‘De Mol’: Dit is onze eerste hoofdverdachte

De Mol is terug! Na een wel heel jammerlijk afscheid zijn er nog negen onbekende Vlamingen in het spel. Een van hen is de mol en dit zijn onze eerste verdenkingen.

De Mol begon dit jaar met een unicum, want voor het eerst in de elf seizoenen van De Mol mocht er een bekende Vlaming deelnemen. De 35-jarige acteur Matteo Simoni droomde al jaren van een deelname aan het programma, maar moest helaas al meteen afscheid nemen.

Opdracht 0: ‘Steve’

De Mol Matteo
Play4

De eerste opdracht was eigenlijk een algemene opdracht voor de eerste dag. Als Matteo Simoni de volledige eerste dag kon volhouden dat hij niet Matteo Simoni was, dan verdiende hij 2.000 euro voor de pot. Verraadde hij eerder z’n identiteit, dan kwam er niets in de pot.

  • Totaal te verdienen: 2.000 euro
  • Verdiend: 0 euro

Opdracht 1: Race tegen de klok

De Mol A1O1
Play4

In de eerste opdracht werd de groep in twee gedeeld. Groep 1 bestond uit Leïla, Comfort, Thomas en ‘Steve’. In groep 2 zaten Conny, Samya, Ruben en Lancelot. Zij moesten 2 kilometer wandelen naar een klok. Daar aangekomen, moesten ze drukken op een knop die de tijd stilzette. Het was de bedoeling om na precies één uur op de knop te drukken. Werd er meer dan 2 minuten te vroeg of te laat op de knop gedrukt, dan werd er geen geld verdiend. Elke kandidaat die op tijd binnen was, leverde 500 euro op. Daardoor stond er in totaal dus 2.000 euro op het spel. Onderweg kwamen de twee groepen ook opdrachten tegen. Wanneer een opdracht niet lukte of de rest besloot om verder te gaan, moesten de twee kandidaten die de opdracht uitvoerden, achterblijven en konden ze dus geen 500 euro meer verdienen

Toos en Lieselot werden afgezonderd van de groep. Zij gingen het snelste in op het aanbod aan de telefoon en maakten zo kans op een vrijstelling. Maar ze namen zo ook een gigantisch risico. Wie een schietduel verloor, moest namelijk voor de rest van de eerste aflevering in quarantaine en mocht dus niet meespelen met de rest. Toch stond ook die persoon nog een test te wachten, die hij/zij dus zonder informatie moest invullen.

Op het einde van de opdracht kwamen de groepen Toos en Lieselot tegen. Zij hadden elk een drukknop. De andere kandidaten moesten proberen uit te vinden wie van de twee een vrijstelling op zak had. Als ze juist raadden én de klok binnen te tijd indrukten, dan verloor Toos of Lieselot de vrijstelling.

  • Totaal te verdienen: 2.000 euro
  • Verdiend: 0 euro

Wat zou de mol doen?

Als mol zit je volgens ons het beste in een van de twee groepen die naar de klok moeten wandelen. Wanneer je compleet fout telt en de klok te vroeg of te laat indrukt, gaat al het geld sowieso verloren. Het is daarbij vooral handig om bij het eerste team aan te komen en heel snel op de knop te drukken zodat niemand nog op tijd kan komen. Toos en Lieselot hadden weinig invloed op het spel én liepen het risico om enkele opdrachten te missen, wat ons niet ideaal lijkt als mol.

Opdracht 2: Walk/dance the line

De Mol A1O2
Play4

De tweede opdracht draaide volledig rond linedancing. Dat mocht je op twee verschillende manieren interpreteren. In de eerste plaats als de dans, en in de tweede plaats als de vertaling: koorddansen. Thomas, Matteo, Lancelot, Leïla en Conny gingen aan het dansen, terwijl Ruben, Toos, Comfort en Samya over een slackline moesten lopen.

