De 9 meest controversiële uitspraken van Jeremy Clarkson

Jeremy, Jeremy, Jeremy toch… wanneer zal je het eindelijk eens leren? Jeremy Clarkson, de Britse presentator van het uiterst populaire Top Gear, ligt weer onder vuur na een racistische opmerking in de aflevering van vorige week zondag. Het is niet de eerste keer dat de eigenzinnige grapjas heel wat stof doet opwaaien met een gedurfde uitspraak. Hier volgen de 9 meest controversiële beweringen van Clarkson.

1. Spleetogen

Heel wat opschudding op Twitter dit weekend na de laatste aflevering van het 21ste seizoen van Top Gear. In hun ‘kerstspecial’ trokken Clarkson en zijn kornuiten naar Myanmar en Thailand om er een brug over de rivier Kwai te bouwen. Eens de brug af is, hoor je Clarkson zeggen: “That is a proud moment, but there’s a slope on it.” Hiermee lijkt Clarkson erop te willen wijzen dat de brug een beetje overhelt naar één kant, maar net op dat moment wandelt er een Thaise man over de brug. Toevallig is ‘slope’ ook een denigrerende term voor mensen van Aziatische afkomst, een beetje zoals spleetoog bij ons, en heel wat kijkers denken dan ook dat het om een racistische grap van Clarkson gaat. De Top Gear-presentator, zelf een fervent Twitteraar, reageerde nog niet op de beschuldigingen.

Hier kan je het filmpje bekijken.

2. Stakers

Clarkson had ook beter zijn mond gehouden toen hij in The One Show om zijn mening over stakers werd gevraagd. “Ik zou ze allemaal neerschieten. Ik zou ze naar buiten brengen en ze voor de ogen van hun familie executeren.” Clarkson en de BBC waren er snel bij om zich te excuseren voor de uitspraak, maar het kwaad was al geschied.

3. Treinreizen

Zijn statement over de stakers was die avond trouwens niet de enige vreemde uitspraak. Over treinreizen zei hij het volgende: “Waarom moet een trein stoppen als er iemand voor springt? Het is niet dat die persoon daardoor beter wordt, gewoon doorrijden in het vervolg.” De andere praatgast weet niet wat haar overkomt en kan enkel met haar mond vol tanden aanhoren hoe Clarkson zijn ‘speciale’ mening ventileert.

4. Vrachtwagenchauffeurs

Ook vrachtwagenchauffeurs hebben het al moeten ontgelden. In een aflevering van Top Gear, waarin de presentatoren de opdracht krijgen om vrachtwagenchauffeur te worden, beschrijft Clarkson de gemiddelde dag van een trucker: “Vrachtwagenchauffeur, het is hard werken. Schakelen, schakelen, schakelen, in de spiegel kijken, een prostituee vermoorden, schakelen, schakelen, moorden. Dat is heel wat werk voor één dag.” Met deze uitspraak verwees Clarkson naar de ‘Suffolk Strangler‘, een Britse trucker die in 2006 vijf prostituees om het leven bracht.

5. Gordon Brown

Dat Clarkson geen al te grote voorstander was van de Britse ex-premier Gordon Brown, maakte hij duidelijk tijdens een persconferentie in Australië. Hij noemde Brown een “eenogige Schotse idioot”, de politicus heeft namelijk een blind oog. Nadien bood Clarkson zijn excuses aan, maar Schotse politici bleven eisen dat de BBC hem van de televisie haalde.

6. Mexicanen

In deze uitspraak werd Clarkson bijgestaan door zijn collega-presentators bij Top Gear. Naar aanleiding van de voorstelling van een Mexicaanse sportwagen zei Richard Hammond het volgende: “Auto’s weerspiegelen de karaktertrekken van het volk waardoor ze gebouwd worden. Mexicaanse auto’s zijn dus gewoon lui, lamlendig en winderig.” Clarkson deed er nog een schepje bovenop: “We zullen hier geen klachten over krijgen want de Mexicaanse ambassadeur ligt nu toch achter zijn televisie te snurken.” De BBC ontving talloze klachten over de “vernederende en racistische” uitspraken. Uiteindelijk bood de zender zijn verontschuldigingen aan de Mexicaanse ambassadeur aan.

7. Baby’s

Clarkson heeft het ook niet echt op baby’s aan boord van een vliegtuig. “Wanneer zal British Airways eindelijk beseffen dat baby’s in de bagageruimte horen”, tweette de Britse presentator vorig jaar. Daarna voegde hij er nog aan toe: “Mijn kinderen hebben nooit gevlogen tot ze oud genoeg waren om zich te gedragen.”

8. Boerkadragende vrouwen

Clarkson haalde de woede van de moslimgemeenschap op zijn nek door te zeggen dat hij “eens een vrouw in een boerka met daaronder een rode g-string” had gezien. De opmerking kwam er tijdens een discussie in Top Gear over hoe vrouwen een afleiding vormen voor mannen in het verkeer. 

9. Het Top Gear-publiek

Zelfs het publiek dat bij de opnames van Top Gear aanwezig is, is niet veilig voor de opmerkingen van Clarkson. In het onderstaande filmpje spreekt hij een toeschouwer aan met: “Welke auto zou jij het liefst stelen, je ziet er toch uit als een autodief.”

De eigenzinnige Clarkson is dus niet op zijn mondje gevallen en is altijd bereid om zijn ongezouten mening met ons te delen. Hoewel hij het meestal grappig bedoelt (dat hopen we tenminste toch), raden we hem aan in het vervolg niet meer zo’n grote mond op te zetten.
Meer
Lees meer...