‘De Mol’: Na eerste aflevering met nieuw spelelement is dit onze eerste hoofdverdachte

We zijn weer vertrokken. De zoektocht naar de mol kan weer van start gaan. In de eerste aflevering maakten we kennis met de tien nieuwe kandidaten én de verdubbelaars. Maar we moesten ook afscheid nemen van een wel heel fijne deelnemer. Dit is ons opgevallen in aflevering 1 van De Mol.

De Mol is toe aan z’n twaalfde seizoen en daarin is er nog steeds plaats voor nieuwe spelelementen. Zo maakten we vandaag kennis met de verdubbelaar, die het voor de mol wel eens heel lastig kan maken om de pot laag te houden. Dit is ons opgevallen in de eerste aflevering.

Opdracht 1: Bovenop, aan en onder de boot

De Mol A1
Play4

In het begin van de aflevering zien we presentator Gilles De Coster op een boot aan een gedekte tafel zitten. Hij spreekt zijn nieuwe “beste vrienden” toe, maar voorlopig zit hij alleen aan tafel. De kandidaten zijn niet ver weg, maar voorlopig kan niemand van hen mee aan tafel gaan zitten. Aan elke kant van de boot hangen vier kandidaten half in het water. Philippe bevindt zich boven in een mast van het schip en Lynn – die als enige zei dat ze niet de mol wilde zijn – zit in een ander bootje. De opdracht bestaat uit drie deelopdrachten.

Philippe en Lynn moeten samen enkele vragen beantwoorden. Daarbij gaat het telkens om vragen met vijf antwoorden, waarbij ze er elk om beurt eentje moeten geven. Bij vijf juiste antwoorden zakt Philippe een meter naar beneden. Als hij op het dek van de boot belandt, mag hij Lynn helpen om op de grote boot te geraken. Coco, Gillian, Michaël en Karolien hangen aan één kant van de boot. Zij moeten zich in precies één minuut aan elkaar voorstellen. Ze mogen daarbij 2 seconden minder of meer bezig zijn. Iedereen moet slagen in deze opdracht voor ze losgemaakt worden van de boot. De overige vier kandidaten – Bernard, Charlotte, Senne en Stéphanie – hangen aan de andere kant van de boot. Zij moeten foto’s aan de juiste kandidaat linken.

Wanneer een team klaar is met hun opdracht moeten ze naar de achterkant van het dek gaan. Daar staat een rode knop. Wanneer ze op de rode knop drukken, komen ze te weten waar de molboekjes liggen. Die molboekjes zijn van cruciaal belang, want enkel wie binnen de tijd mét een molboekje aan tafel zit, brengt 1.000 euro op voor de groepspot. Het is dus noodzakelijk om op de knop te drukken, maar wanneer iemand op de knop gedrukt heeft, stopt het spel voor de andere kandidaten en kan hun 1.000 euro dus niet meer verdiend worden.

De molboekjes zijn onder de boot te vinden en moeten opgedoken worden, maar er ligt nog meer te rapen onder de boot.

  • Totaal te verdienen: 10.000 euro
  • Verdiend: 4.000 euro

Wat zou de mol doen?

De beste positie voor de mol is aan de zijkanten van de boot. Daar heb je namelijk niet enkel je eigen lot in handen, maar ook dat van drie andere kandidaten. Daarnaast kan je eens je op het dek bent, dan ook nog eens beslissen om snel op de knop te drukken waardoor er maximum 6.000 euro verloren gaat.

Opdracht 2: Ballo Della Cordella

De Mol A1O2
Play4

Voor de tweede opdracht wordt de groep in twee gesplitst, de ene helft gaat dansen, de andere helft olijven plukken. Na een korte discussie zijn het Coco, Charlotte, Philippe, Lynn, Michaël en Bernard die zich aan het dansen wagen, terwijl Karolien, Stéphanie, Senne en Gillian olijven gaan plukken (nu ja, uit een boom slaan).