Op de slackline moesten de kandidaten munten in een spaarvarkentje steken dat midden op een touw over een ravijn hing. Ze hadden elk vijf munten bij die elk 200 euro waard waren. De laatste kandidaat die over de slackline liep, had geen munten maar moest het varkentje naar de kant brengen. Dat varkentje kon van plaats veranderen. Telkens wanneer iemand bij de linedancers een fout maakte, schoof het varkentje twee meter verder op en moesten de kandidaten dus verder lopen over de slackline. De linedancenummers werden steeds sneller en de laatste was een extra moeilijke dans waar Conny en Thomas een uitdagendere choreografie moesten uitvoeren. Elke foutloze linedance leverde eveneens geld op voor de pot. Het ging daarbij telkens om 500 euro, en 1.000 euro voor de moeilijkere dans.

  • Totaal te verdienen: 5.500 euro
  • Verdiend: 500 euro

Wat zou de mol doen?

De beste locatie als mol is in deze opdracht de laatste persoon op de slackline. Daarbij had je de volledige controle over of er 3.000 euro in de pot ging. Daarnaast is ook de moeilijkere linedance een goede positie als mol omdat je daar 1.000 euro verloren kan laten gaan en het de laatste (en belangrijkste) slackliner extra moeilijk kan maken.

Opdracht 3: Lieselot

De Mol A1O3
Play4

Net voor de eliminatie kreeg de groep nog de kans om Lieselot een handje te helpen en er nog wat extra geld voor de pot mee te verdienen. Lieselot zat vast in een caravan waar ze een doos van 25 kilogram omhoog moest houden, hoe langer ze deze kist omhoog hield, hoe meer geld ze kon verdienen. Dat geld werd pas verdiend als Lieselot uit de caravan geraakte.

Om uit de caravan te geraken, had Lieselot de hulp van de andere kandidaten nodig. Zij moesten in het huisje waar ze zaten op zoek naar een sleutel. Die moesten ze “binnen de tijd” vinden. Hoe sneller ze Lieselot vonden, hoe meer informatie ze haar konden geven voor de test.

  • Totaal te verdienen: 3.000 euro
  • Verdiend: 930 euro

Wat zou de mol doen?

In deze opdracht lijkt het ons als mol het beste om vooral te proberen dat Lieselot niet op tijd uit de caravan komt. Zij neemt namelijk geld mee. Door de rest op te stoken om Lieselot niet uit de caravan te halen, kan je zo geld laten liggen.

Comfort

De Mol A1 Comfort
Play4

Comfort, die voor de verwarring Commy genoemd wordt, viel op verschillende momenten in de aflevering op.

Comfort is de mol want …

In de tweede opdracht had Comfort dé sleutelpositie. Doordat zij als laatste over de slackline liep, had zij dus de volledige controle over de 3.000 euro die met de opdracht te verdienen was. Doordat ze viel, ging er dus meteen 3.000 euro verloren.

Comfort is niet de mol want …

Comfort kiest meteen om de slang in de tweede en juiste mand te steken zonder dat ze ook maar enige informatie over de slangen gekregen hebben. Als mol had ze hier makkelijk een andere mand kunnen kiezen zonder dat dit opgevallen had.

In diezelfde opdracht maakte Comfort ook deel uit van de groep die de tijd juister inschatte, maar zij kregen niet meer de kans om op de knop te drukken.

Conny

De Mol A1 Conny
Play4

Mogelijk nu al onze favoriete kandidate is wiskundelerares Conny. De oudste van de groep, die door Matteo Simoni al meteen “ons moe” genoemd werd, viel op met haar grappige uitspraken en schijnbaar eindeloos enthousiasme.

Conny is de mol want …

In de eerste opdracht gaf Conny (bijna) de perfecte tijd van de 100 meter van Usain Bolt. Ze zei 9 seconden en 61 honderdsten, terwijl het 9 seconden en 58 honderdsten is. Dat zou geen groot verschil maken. Maar wat wel een verschil maakt, is dat Conny deze tijd afrondt naar 10 seconden. Daardoor tellen ze bij elke 10 seconden dus eigenlijk 42 honderdsten te veel, wat al oploopt tot 2,52 seconden per minuut en dus meer dan 2,5 minuten op een uur. Daardoor zaten ze, zelfs al telden ze volledig correct, al sowieso fout.

