Dag 2 van Aalst Carnaval: Wat kunnen we verwachten?

Er kan teruggeblikt worden op een geslaagde eerste dag van Aalst carnaval 2023. Een record is gesneuveld: 105.000 mensen kwamen naar de zondagsstoet kijken. Maar wat gebeurt er vandaag in de Ajuinenstad?

Door Milan Van Driessche

Met 2 jaar uitstel is het eindelijk zover. De 100ste editie van Aalst Carnaval is gisteren begonnen. Vandaag staat dus dag 2 op het programma. Een tweede stoet start deze namiddag. Ook de bezemdans en bezemworp van de Aalsterse Gilles vindt plaats deze middag. Hierop volgt dan de Ajuinworp en de dag wordt afgesloten met een prijsuitreiking. Opnieuw een goed gevulde dag dus. Het feest zal zonder twijfel terug losbarsten.

Traditionele bezemdans en bezemworp van de Aalsterse Gilles

De traditionele bezemdans en bezemworp van de Aalsterse Gilles vindt plaats op de Grote Markt om 14 uur. In 2023 vieren de Aalsterse Gilles (na twee jaar uitstel) hun 50-jarige bestaan. Voor die gelegenheid creëerden ze een uniek, goudkleurig bezempje.

Wie naar de bezemdans komt kijken, maakt kans om er één van de vijfhonderd te vangen. Dit is een folkloristisch ritueel aan de vooravond van de lente om de goden te smeken om gunstig weer en een goede oogst. Gehuld met gouden maskers en belletjes zwaaien ze krachtig om zich heen met bezems. Tromgeroffel, ritmische muziek en klompengestamp moeten helpen om boze geesten te verdrijven.

De Ajuinworp

Daarna volgt de Ajuinworp. Wie kans wilt maken op de Gouden Ajuin zal vandaag om 14.30 uur op de Grote Markt moeten zijn. Daar gooien Prins Carnaval en andere carnavalsprominenten vanuit het stadhuis snoepajuintjes naar beneden. In 100 snoepjes zit een nummer verstopt. Wie nummer 1 te pakken krijgt, mag zich de nieuwe eigenaar van de Gouden Ajuin noemen.

De Gouden Ajuin wordt elk jaar ontworpen door een andere Aalsterse juwelier. Dit jaar is het aan goudsmit Charlotte Dua. In haar winkel kan je geen juwelen shoppen, want ze maakt enkel unieke stukken. Hoe de Gouden Ajuin eruit zal zien, zal een geheim blijven tot de Ajuinworp. Wel lichtte ze al een tipje van de sluier op in een interview op de website van Aalst Carnaval: “Ik ontwierp een clean hangertje van 18 karaat goud met daarin ook een briljantje verwerkt. Je herkent er de vorm van een ajuin in, maar ook mijn signatuur.”

Maandagsstoet

Aalst Carnaval stoet
NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Veel tijd om te rusten krijgen de carnavalsgroepen niet. De maandagsstoet trekt vandaag uit. Hierbij lopen de carnavalsgroepen niet meer in hun genummerde volgorde. Ook neemt het grootste deel van de losse groepen niet deel aan deze stoet.

’s Avonds om 21.30 uur vindt de prijsuitreiking van de stoet plaats op de Grote Markt. Wie wordt in 2023 de winnaar bij de losse, kleine, middelgrote en grote groepen? En welke losse groep krijgt de ‘Peper & Zoutprijs’? Losse groepen beginnen pas enkele weken voor carnaval aan hun kostuums. Hierdoor kunnen ze meer op de actualiteit inspelen.

Meer
Lees meer...