Covid-19 kan longen van patiënten onherstelbaar beschadigen, volgens experts

Coronavirus Covid-19 Longen
EPA

Wie langer dan een maand op intensieve zorgen heeft gelegen met het coronavirus, zal daar serieuze gevolgen van moeten dragen. Volgens verschillende professoren heeft het virus namelijk een enorme impact op de longen van patiënten. Uit de autopsie van Italiaanse coronadoden blijkt dat de longen onherstelbaar beschadigd zijn door het virus, en vaak zien die er zelfs helemaal niet meer als longen uit.

Het nieuwe coronavirus heeft een enorme impact gehad op onze levens. Zelfs wie niet besmet was met het virus, moest zoveel mogelijk “in z’n kot” blijven. Maar voor wie wél besmet was met het virus, was de situatie natuurlijk nog heel wat serieuzer.

Onherstelbaar beschadigd

De longen van coronapatiënten die ongeveer een maand in het ziekenhuis hebben gelegen, zijn volgens experts onherstelbaar beschadigd. Eén van die experts is Mauro Giacca, een professor in de hart- en vaatziekten aan King’s College Londen. Nederlandse onderzoekers deden eerder ook al gelijkaardige – al zijn het minder extreme – ontdekkingen.

Hij voerde een autopsie uit op de lichamen van Italianen die aan de gevolgen van Covid-19 zijn overleden, en eerst 30 tot 40 dagen op afdelingen intensieve zorgen hebben gelegen. Hij merkte op dat het virus in grote mate in de longen achterbleef, en dat daar ongebruikelijke cellen samengegroeid waren.

Lijkt niet meer op een long

“Wat je vindt in de longen van mensen die meer dan een maand aan de ziekte hebben geleden voor ze eraan overleden, is volledig anders dan bij normale longontstekingen, griep of het SARS-virus”, vertelde Giacca aan het Science and Technology Committee (Lords).

“Ze krijgen massaal tromboses”, ging ie verder. “Er is ook een volledige ontregeling van de opbouw van de longen, bij bepaalde belichtingen kan je zelfs niet eens meer zien dat het ooit een long geweest is.”

“Er zijn grote hoeveelheden van hele grote samengegroeide cellen, die positief testen op het virus”, vertelde de professor nog. “Ik ben ervan overtuigd dat dit de unieke pathologie van Covid-19 verklaart. Dit is geen ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat cellen doodt, iets wat belangrijke gevolgen heeft voor de behandeling.”

Tweede golf nodig

chloroquine belgië coronapatiënten
EPA

Giacca deed die uitspraken bij het Comité nadat zij gehoord hadden dat wetenschappers en dokters moeite hadden om Covid-19 te doorgronden. Het is namelijk nog altijd niet duidelijk hoe het virus zich gedraagt, hoe het het best behandeld wordt, welke vaccins gebruikt kunnen worden en wie immuniteit heeft.

Voor dat laatste is volgens experts een twee golf van het virus nodig. Sir John Bell, professor geneeskunde aan Oxford University en lid van de vaccin-taskforce van de Britse overheid, is één van die experts. Een tweede uitbraak van het coronavirus is nodig, om te controleren of mensen immuun zijn geworden voor het virus.

“Redelijk niveau aan besmettingen”

En die tweede golf lijkt ook redelijk waarschijnlijk. “Gezien de lockdown nu al serieus versoepeld is, zijn we nu terug in actie geschoten”, vertelde Bell. “En we hebben nog steeds een redelijk niveau aan besmettingen in onze gemeenschappen.”

Ik zou heel verrast zijn mochten we een tweede golf kunnen vermijden. Ik denk dat de echte vraag nu is of we een paar uitschieters hebben, en dan pas een tweede golf, of dat er gewoon onmiddellijk een tweede golf komt.”

Tijdens die mogelijke tweede golf kunnen mensen die besmet waren namelijk opnieuw getest worden op het virus. Of ze dan positief testen op het coronavrius of net antilichamen aangemaakt hebben, zal een grote invloed hebben op het vervolg van deze pandemie.

Tweede golf?

Ondertussen zijn wereldwijd al meer dan acht miljoen mensen officieel besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de prestigieuze Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit.

De Verenigde Staten zijn officieel nog steeds het zwaarst getroffen land, met 2,1 miljoen vastgestelde besmettingen met het virus. Brazilië volgt, met bijna een miljoen besmettingen. Rusland is derde, met een half miljoen coronabesmettingen. Wereldwijd zijn ook al meer dan 436.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Gesponsorde artikelen