‘De Mol’ aflevering 1: Na beste comeback ooit is dit onze eerste hoofdverdachte

De Mol is terug en hoe? Na een spannende aflevering met verschillende plottwists eindigt de aflevering zoals hij begonnen is, met tien kandidaten. Dat komt doordat Jens terug is. De meest ongelukkige kandidaat uit de geschiedenis van De Mol krijgt een tweede kans en dat is volgens ons nu al het beste nieuws van het jaar. Maar laten we ons vooral niet laten afleiden, want er moet natuurlijk nog steeds gezocht worden naar de mol. Dit zijn onze eerste verdenkingen.

Het is al tijd voor het tiende seizoen van De Mol. En die jubileumeditie kon duidelijk niet onopgemerkt voorbij gaan. De eerste aflevering begon zo met een feestelijke opdracht waarna er ook al verschillende oude gezichten terugkeerden.

Opdracht 1: Feest met flashbacks

De Mol aflevering 1 opdracht 1
Play4

Voor de eerste opdracht moesten de kandidaten een feest bereiken. Voor elke kandidaat die op tijd op het feest aankomt, komt er 200 euro in de pot. Als de “eregast” op het feest verschijnt, komt er op slag 3.000 euro in de groepspot. Maar aanvankelijk weet niemand wie de eregast is.

De kandidaten zitten verdeeld in vier groepen die telkens een verwijzing zijn naar een opdracht uit het verleden. Zo lopen Sven en Toon met een taart rond zoals in de opdracht met het trouwfeest uit het seizoen van 2020, liggen Yens en Emanuelle begraven onder de grond zoals de startopdracht uit het seizoen van 2019 en hangen Anke, Bert, Nele en Uma vast aan kettingen zoals in het seizoen van 2017.

Maar het hoogtepunt van de eerste opdracht is uiteraard de eregast. Die is niemand minder dan Jens, die vorig jaar het spel nog voor het echt begonnen was, moest verlaten. Hij krijgt nu een tweede kans. Eerst moest hij daarvoor Ruthgewijs ontsnappen uit een auto met een verfbom. De opdracht mislukte, maar toch mocht Jens blijven.

Wat zou de mol doen?

In de eerste opdracht zat je als mol best bij de eerste vier kandidaten (die met de taart of in de wagen) of bij de laatste vier. Bij de eerste vier kan je makkelijk een roosje van de taart doen verdwijnen, tijd rekken of mensen bewust achterlaten.

De spelers aan de ketting hebben dan weer de kans om makkelijk veel geld te laten liggen door als eerste “het extraatje” mee te grissen. Onder de grond had je weinig tot geen impact en kon je zelfs (zoals ook bleek) buitenspel gezet worden.

Opdracht 2: Cactussen, ballonnen en liegen tegen mollen

De Mol aflevering 1 opdracht 2
Play4

De tweede opdracht bestaat uit twee groepen. De ene groep moet goed kunnen liegen, de andere groep is best “niet al te prikkelbaar”. De leugenaars van de groep moeten drie kistjes met geld beschermen. Dat doen ze door te liegen tegen oud-mollen Gilles (seizoen 4) en Magda (seizoen 1). Achterhalen de oud-mollen waar het geld zit, dan komt er niets in de pot. Nemen ze een van de drie lege kistjes, dan komt het bedrag wel in de pot.

De andere vijf kandidaten gaan naar een cactustuin. Daar spelen ze misschien wel een van de grappigste opdrachten uit de geschiedenis van De Mol. Met een pak vol ballonnen moeten de spelers zich geblinddoekt door het de tuin met cactussen manoeuvreren zonder dat hun ballonnen ontploffen. Wanneer een ballon ontploft, krijgen Gilles en Magda een tip over de persoon die een koffertje met geld heeft. Wanneer de vijfde ballon ontploft, is die persoon uitgeschakeld en kan die dus geen verdubbelaar meer winnen.

Wat zou de mol doen?

