Cruiseschip dat vastzat in gevaarlijke Noorse wateren heeft kust bereikt

Cruiseschip dat vastzat in gevaarlijke Noorse wateren heeft kust bereikt

In de Noorse Zee, niet ver van de Noorse kust, was een grootscheepse reddingsoperatie aan de gang. Door hevig stormweer raakte een cruiseschip gisteren in de problemen. Meer dan 500 van de passagiers werden naar het vasteland geëvacueerd. Na een hele tijd voer het schip weer zelfstandig en bereikte het met de overgebleven passagiers en de volledige bemanning het vasteland.

Het cruiseschip Viking Sky kreeg gisterenmiddag ernstige motorproblemen door het hevige stormweer. Slechts één van de vier motoren werkte nog. De bemanning zond meteen een noodoproep uit.

De Viking Sky bevond zich op een bepaald moment op honderd meter van de kust. Nog maar één motor van het schip functioneerde toen. De politie wou de 1.373 passagiers daarom zo snel mogelijk evacueren.

Drie zwaargewonden

Gisterennamiddag waren er al zo’n honderd mensen geëvacueerd door vijf helikopters. Die kunnen 15 à 20 mensen per vlucht redden. Vanmorgen waren er al bijna 400 inzittenden van boord gehaald. Doordat de zee zo wild was, raakten 17 passagiers gewond. Drie van hen zijn ernstig gewond. De Noorse autoriteiten hebben een centrum uit de grond gestampt voor de geëvacueerde mensen.

Ook het naburige land Denemarken heeft een helikopter gestuurd om bij de reddingsoperatie te helpen. Op het schip zaten vooral Amerikaanse en Britse toeristen. Het grootste deel van de bemanning heeft de Noorse nationaliteit.

Beelden van het voorval op zee:

Vasteland

Na een hele tijd kregen de bemanningsleden drie van de vier motoren weer draaiend. De Viking Sky kon opnieuw zelfstandig varen en heeft ondertussen het Noorse vasteland bereikt onder begeleiding van twee bevoorradingsschepen en een sleepboot.

Ongeveer de helft van de passagiers en alle bemanningsleden bevindt zich nu in de haven van Molde.

Lang niet de eerste keer

In de buurt van de Viking Sky ondervond trouwens ook een vrachtschip moeilijkheden. Alle negen bemanningsleden moesten met een reddingshelikopter aar de kust gebracht worden. In het gebied hebben in het verleden al verschillende schipbreuken plaatsgevonden.

Beelden van het voorval op zee:

Gesponsorde artikelen