Danny Masterson, Steven uit ‘That ’70s Show’, veroordeeld voor 2 verkrachtingen; riskeert 30 jaar cel tot levenslang

Acteur Danny Masterson (47) is schuldig bevonden aan twee aanklachten wegens verkrachting. Over een derde aanklacht raakte de jury het niet eens. Hij riskeert nu een celstraf van 30 jaar tot levenslang.

De twee aanklachten tegen Danny Masterson dateren van 2003 en komen van twee vrouwen die hij verkracht heeft in zijn huis in Hollywood Hills. De derde aanklacht, waarvoor hij zal veroordeeld worden, dateert uit 2001 en kwam van een ex-vriendin. Zij reageerde achteraf ontgoocheld.

Scientology

De hele zaak heeft ook een licht geworpen op Scientology. Danny Masterson was daar namelijk lid van, net als de drie vrouwen die hem aangeklaagd hebben. Zij hebben de kerk ondertussen verlaten. Scientology en prominente leden ervan zouden hen namelijk lang hebben proberen tegenhouden om klachten in te dienen.

“Scientology vertelde hen dat er geen gerechtigheid voor hen is”, zei plaatsvervangend officier van justitie Reinhold Mueller tegen de juryleden in zijn slotpleidooi volgens BBC. De vrouwen zouden ook het slachtoffer geweest zijn van intimidatie.

Lange rechtsgang

Een van de vrouwen stapte al in 2004 naar de LAPD, maar die besloten toen om geen aanklacht neer te leggen. In 2016 kwam er dan toch een zaak van nadat de drie vrouwen elkaar waren tegengekomen en samen naar de politie stapten.

Een eerste proces in november leverde echter geen consensus op bij jury, die toen zelfs neigde naar vrijspraak. Voor dit nieuwe proces besloot de aanklager het echter over een andere boeg te gooien. Omdat de drie vrouwen zich voor en tijdens de feiten zwak en duizelig voelden nadat Masterson hen iets te drinken had gegeven, werd nu aangegeven dat hij zijn slachtoffers had gedrogeerd.

Straf

Na de uitspraak werd Danny Masterson geboeid en in hechtenis genomen. Op 4 augustus staat een hoorzitting gepland over zijn straf. Hij riskeert 30 jaar tot zelfs levenslang. De verdediging had gevraagd om Masterson vrij te laten tot de uitspraak over zijn straf, maar dat verzoek werd afgewezen.

That ’70s Show

Danny Masterson is vooral bekend als Steven Hyde in That ’70s Show, een rol die hij speelde van 1998 tot 2006. Toen die reeks recent een spin-off kreeg onder de naam That ’90s Show met heel wat oude bekenden was er van hem geen sprake door de lopende aanklachten. Om diezelfde reden schreef Netflix hem eerder ook al uit de reeks The Ranch, waar hij aanvankelijk samen te zien was met Ashton Kutcher.

Meer
Lees meer...