De olijvenplukkers moeten proberen om zoveel mogelijk olijven in de juiste ton te krijgen. Om die juiste ton te vinden, moeten ze vragen beantwoorden over hun medekandidaten op de dansvloer. Er zijn telkens zes mogelijke antwoorden, waarbij er dus maar ééntje geld opbrengt. Eén kilo olijven in de juiste ton, betekent 1.000 euro voor de groepspot.

De kandidaten op het plein kunnen de olijvenplukkers een handje helpen door de foute tonnen omver te gooien. Dat doen ze door de miniatuurversie van de tonnen om te duwen. Een kleur die ze twee keer zien passeren op één van hun mededansers, is sowieso fout en kan dus geëlimineerd worden.

  • Totaal te verdienen: niet duidelijk
  • Verdiend: 2.800 euro

Wat zou de mol doen?

In deze opdracht lijkt de beste locatie voor de mol ons het plein met de dansers. Daar kan je de foute balkjes omverduwen, waardoor je zeker bent dat er niets verdiend kan worden.

Opdracht 3: Wie wordt de verdubbelaarbeheerder?

De Mol A1O3
Play4

In de derde opdracht komen we eindelijk te weten wat de tegeltjes betekenen. Het gaat om verdubbelaars die vóór een opdracht ingezet kunnen worden. Wanneer de verdubbelaar ingezet is, kan de opdracht dubbel zoveel opleveren. Maar er zit een addertje onder het gras. Er moet één kandidaat aangesteld worden die de verdubbelaars bijhoudt en beslist wanneer er eentje wordt ingezet. Als die kandidaat een rood scherm krijgt, neemt hij of zij de verdubbelaars mee naar huis en verdwijnen deze dus ook uit het spel.

Om ervoor te zorgen dat er geen Matteo Simoni-drama plaatsvindt en de gimmick van het seizoen al meteen verloren gaat, krijgt deze kandidaat een vrijstelling voor de eerste eliminatie. En die is uiteraard gegeerd. Om kans te maken op de vrijstelling moeten de kandidaten zo snel mogelijk op een rode knop drukken. De drie kandidaten die het snelst drukken, maken kans op de vrijstelling. Maar het loont ook de moeite om te wachten, want dan krijg je de reactie te zien van alle kandidaten op het nieuws dat ze mee mogen doen aan De Mol. Maar bij de mol gaat het om een gespeelde reactie, want hij of zij wist op dat moment al dat die de mol zou zijn en dus sowieso meeging.

In het tweede deel van de opdracht moeten de kandidaten proberen om te achterhalen wie er kans maakt op de vrijstelling. Daarvoor moeten ze kort onderhandelen, waarna ze elk een naam moeten opschrijven. Wie de meeste stemmen krijgt, moet het spel verlaten. Als twee van de drie kandidaten die kans maken op de vrijstelling uit het spel gestemd zijn, wordt de derde de beheerder van de verdubbelaars en komt er geld in de pot. In de eerste ronde is dat 4.000 euro, in de tweede ronde wordt het bedrag gehalveerd naar 2.000 euro, in ronde drie gaat het nog om 1.000 euro, enzovoort.

  • Totaal te verdienen: 4.000 euro
  • Verdiend: 2.000 euro

Wat zou de mol doen?

Hier zijn twee mogelijkheden voor de mol. Ofwel ga je resoluut voor de kans om de de verdubbelaarbeheerder te worden. Dit geeft je dan de mogelijkheid om de verdubbelaar in te zetten op opdrachten waarvan je weet dat je ze goed kan saboteren. Of verdubbelaars te doen verdwijnen.

Een andere optie is om de kans op de vrijstelling aan je voorbij te laten gaan, maar de verdenking op de foute mensen, of jezelf, te zetten. Op die manier wordt de inzet telkens gehalveerd en komt er toch minder geld in de pot.

Bernard

De Mol A1 Bernard
Play4

Bernard is de mol want …

In de eerste opdracht is Bernard een van de deelnemers die als eerste op het dek aankomt en daar beslist om snel op de knop te drukken. Hierdoor gaat er al meteen 6.000 euro verloren.