Als mol zit je in deze opdracht sowieso het best bij de leugenaars. Daar heb je namelijk meteen invloed op het bedrag dat binnengehaald wordt. Een verdubbelaar laten schieten, helpt niet om de pot op nul te houden. Door slecht te liegen bij de koffertjes kan je er meteen voor zorgen dat er geen geld in de pot komt, verdubbelaar of niet.

Opdracht 3: De vloer is lava!

De Mol aflevering 1 opdracht 3
Play4

De derde opdracht is een oud vertrouwd spelletje “De vloer is lava”. De groep moet, zonder de grond te raken, een hokje bereiken. Dat moeten ze deels doen onderdelen van een zetel of kast te gebruiken en deels door een opdracht uit Squid Game na te spelen. Maar de laatste etappe bleek de moeilijkste: het steltlopen. Na enkele meters op stelten bereikten ze het hokje waar ze een vraag over hun eigen vakgebied moeten beantwoorden. Een juist antwoord levert 200 euro op. Maar ze kunnen daar ook een persoonlijk voordeel halen.

In het hokje hangt namelijk ook de koekoeksklok van Jens. Hij kreeg die als troostprijs na zijn heel korte deelname in het seizoen van vorig jaar. Maar wat hij niet wist, is dat dus al een jaar lang een vrijstelling had. De andere kandidaten krijgen de kans om die vrijstelling gewoon uit de klok te halen, als ze de emotionele chantage in de vorm van het filmpje van Jens overleven.

Wat zou de mol doen?

Als mol kan je in deze opdracht best tijd rekken. Door een slechte strategie uit te werken om de “lava” over te steken, foute antwoorden te geven op de vragen bij het Squid Game-deel van de opdracht of lang in het hokje te blijven waardoor de rest moet wachten.

Anke

Anke is de mol want …

De Mol Anke aflevering 1
Play4

In de eerste opdracht zat Anke in de groep van vastgeketende spelers. Daar had je op zich heel wat macht. Zo kon je door als eerste het kaartje te nemen 600 euro laten liggen en kon je ook door het kaartje niet te nemen het spel grondig verstoren. Want zonder de tip waren de letters ‘ENG’ nooit gevonden en kon er dus al zeker geen 3.000 euro verdiend worden.

Anke is in de tweede opdracht een van de spelers met een kistje met 0 euro. Het was dus aan haar om ervoor te zorgen dat he leek alsof ze wél een koffertje met geld had. En daarbij viel ze door de mand, waardoor de oud-mollen Bert konden vatten met zijn koffertje met 1.000 euro.

In de laatste opdracht is Anke een van de vele kandidaten die van de stelten valt en zo dus geen kans maakt om geld te verdienen.

Anke is niet de mol want …

Anke heeft nergens eigenlijk echt gesaboteerd. Bij de ketting was de opdracht al snel voorbij en bleef Anke samen met Bert en Uma achter. In de tweede opdracht waren haar leugens misschien niet goed, maar ook die van Emanuelle en Bert lieten te wensen over. Ook het gefaalde steltlopen willen we nog door de vingers zien, want steltlopen op een zanderige ondergrond lijkt ons nu niet meteen heel makkelijk.

Bert

Bert is de mol want …

De Mol Bert
Play4

In de eerste opdracht stelt Bert voor om het voordeel niet te nemen. Dit lijkt niet meteen iets wat de mol zou zeggen, maar het voordeel was geen vrijstelling. Het kaartje was noodzakelijk om Jens te kunnen bevrijden uit de wagen. Door het kaartje te nemen, kon maximum 600 euro verloren gaan. Door het kaartje te laten liggen, was de opdracht van Jens al gedoemd om te mislukken en daar viel 3.000 euro te verdienen.

Bert maakt bij de groepsverdeling voor de tweede opdracht al snel duidelijk dat hij in de groep met leugenaars zit. Daar heb je meer invloed op de uitkomst van de opdracht. Uiteindelijk laat Bert hier 1.000 euro liggen omdat Gilles en Magda hem kunnen onderscheppen.

