo boost je je immuunsysteem en word je minder snel ziek

Iedereen heeft weleens last van een verkoudheid of griepje. Als het kouder wordt, is het meestal onvermijdelijk. Maar hoe beter je je lichaam wapent tegen die vervelende kwaaltjes, hoe beter je ook de herfst en de winter zal overleven. Met deze 9 tips boost je alvast je immuunsysteem en word je minder snel ziek!

1. Slaap voldoende

Want te weinig slaap is dikwijls de stiekeme boosdoener van vele kwaaltjes. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en terug energie op te bouwen voor de komende dag. Je kan infecties veel beter de baas als je uitgerust bent. Hoeveel uur slaap voldoende is, hangt natuurlijk af van persoon tot persoon, maar zo’n 7 tot 8 uur is alvast een goede richtlijn.

2. Versterk je darmflora

Je darmflora is voor 80 procent verantwoordelijk voor je immuunsysteem. Een weefsel in je darmen controleert voortdurend wat er passeert en communiceert dit naar je afweermechanisme. Maar hoe versterk je dat dan? Eet bijvoorbeeld genoeg fruit, noten, havermout en zuivelproducten. En …

3. … en drink genoeg

Het is een beetje cliché, maar voldoende drinken is superbelangrijk voor je lichaam. Ook voor je immuunsysteem, want vloeistoffen vervoeren stoffen die je uit je eten haalt en voeren tegelijkertijd ongezonde cellen af. En laat dat nu allebei heel belangrijk zijn om virussen uit te schakelen.

iStock

4. Hou extra rekening met deze voeding

Voeding die extra goed is voor je immuunsysteem zijn onder andere yoghurt, citrus- en bosvruchten, avocado’s, zoete aardappelen, zalm, knoflook, gember, shiitakes, eieren en noten. En ja, ook pure chocolade!

5. Vermijd stiekeme suikers

Een glas fruitsap is gezond zou je denken. En da’s waar, maar alleen als je het sap van verse appelsienen drinkt. De versie uit brik zit vol suiker en is net heel slecht voor je afweersysteem. Andere producten waar stiekeme suikers inzitten, zijn bijvoorbeeld ketchup, toastjes en muesli. Vermijden is de boodschap!

6. Maak een boswandeling

Niets zo goed voor je lijf als wat frisse lucht. Je cellen en dus ook immuunsysteem hebben zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Plus: je krijgt ineens wat lichaamsbeweging. Een boswandeling in de herfst is dus niet alleen zalig, maar ook heel goed voor jou.

7. Knuffel extra lang met je lief

Ook een dikke knuffel kan je immuunsysteem boosten. Het serotinehormoon komt vrij en da’s heel goed voor een hogere weerstand. Als je nog geen excuus had om je lief eens goed vast te pakken, dan heb je het nu!

iStock

8. Ga naar de sauna

Zweten, en dus ook de slechte afvalstoffen afvoeren, is goed voor je lichaam. En waar zweet je het meest? Juist, in de sauna. Sla zeker de koude douche niet over, want ook dat is een enorm effectief middel om je immuunsysteem te versterken.

9. Ontspan!

Niets zo slecht voor je afweersysteem als stress. Zorg daarom voor genoeg ontspanning. Ga sporten, kijk een leuke film of doe gewoon eens lekker niets. Je lijf zal je dankbaar zijn!

Tot slot: nog enkele tips om minder snel ziek te worden

 1. Was je handen voldoende, en dat met water en zeep. Vergeet ook de plekjes tussen je vingers niet en ga ook eens onder je nagels, want daar zitten dikwijls de meeste bacteriën.
 2. Blijf met je handen weg van je gezicht. De meeste bacteriën worden overgedragen via de handen, omdat die met alles in aanraking komen.
 3. Ontsmet regelmatig de deurklinken, de trapleuning, de afstandsbediening van de tv, je laptop en andere dingen die je dikwijls aanraakt.
 4. Verlucht je slaapkamer regelmatig. Probeer er misschien een gewoonte van te maken om het raam open te zetten als je ’s ochtends opstaat.

En dan nu: op naar een griepvrije winter!

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810