Left Right
scrollTop top

De letter “N” werd gecensureerd in China en de reden is volkomen absurd


De letter “N” werd gecensureerd in China en de reden is volkomen absurd

Na de aankondiging van de Chinese Communistische Partij om de barrières op te heffen die de president verbieden om meer dan twee termijnen uit te voeren, wordt de censuur sterker in het land. Om “afwijkende” stemmen op het web de mond te snoeren, zijn veel woorden en uitdrukkingen verbannen uit de Chinese versie van Twitter. En hoe verrassend het ook mag lijken, de letter “N” maakt deel uit van deze “zwarte lijst”.

China wordt beschouwd als één van de landen waar er de meeste censuur is op het internet. Het communistische regime heeft zelfs een “elektronische muur” om de toegang te belemmeren tot content die politiek gevoelig ligt. Deze maatregel is de laatste maanden aanzienlijk versterkt. Om verbinding te maken met YouTube, Facebook, Instagram, Google of Twitter, moeten de Chinezen anticensuursoftware gebruiken, zoals VPN.

Het probleem is dat deze tools die het mogelijk maken om de censuur te omzeilen, ook zichtbaar zijn voor de Chinese autoriteiten. Zij dreigen deze software te verbannen. Een eerste stap is deze zomer gezet, toen Apple ermee instemde om veel VPN-applicaties uit de Chinese App Store te verwijderen.

Veel alledaagse woorden en uitdrukkingen verbannen uit Chinese Twitter

En deze context van censuur werd deze week verder versterkt, na de aankondiging op zondag van de Chinese Communistische Partij om de grondwet te hervormen zodat president Xi Jinping voor onbepaalde tijd aan de macht kan blijven. Het staatshoofd is aan de macht sinds 2013 en staat op het punt om zijn eerste termijn af te maken. Hij wordt geprezen door de bevolking en zal hoogstwaarschijnlijk worden herkozen op 5 maart.

De autoriteiten hebben dus maar één ding voor ogen: snelle en ingrijpende maatregelen nemen om koste wat kost een golf van negatieve opmerkingen te voorkomen op het internet. Een reeks woorden en uitdrukkingen is verbannen van het internet. De media van China Digital Times somt de zoektermen op die geblokkeerd zijn op Weibo, de Chinese Twitter: “tienduizend jaar” (een manier om in het Chinees “lang leven voor de keizer” te zeggen), “niet mee eens”, “schandelijk”, “voor het leven”, “onsterfelijkheid”, “zelfbenoemde koning”, “rechtvaardiging”, “cultus van de persoonlijkheid”, “geëmigreerd”, of “Xi Zedong” (een samentrekking van de naam van Xi Jinping en de naam van de voormalige keizer, Mao Zedong, die de Volksrepubliek China oprichtte).

Presidentiële voorwaarden?

Maar nog verbazingwekkender, de censuristen verbannen al een tijdje … de letter “N”. Dat is naast de 14e letter van het alfabet, niet echt een geschenk uit de hemel bij Scrabble. Victor Mair, een China-specialist aan de Universiteit van Pennsylvania, geeft op zijn blog en in The Guardian een serieuzere verklaring voor het verbod. Het is waarschijnlijk “uit angst van de overheid dat ‘N’ = ’n mandaten’, waarbij n > 2 zou zijn”, schrijft hij. Het kan dus uit schrik zijn dat de letter “N” te veel wordt gebruikt om het aantal voorwaarden van de komende Chinese president te benadrukken.

Het ultieme teken van de paranoia van het regime is Winnie de Poeh. De tekenfilmfiguur werd gecensureerd op Chinese sociale netwerken, vanwege de virale memes die de gelijkenis met Xi Jinping benadrukten … Ja, het gaat ver.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…