In de derde en laatste opdracht valt Bert het meeste op. Daarbij haast hij zich plots naar voren om als eerste in het hokje te kunnen zijn. Daar aangekomen, beantwoordt hij z’n vraag fout en neemt hij nadien uitvoerig z’n tijd om te beslissen of hij al dan niet voor de vrijstelling gaat. Daarmee gaat heel wat tijd verloren, waardoor de anderen later gehaast met de stelten naar het hokje moeten gaan en daardoor dus ook makkelijker tegen de grond gaan. Daarnaast zorgde de lange wachttijd van Bert in het hokje er ook voor dat hij anderen aanspoorde om ook meer te gaan twijfelen over de vrijstelling.

Bij de vraag of hij de mol is aan het begin van de aflevering is Bert de enige van wie we geen antwoord krijgen. Hij verslikt zich en kan zo niet antwoorden.

Bert is niet de mol want …

Het feit dat Gilles en Magda Bert onderscheppen in de opdracht met de koffertjes ligt natuurlijk niet helemaal aan hem. Zo vielen Emanuelle en Anke al snel door de mand met hun antwoorden over yoga en dj-en.

In de laatste opdracht is het Bert die de methode om over te steken met de kast bijstuurt. De manier waarop ze eerst vertrokken, werkte niet en het was Bert die de anderen daarop wees.

Emanuelle

Emanuelle is de mol want …

De Mol Emanuelle
Play4

Emanuelle startte het seizoen “zoals een mol” ondergronds. Daar viel vooral haar opmerking over Koning Albert op. Dat leek misschien een dom antwoord, maar kan wel strategisch zijn geweest als mol. Op de foto stond de overleden Jacques Chirac. Door te zeggen dat Koning Albert op de foto staat, kan het dus dat Yens zegt dat hij nog leeft en ze zo het foute antwoord geven. Het duo geraakt uiteindelijk niet snel genoeg in de wagen. Daardoor heeft de rest geen enkel idee wie ze zijn en wordt het dus wel heel moeilijk om te achterhalen of ze kinderen hebben. Verder missen ze ook op slag twee spelers die Spaans kunnen.

In de tweede opdracht valt het op dat Emanuelle geen goede leugenaar is. Haar antwoorden over yoga zijn duidelijk fout, waarbij haar lichaamstaal haar ook verder verraad. Zo weten Gilles en Magda al snel dat het geld niet bij haar zit.

Emanuelle valt van de stelten en maakt zo al meteen geen kans op haar 200 euro in de laatste opdracht.

Emanuelle is niet de mol want …

Emanuelle bewijst in de tweede opdracht dat ze niet goed kan liegen. Dat kan gespeeld zijn, maar het lijkt ons straf als ze eigenlijk een staalharde leugenaar zou zijn.

In de laatste opdracht is Emanuelle de enige die volhoudt dat theezakjes niet bij GFT mogen, wat het juiste antwoord is. Als mol had ze hier makkelijk kunnen meegaan in het foute antwoord van de groep.

Jens

Jens is de mol want …

De Mol Jens
Play4

We wilden hier graag iets zetten, maar volgens ons is Jens echt niet de mol.

De enige reden die we kunnen verzinnen, is dat het totaal onverwacht zou zijn als Jens de mol zou zijn in dit seizoen. Zo heeft hij al meteen een ijzersterke dekmantel, waarvoor ook wij lijken te vallen.

Jens is niet de mol want …

Al Jens de mol is en dus al wist dat hij zou terugkeren naar De Mol mag hij van ons een Oscar krijgen. Zijn verbazing leek ons heel oprecht en ook zijn reactie op het nieuws over de klok kwam echt over.

Doorheen de hele aflevering leek Jens vooral heel blij om erbij te zijn en werkte hij ook ijverig mee aan de opdrachten. Jens was de enige die met z’n ballonnenpak een verdubbelaar kon pakken en hij ging ook in de derde opdracht als eerste aan de slag om weg te geraken bij de kast.

Nele

Nele is de mol want …

De Mol Nele
Play4

Nele valt meteen meteen op door voor “de vrijstelling” te gaan. Daardoor laat ze 600 euro én de informatie over haar medekandidaten liggen. Zo wordt het ook moeilijker om de vraag over de kinderen te beantwoorden.