De controle hebben over de verdubbelaars is uiteraard een goede positie als mol. In de eerste plaats kan je verdubbelaars verliezen, maar daarnaast kan je ze ook inzetten voor opdrachten waarvan je weet dat ze onhaalbaar zijn of waarbij je als mol goed voorbereid bent.

Bernard is niet de mol want …

Het feit dat Bernard meteen twee verdubbelaars naar de oppervlakte haalt, spreekt tegen hem als mol. De mol heeft er namelijk meer baat bij dat de verdubbelaars onder de boot blijven hangen. Want door Bernard zal er nu in twee opdrachten dubbel zoveel geld verdiend kunnen worden. Daarnaast zorgt Bernard er met zijn twee verdubbelaars ook meteen voor dat hij enorm in de kijker loopt bij de andere kandidaten. En dat lijkt ons toch iets dat je als mol wil proberen vermijden in deze fase van het spel.

Door zijn molboekje op te duiken, verdient Bernard ook 1.000 euro voor de pot.

In de tweede opdracht gooit Bernard twee balkjes omver in plaats van één, maar uiteindelijk helpt hij de kandidaten bij de olijfbomen hier een handje mee aangezien het ging om een balkje dat ook fout was.

Door in het debat over de verdubbelaars te zeggen dat er “speciale info op het einde zat”, maakt hij zichzelf erg verdacht, waardoor mensen op hem zouden stemmen en er dus meer geld verdiend wordt. De mol weet dat er geen extra info in het filmpje zit dus zou die dit niet zeggen.

Charlotte

De Mol A1 Charlotte
Play4

Charlotte is de mol want …

In de eerste opdracht wil Charlotte al meteen op de rode knop drukken. Hierdoor gaat er 6.000 euro verloren van kandidaten die niet meer aan dek kunnen geraken.

Bij het dansen leest Charlotte ‘egel’ als ‘geel’, waardoor ze de gele balk (aka het juiste antwoord) wil omvergooien. Gelukkig voor de groepspot geraakte Charlotte niet meer bij de balkjes.

Bij de discussies over wie er kans maakt op een vrijstelling, maakt Charlotte zich verdacht, zonder dat ze eigenlijk kans maakt op een vrijstelling. Dit kan een strategie zijn als mol omdat je zo uit het spel gestemd kan worden in plaats van iemand die wél kans maakt op een vrijstelling. Doordat Charlotte in de eerste ronde werd weggestemd, ging er 2.000 euro verloren.

Het zou misschien wel heel makkelijk zijn, maar hoe geniaal zou het zijn als Charlotte De Mol ook echt de mol is? En dat ze dus in aflevering één al tegen iedereen heeft gezegd: “Ik ben de mol”.

Charlotte is niet de mol want …

Het kost Charlotte heel wat moeite, maar ze duikt toch haar boekje op, waardoor er 1.000 euro in de pot komt. Als mol had ze hier kunnen opgeven en was er 1.000 euro uit de pot gebleven.

Charlotte had haar verhaal over de lockdownparty duidelijk al verteld tegen Karolien, die daardoor precies wist in welke ton de olijven moesten om geld te verdienen. Als ze de mol was, zou Charlotte weten dat dit de vraag was die de anderen over haar moeten beantwoorden en zou ze dit verhaal beter voor een later moment opgespaard hebben.

Coco

De Mol A1 Coco
Play4

Coco is de mol want …

In de eerste opdracht hangt Coco bij de deelnemers die zich in één minuut moeten voorstellen. Ze slaagt er als eerste in om zichzelf voor te stellen, waarna ze gaat tellen voor de andere kandidaten en daarbij loopt het stroef. Waardoor de groep uiteindelijk niet op het dek geraakt voor de andere groep op de knop drukt.

Tijdens het dansen gooit Coco twee balkjes in één keer omver, waaronder het goede balkje. Ze zegt later dat het per ongeluk kwam door haar “grote handen”, maar het ziet er toch vrij bewust uit in de beelden.

