Left Right
scrollTop top

Dave Grohl lucht hart over Nirvana: “Ik kan het na al die jaren niet aan om platen van de band te horen”


Dave Grohl lucht hart over Nirvana: “Ik kan het na al die jaren niet aan om platen van de band te horen”

Foo Fighters-frontman en ex-Nirvana-drummer Dave Grohl heeft onthuld dat hij “nog steeds niet naar Nirvana kan luisteren” sinds de zelfmoord van zijn vriend en Nirvana-frontman Kurt Cobain in 1994. Grohl spreekt in het openbaar amper over zijn periode in de legendarische band. Ook ex-Nirvana-bassist Krist Novoselic sprak onlangs over de overleden zanger en hij verklaarde zelfs waarom hun album ‘Nevermind’ nog steeds razend populair is. 

Foo Fighters-bandleider Dave Grohl kan sinds de dood van zijn vriend Kurt Cobain in 1994 geen platen van Nirvana meer horen “omdat het gewoon zo persoonlijk is”. Dat zegt hij in een interview met het tijdschrift GQ.

“Ik kon jarenlang niet eens naar muziek luisteren, laat staan naar een nummer van Nirvana”, zegt Grohl. “Toen Kurt stierf, brak mijn hart elke keer als ik de radio aan zette. Ik leg geen Nirvana-platen op, nee. Ze staan nochtans altijd ergens op. Als ik in een auto stap, staan ze op. Als ik een winkel binnenga, staan ze op. Ik herinner me alles van die platen. Ik herinner me de broeken die ik droeg tijdens opnamesessies of het feit dat het die dag sneeuwde.”

EPA

Grote highs en lows

“Ik vind nog altijd nieuwe betekenissen terug in de teksten van Kurt”, gaat Grohl verder. “Niet om de revisionist uit te hangen, maar er zijn momenten waarop mij dat raakt. Ik denk dan ‘wow, ik wist niet dat ik me toen zo voelde’.”

“Nirvana was een persoonlijke revolutie voor mij. Ik was 21 jaar. Herinner jij je nog de tijd dat je 21 was? Je denkt dat je alles weet, maar dat is niet het geval. Ik dacht dat ik alles wist. En een lid van Nirvana zijn, toonde mij hoe weinig ik eigenlijk wist. Dat waren sommige van de grootste highs van mijn leven, maar ook sommige van de grootste lows.”

Ook bassist spreekt over Cobain

Enkele dagen geleden vertelde voormalig Nirvana-bassist Krist Novoselic tijdens een interview met het rockblad Kerrang hoe hij omging met de dood van Cobain: “Dat had veel tijd nodig. Het was zo traumatisch. Ik was er depressief van, het had gruwelijke effecten.”

“In die tijd waren er ook andere dingen in mijn leven die mij afremden. Maar uiteindelijk heeft tijd de wonde genezen en je leert ermee omgaan. Je moet gewoon proberen om positief te zijn.”

wiki commons

Novoselic verklaart succes ‘Nevermind’

Ook sprak hij zich uit over de tweede Nirvana-plaat ‘Nevermind’, het kroonjuweel van de band: “Ik vind dat het heel goed klinkt. Het is leuk om Kurt te herinneren, maar er komen veel dingen naar boven als ik de muziek hoor. Het is ongeveer 25 jaar geleden, wat raar is.”

De bassist kon ook verklaren waarom het album na al die jaren nog zo relevant, fris en populair is: “Het zijn de melodieën en de hooks. Er zit ook veel kracht en diversiteit in. We vuurden niet gewoon één idee op de luisteraars af. Kurt was ook zo intens en dat kwam allemaal naar buiten op onze cd’s. Het draaide allemaal om verbeelding.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539