In de tweede opdracht ziet Nele de (gigantische) cactus naast Sven niet, waardoor vijf van zijn ballonnen in enkele seconden tijd ontploffen en hij dus geen verdubbelaar kan binnenhalen.

Bij de laatste aflevering doet Nele niet eens mee. Door meteen te vallen kan ze niet op tijd op de kast of zetel kruipen en gaat haar 200 euro al sowieso verloren.

Nele is niet de mol want …

Als mol met voorkennis lijkt het ons vreemd om in de eerste opdracht het voordeel te nemen. Daarmee verlies je 600 euro, maar zorg je er ook voor dat de cijfers van de nummerplaat gevonden kunnen worden. Zonder het kaartje was dat volledig onmogelijk geweest.

Tijdens de laatste opdracht valt Nele meteen neer. Daardoor is ze al direct uitgeschakeld en heeft ze dus geen enkele invloed meer op de opdracht. Als mol is dat natuurlijk geen positie waarin je je wil bevinden.

Philippe

Philippe is de mol want …

De Mol Philippe
Play4

Philippe heeft in de eerste opdracht al zeker aan de taart gesnoept. Daarbij geeft hij toe dat hij één roosje heeft opgegeten, maar hij kan natuurlijk nog een ander roosje verstopt hebben. Daardoor kan hij zich al ingedekt hebben om daarna juiste antwoorden te geven en zich zo onverdacht te maken.

In de laatste opdracht valt Philippe van de stelten, waardoor hij het hokje niet bereikt en dus geen kans maakt om 200 euro te verdienen.

Philippe is niet de mol want …

In de eerste opdracht is het Philippe die “griezelig beperkt” kan ontcijferen naar “ENG” in diezelfde opdracht geeft hij ook de juiste leeftijd van Dolly Parton. Daarnaast is Philippe ook goed in het sturen van de mensen met het ballonnenpak en zorgt hij er zo voor dat Jens de verdubbelaar kan pakken.

Sven

Sven is de mol want …

De Mol Sven
Play4

Sven draagt samen met Toon de taart in de eerste opdracht. Daar zit hij in een goede positie om de eregast-opdracht te saboteren. Door simpelweg één roosje van de taart te halen (of op te eten) kunnen ze ervoor zorgen dat de 3.000 euro verloren gaat. Sven heeft de taart ook lang alleen vast, waarbij hij dus makkelijk roosjes kan laten verdwijnen.

Wanneer Sven in het ballonnenpak zit, sneuvelen er heel snel vijf ballonnen. Dat kan de schuld zijn van Nele en Philippe, maar Sven hoort ook dat de ballonnen langs één kant ontploffen, waardoor hij dus zou moeten weten dat er daar een cactus staat en hij dus beter de andere kant uit kan gaan.

In de laatste opdracht valt ook Sven van de stelten waardoor hij al zeker geen geld kan verdienen.

Sven is niet de mol want …

Het is Sven die in de laatste opdracht ontdekt dat het bed gemaakt is uit stelten. Met die informatie kunnen ze het eindpunt bereiken en gaat er daar niet onnodig tijd verloren.

Toon

Toon is de mol want …

De Mol Toon
Play4

Toon en Sven zitten in de eerste opdracht in een goede positie om de eregast-opdracht te saboteren. Door simpelweg één roosje te doen verdwijnen van de taart kunnen ze ervoor zorgen dat de 3.000 euro verloren gaat.

Hoewel Toon goed begint aan het parcours tussen de cactussen, laat hij op het laatste moment toch zijn vijfde ballon ontploffen. Daardoor krijgen Gilles en Magda op het laatste moment toch nog alle tips, wat het makkelijk maakt om het geld op te sporen.

Toon, die een scoutsman is, valt al snel van de stelten. Daardoor maakt hij dus geen kans meer op 200 euro.

Toon is niet de mol want …

Dat de ballonnen van Toon ontploffen is deels zijn schuld, maar misschien meer die van Philippe en Nele die hem niet optimaal stuurden.

