De meest ecologische wagens

Ziehier een aantal zeer ecologische modellen die om uiteenlopende redenen niet in aanmerking kwamen binnen het ecologische Think Blue Volkswagen-gamma. Met Think Blue gaan duurzaamheid en rijcomfort hand in hand. Deze filosofie indachtig, ontwikkelt Volkswagen steeds schoner en zuiniger wordende hybrides, benzine- en dieselmotoren alsook auto’s op aardgas of op elektriciteit. 

1. Waterwagen

Deze kleine gekke Japanse auto zet water om in elektriciteit. Je kunt dus rijden, op water. Hier nog wat meer uitleg over de werking van een dergelijke auto.

2.Solarwagen

Deze futuristische wagen rijdt op zonne-energie en is een van de deelnemers aan de World Solar Challenge. Een race waarbij enkel voertuigen meedoen die volledig op zonne-energie functioneren. Afgelopen jaar nam België ook deel en werd 6de met de wagen de `Indupol One’. Helaas past er maar één persoon in dit krappe model. En je rugzak kan ook niet mee. 

3. Legowagen

Maakte je vroeger graag huizen en miniautootjes met het beroemde Deense speelgoed? De 20 jaar oude Raul Oaida uit Roemenië is een stapje verder gegaan. Hij heeft van Lego een levensgrote hotrod gebouwd. De auto, met een motor aangedreven door lucht, bereikt een snelheid tussen de 20 en 30 kilometer per uur. En als je hem in de kreukels rijdt dan bouw je de nieuwe onderdelen gewoon opnieuw.

4. Fietswagen

Nog milieuvriendelijker is een auto die de energie van de mens gebruikt als voortstuwer natuurlijk. Daarom deze fietswagen. Ook bekend als de fietstaxi. Misschien geen echte wagen wel een milieuvriendelijk alternatief voor korte afstanden. Een bekend fenomeen dat is overkomen waaien uit Azië. Vandaag de dag ook bij ons in het straatbeeld te zien bijvoorbeeld aan de kust. 

5. Benenwagen

De wagen van de Flintstones heeft een speciale manier van aandrijven. De prehistorische familie uit de animatiereeks van de jaren 60 had toen al een ecologische auto. Hierboven zien we de 4-beenaandrijving variant en beneden de 12-beenaandrijving. (Mits de kinderen meetrappelen)

6. De beroemde zeepkist

Wie heeft er niet in zijn jeugd een zeepkist gemaakt. Waarschijnlijk de meest duurzame auto ooit. Je kan hem namelijk perfect maken van gerecycleerd materiaal en er komt geen vuiltje CO² bij kijken. Het voorbeeld hier heeft dan wel een schoorsteen maar dat is puur voor de looks. Deze zeepkist is namelijk gebaseerd op een populaire strip van Humo-cartoonist Jeroom.

7. Houtwagen

Kunstenaar Joost Conijn bouwde een auto van hout, die ook nog eens rijdt op hout. Door hout te verbranden wordt er energie opgewekt en de auto vooruit gestuwd. Eigenlijk is het hetzelfde als energie maken uit biomassa. Handig als je onderweg bent naar een gebied waar geen tankstations zijn, maar wel bomen staan. De auto is vooral ecologisch door het productieproces. De uitstoot zelf is een stuk milieuonvriendelijker dan de nieuwste automodellen. Desondanks wilden we je deze niet onthouden.

8. Afvalwagen

De wagen uit Back to the Future reed niet op benzine, maar op afval. In de toekomst reed Doc in een wagen met de fictieve `Mr. Fusion Home Energy Reactor’. De film speelde zich af in 2015. We gaan dus een razendsnelle technologische evolutie meemaken dit jaar als we volgend jaar op een bananenschil en een blikje bier naar ons werk willen rijden…

9. De biermobiel

Dit voertuig wordt niet aangevoerd door bier, al zou dit de mensen die hem vooruit helpen wel motiveren. De biermobiel, of de bierfiets zoals hij ook genoemd wordt, is een voertuig dat vooruitkomt door het trappen van de mannen of vrouwen die aan de toog zitten. Vooraan zit de BOB die zorgt dat het voertuig verantwoord de weg op kan.

Meer
Lees meer...