De inmiddels al vierde woordvoerder van Trump is 28 jaar … en model. Dat gaat wat geven!

De inmiddels al vierde woordvoerder van Trump is 28 jaar … en model. Dat gaat wat geven!

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn inmiddels vierde woordvoerder aan de wereld voorgesteld: de 28-jarige Hope Hicks. Ze heeft weinig ervaring in de politiek, maar ze is wel voormalig model en is nauw betrokken bij het modemerk van Trumps dochter Ivanka.

Het is nog nooit eerder gebeurd: een 28-jarige vrouw heeft het nu geschopt tot communicatiedirecteur van het Witte Huis. Hope Hicks wordt nu al door velen in Washington “Trumps mysterieuze vrouw”, “de vrouw die Trump helemaal begrijpt” of “zijn rechterhand” genoemd.

Sinds het omstreden vertrek van Trumps vorige woordvoerder Anthony Scaramucci nam Hicks al tijdelijk de functie van communicatiedirecteur op. Ook was ze tijdens Trumps verkiezingscampagne al zijn perschef. Voordien had ze nog geen enkele ervaring in de nieuwsmedia. Normaal wordt zo’n belangrijke functie gegeven aan iemand die weet hoe hij/zij de pers te woord moet staan en hoe die journalisten kan bespelen.

Hicks werkt nu al meer dan twee jaar voor Trump en is daarmee de langstzittende Trump-medewerker. Ze zou helpen bij het Twitter-beleid en zou bepalen welke media toegang krijgen tot Trump. Dat melden De Volkskrant, persbureau AP.

Trump: “Jij wordt mijn woordvoerder”

Hicks wilde altijd al de wereld veroveren, maar dan als model of actrice. Toen ze 11 was, belandde ze al in een Ralph Lauren-reclame. Ook pronkt ze op de cover van een aantal kinder- en tienerromans. Tijdens haar studies blonk ze uit in de sport lacrosse. Het was in 2012, twee jaar na haar studie, dat ze in contact kwam met de Trump-familie. Ze werkte toen bij een pr-bedrijf waar Ivanka Trump een belangrijke klant van was. Twee jaar later werd Hicks naar de Trump Tower ontboden om Ivanka te assisteren bij het uitbreiden van haar activiteiten in de mode business. Nog eens anderhalf jaar later wordt ze op het kantoor van the Donald geroepen. “Ik denk eraan om mij kandidaat te stellen voor het presidentschap en jij wordt mijn woordvoerder”, zei hij tegen haar.

Hope “geen commentaar” Hicks

Ze moest alles uitleggen tijdens Trumps verkiezingscampagne: van zijn uitspraken over Mexicanen en moslims tot de hoge scores in de opiniepeilingen. Hillary Clinton daarentegen had een professioneel mediateam achter zich.

Maggie Haberman van de Amerikaanse krant New York Times, groeide tijdens de campagne uit tot de journalist met de beste contacten in team Trump. Zij heeft niks dan mooie woorden over Hicks: “Ik kon prima met haar overweg om dingen gedaan te krijgen. Zeker gezien het enorme aantal verzoeken dat ze te verwerken kreeg.” “Ze heeft een goed beoordelingsvermogen”, zei Trump over haar. “Ze geeft vaak advies maar ze doet het op een rustige wijze, zodat het niet lijkt op een advies. Ze brengt het heel aardig.”

Ook probeerde Hicks Trump niet te laten stoppen met zijn controversieel gedrag op Twitter. Ervaren woordvoerders zouden Trump afgeraden hebben om tweets in zijn stijl de wereld in te sturen. Na de overwinning van Trump werd Hicks directeur Strategische Communicatie. Ze lijkt één van de weinige Trump-medewerkers die onaantastbaar is. Ze geeft zelden interviews en als reporters haar een lastige vraag stellen, antwoordt ze vaak met de woorden “geen commentaar”.

Drie vrouwen

Met de aanstelling van Hicks staan nu drie vrouwen in voor het communicatiebeleid van Trump. Dat is opmerkelijk, want de miljardair werd tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals een seksist genoemd die vrouwen niet serieus zou nemen en zich schuldig zou maken aan ongewenste intimiteiten.

Sinds de zomer is Sarah Huckabee Sanders de tweede woordvoerder van het Witte Huis. Ze sloot zich tijdens de campagne aan bij Trump nadat haar vader, oud-gouverneur van Arkansas Mike Huckabee, zich teruggetrokken had als presidentskandidaat. Sanders was betrokken bij het organiseren van een rechtse coalitie om Trump in het Witte Huis te krijgen. Daarom kreeg ze na de verkiezingen die post toegewezen.

Dan is er nog Kellyanne Conway. Zij is de eerste vrouw die ooit aan het hoofd stond van een succesvolle presidentscampagne. Momenteel is ze presidentieel adviseur. Ze komt veel in de media en verdedigt de president geregeld op belangrijke nieuwsshows.

Gesponsorde artikelen