In de derde opdracht is het Toon die al snel doorheeft hoe ze met de krukjes aan de tafel kunnen geraken. Daardoor gaat er niet veel tijd verloren bij de groep die op de zetel zat.

Uma

Uma is de mol want …

De Mol Uma
Play4

In de eerste opdracht zat Uma in de groep van vastgeketende spelers. Daar had je op zich heel wat macht. Zo kon je door als eerste het kaartje te nemen 600 euro laten liggen en kon je ook door het kaartje niet te nemen het spel grondig verstoren. Want zonder de tip waren de letters ‘ENG’ nooit gevonden en kon er dus al zeker geen 3.000 euro verdiend worden.

In de tweede opdracht wil Uma zonder eerst te overleggen meteen een koffertje nemen. Ze gaat daarbij meteen voor het koffertje met 1.500 euro, de hoogste inzet. Het werd een goede keuze, maar misschien had ze hier de capaciteiten van haar medekandidaten onderschat.

Uma is niet de mol want …

Uma is de enige die in de koffertjesopdracht geld weet te verdienen met haar leugens. Het gaat daarbij zelfs om het hoogste bedrag.

In de laatste opdracht geeft Uma het juiste antwoord bij de eerste vraag bij de dozen. Daardoor valt Yens niet meteen af en maakt hij dus nog steeds kans om geld te verdienen. Later kan ze wel haar eigen vraag niet beantwoorden en die zou voor een leerkracht godsdienst niet zo moeilijk mogen zijn.

Het feit dat Uma de vrijstelling neemt, wijst er eerder op dat ze een kandidaat is. De vrijstelling zorgde er niet voor dat er geld uit de pot ging of de groep een nadeel kreeg. Het feit dat ze de vrijstelling nam, toont vooral dat ze een speler is die echt niet als eerste naar huis wilde gaan.

Yens

Yens is de mol want …

De Mol Yens
Play4

Wanneer Yens begraven ligt, let hij niet al te best op. Daardoor moet Emanuelle haar vraag nog eens herhalen en gaat kostbare tijd verloren. Doordat Yens en Emanuelle onder de grond blijven liggen, heeft de groep niet meteen iemand mee die Spaans kan. Dat maakt de volgende opdrachten een stuk moeilijker. Ook waren Yens en Emanuelle de enigen die met zekerheid wisten dat Dolly Parton 75 jaar oud is. Die informatie kon de groep 3.000 euro opleveren.

Yens is niet de mol want …

In de ‘de vloer is lava’-opdracht offert Yens zich op om als eerste over de kartonnen dozen te gaan. Hij geeft daarbij verschillende juiste antwoorden, maar valt door de laatste doos doordat Gretel het foute antwoord geeft op de vraag.

Afvaller: Gretel

Gretel De Mol
Play4

De eerste die het spel moet verlaten, is deze keer dus niet Jens, maar wel Gretel. Zij viel verschillende keren op tijdens de eerste aflevering. In de eerste opdracht door het duo in de kisten achter te laten, in de tweede opdracht door meteen haar woonplaats vrij te geven en in de derde opdracht door door een doos te zakken waarvan al geweten was dat hij fout was. Maar dat was dus echt allemaal per ongeluk, want Gretel is al zeker niet de mol.

Hoofdverdachte: Bert

Onze eerste hoofdverdachte is Bert. Hij viel heel makkelijk door de mand in de tweede opdracht en treuzelde enorm in het hokje bij de derde opdracht. Daardoor rekte hij niet enkel tijd, maar zorgde hij er ook voor dat de anderen begonnen te twijfelen om ook voor de vrijstelling te gaan.

Daarnaast kijken we ook naar Philippe. Want hij lijkt dan wel z’n best te doen, maar toch zat hij telkens op plaatsen waar alles in het honderd liep.

De Mol is elke zondag om 19.50 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Wil je graag op de hoogte blijven van alles over De MolWord dan lid van onze Facebookgroep!

Meer
Lees meer...