Coco is niet de mol want …

Hoewel het seconden tellen dus niet helemaal lukt voor andere kandidaten, blijft Coco natuurlijk wel de kandidaat die als eerste de opdracht tot een goed einde brengt en het team zo een stapje dichter bij de bevrijding brengt.

Karolien

De Mol A1 Karolien
Play4

Karolien is de mol want …

Karolien maakt in de eerste opdracht deel uit van het team dat zich in één minuut moet voorstellen. Dit lukt hen uiteindelijk niet voor de andere groep op de knop gedrukt heeft, waardoor hun 4.000 euro verloren gaat.

Karolien lijkt ervan overtuigd te zijn dat Bernard een passie heeft voor designerbrillen, ook al zeggen Senne en Gillian dat dat hen zeer onwaarschijnlijk lijkt. Hierdoor gaan er heel wat olijven de verkeerde ton in.

Karolien drukte snel op de knop om de beheerder van de verdubbelaars te worden. Dit kan natuurlijk handig zijn als mol om zo de verdubbelaars strategisch in te zetten of te doen verdwijnen. Zij had ook een ietwat “geacteerde” reactie toen ze hoorde dat ze mocht deelnemen aan De Mol.

Karolien is niet de mol want …

Karolien slaagt er uiteindelijk ook best vlot in om zich voor te stellen in een minuut, waardoor ze weer een stapje dichter zijn bij 4.000 euro.

In de tweede opdracht herinnert ze zich correct dat Charlotte haar lief leerde kennen op een lockdownparty, waardoor er heel wat olijven de juiste ton in gaan.

Lynn

De Mol A1 Lynn
Play4

Lynn is de mol want …

Het feit dat Lynn als enige aangaf dat ze de mol niet wilde zijn, hoeft niet te betekenen dat ze de mol niet is. Als de makers toch vonden dat ze de beste kandidaat was voor de rol, kan ze alsnog gekozen zijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat ze als mol moest zeggen dat ze de mol niet wou zijn, omdat er anders niemand in het bootje apart zou zitten.

Lynn zegt dat ze niet voor vrijstellingen wil spelen en dat is als mol natuurlijk ook niet nodig.

Lynn is de enige kandidaat die niet op de knop drukte voor de vrijstelling en dus het volledige filmpje te zien kreeg. Dit zet haar in een goede positie om te achterhalen wie liegt over hoeveel hij of zij gezien heeft van de video. Maar toch zegt ze niets wanneer Bernard zegt dat er “speciale info” op het einde zit.

Lynn is niet de mol want …

Lynn is de enige kandidaat die bij aanvang van het spel aangaf dat ze niet de mol wilde zijn. We kregen daar ook de beelden van te zien, waarin ook te zien was hoe ze zei dat ze niet graag liegt. Toch iets wat belangrijk is als mol.

Bij de tweede opdracht gooit Lynn enkel de juiste balkjes omver, waardoor er dus geld verdiend kon worden bij de olijven.

Michaël

De Mol A1 Michaël
Play4

Michaël is de mol want …

Michaël is de enige die er niet in slaagt om zich voor te stellen in één minuut. Hierdoor kan zijn team niet op tijd aan dek geraken en gaat er dus 4.000 euro verloren.

Michaël is niet de mol want …

Michaël gooit enkel de juiste blokjes omver waardoor hij er dus voor zorgt dat er meer kans is dat er geld verdiend wordt in de tweede opdracht.

Philippe

De Mol A1 Philippe
Play4

Philippe is de mol want …

Er wordt geen verklaring gegeven waarom Philippe als enige bovenin de boot zit. Het kan dus zijn dat we op het einde te weten komen dat hij daar bewust als mol stond, afgezonderd van de groep om zo zijn rol in de verf te zetten.

We hebben in ons leven waarschijnlijk nog nooit een slechtere quizzer gezien dan Philippe. Hierdoor gaat zijn 1.000 euro en die van Lynn verloren.

Philippe wil heel graag dansen, maar wanneer ze moeten oefenen, blijkt dat hij moeite heeft met het onthouden van de pasjes. Wilde hij hier gewoon staan omdat er meer te saboteren viel?

Philippe is niet de mol want …

Philippe toonde zich in de eerste opdracht als mogelijk de slechtste quizzer ooit. Dit lijkt ons geen al te beste strategie als mol. Volgens ons wil je als mol juist zo snel mogelijk op het dek staan, om de andere kandidaten buitenspel te zetten. Als Philippe snel de juiste antwoorden gaf, hadden hij en Lynn al snel op de rode knop kunnen drukken en was er 8.000 euro verloren gegaan. in plaats van de 2.000 euro die hij nu misliep.

Philippe had een erg kleine reactie toen hij hoorde dat hij mee mocht doen met De Mol. Als je de mol bent en je moet faken dat je verrast bent, kies je volgens ons toch net voor een grotere reactie om duidelijk te maken dat je verrast bent.

Senne

De Mol A1 Senne
Play4

Senne is de mol want …

Senne wil in de eerste opdracht al snel op de knop drukken. Uiteindelijk wordt er ook snel gedrukt en gaat er 6.000 euro verloren.

In zijn selectiegesprekken vertelt Senne dat hij graag valsspeelt, wat natuurlijk exact is wat de mol moet doen.

Senne is niet de mol want …

Net zoals Bernard duikt Senne een verdubbelaar op, waarmee hij zichzelf onder een vergrootglas stelt. Als mol zou je dit in deze fase van het spel volgens ons toch beter vermijden. Door zijn molboekje op te duiken, verdient Senne ook 1.000 euro voor de pot.

In de tweede opdracht oppert Senne al meteen dat Michaël bang is van kwallen, het juiste antwoord. Deze ton gaat uiteindelijk neer, maar Senne had het hier wel bij het rechte eind.

Stéphanie

De Mol A1 Stéphanie
Play4

Stéphanie is de mol want …

Stéphanie drukte snel op de knop om de beheerder van de verdubbelaars te worden. Dit kan natuurlijk handig zijn als mol om zo de verdubbelaars strategisch in te zetten of te doen verdwijnen.

Stéphanie is niet de mol want …

Hoewel ze heel wat moeite heeft met duiken, lukt het Stéphanie uiteindelijk toch om haar boekje op te duiken. Niemand had het verdacht gevonden als het haar niet zou lukken, dus als ze de mol was had ze hier makkelijk 1.000 euro uit de pot kunnen houden.

Afvaller: Gillian

De Mol A1 Gillian
Play4

Het mocht niet zijn, maar Gillian, de messias van Gullegem, moest als eerste het spel verlaten. De jongste van de groep, die voor velen sowieso al de favoriet was, heeft de ondankbare eer om de “de Matteo Simoni” van het seizoen te zijn en voor één keer is dat iets wat je niet wil.

We hadden Gillian tijdens de aflevering eigenlijk al lichtjes afgestreept als mol omdat hij de verdubbelaar op het restaurant had genomen en dit gedeeld had met de groep. Als mol is het natuurlijk beter dat deze verdubbelaar blijft hangen of verdwijnt.

Hoofdverdachte: Coco

Het is nog vroeg om iemand aan te wijzen als mol, maar het moment waarop Coco het juiste balkje “per ongeluk” omver gooit, lijkt ons voorlopig de enige duidelijke mollenactie.

Daarnaast houden we ook Charlotte in de gaten, die naast haar opmerkelijke achternaam toch nog een paar vreemde dingen heeft gedaan. En als een priester de mol kan zijn, dan kan iemand met de achternaam De Mol dat natuurlijk ook.

De Mol is elke zondag om 20 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Wil je op de hoogte blijven over alles van De Mol. Word dan lid van onze Facebookgroep ‘DE MOL 2024: Alle hints en tips’.

Meer
Lees meer...