Conny en Samya doen er heel lang over om de quotes bij de juiste persoon te hangen, deels doordat ze de porto niet zien hangen. Daardoor beslissen Lancelot en Ruben uiteindelijk om zonder hen verder te gaan. Zo verliezen ze al meteen 1.000 euro.

Het is daarnaast ook opvallend dat Conny heel hard hamerde op het feit dat Steve “sowieso gewoon Matteo Simoni is”. Als de ware identiteit van Matteo geheim kon blijven, kon er 2.000 euro verdiend worden voor de pot. Dan wil je als mol natuurlijk dat Matteo snel ontmaskerd wordt en er geen 2.000 euro in de pot komt.

In de tweede opdracht maakt Conny twee fouten tijdens de laatste linedance. Daardoor wordt het spaarvarkentje twee keer verschoven en moet Comfort dus verder lopen over de slackline.

Conny is niet de mol want …

Het is Conny die uiteindelijk de sleutel vindt om Lieselot te bevrijden uit de caravan nadat al heel wat mensen de klok bestudeerd hadden. Ze had hier als mol dus ook kunnen doen alsof ze de sleutel niet zag waardoor er geen geld in de pot kwam.

Lancelot

De Mol A1 Lancelot
Play4

Lancelot toonde zich in de eerste aflevering al als de man met de droge humor en geen al te groot danstalent. Maar hij deed ook al enkele verdachte dingen.

Lancelot is de mol want …

In de eerste opdracht beslisten Lancelot en Ruben om Conny en Samya achter te laten bij de eerste opdracht. Dat is een beslissing die de groep uiteindelijk al sowieso 1.000 euro kost. In diezelfde opdracht gokt Lancelot ook naar het aantal keren dat ze hun brandalarm al hebben horen afgaan. Op het moment dat Ruben vraagt of het 87 of 88 is, beslist Lancelot om het mooie getal 90 te nemen. Als het toen inderdaad maar 87 was, kost die gok hen meer dan anderhalve minuut.

Lancelot en Ruben komen veel te vroeg aan bij de knop. Ze kiezen daarbij snel voor Toos en drukken af nog voor de andere groep arriveert. Daardoor heeft de tweede groep – die nog 2.000 euro waard was – geen kans om hun geld te verzilveren.

Bij het linedancen gaat Lancelot in de fout waardoor er geen 500 euro verdiend wordt en het varkentje twee meter opgeschoven wordt tijdens de beurt van Samya.

Wat ook verdacht is, is dat Lancelot op het einde van de aflevering in volleerde Frankie Loosveld-stijl een klok nadoet. Dat is op zich niet zo vreemd aangezien de tijd op dat moment van belang was, maar de klok lijkt een rode draad te zijn doorheen de eerste aflevering. Zo draaide de hele eerste opdracht rond een klok, moesten de linedancers in de tweede opdracht een steeds sneller tempo aanhouden en zat de sleutel in de derde opdracht verstopt in een klok.

Lancelot is niet de mol want …

Lancelot kiest de juiste benaming van de spin waardoor ze verder kunnen gaan naar het einde van de opdracht. Ze hadden geen informatie over de spinnen gekregen, dus had hij hier de foute naam kunnen kiezen. Al is het als mol natuurlijk wel interessanter om verder te gaan en te snel op de knop te drukken op het einde.

In de laatste opdracht is het Lancelot die als eerste op de klok in de woonkamer wijst. Als mol lijkt het ons toch interessanter om geen aandacht te vestigen op de plaats waar de sleutel van de caravan ligt.

Leïla

De Mol A1 Leïla
Play4

We leerden van Leïla al dat ze vrijgevig wordt wanneer ze high is en dat ze een bijzondere manier heeft om spek te bakken. Maar dit is wat ons verder opviel.

Leïla is de mol want …

In de eerste opdracht lukt het Leïla en Thomas al snel om de juiste quotes bij de juiste personen te hangen, maar ze geven deze informatie niet door aan Conny en Samya die uiteindelijk achter moeten blijven.

In de tweede opdracht geeft Leïla aan dat ze “totaal niet kan dansen”, maar toch kiest ze ervoor om te gaan linedancen omdat “dat grappig gaat zijn”.

Leïla is niet de mol want …

In de eerste opdracht is het Leïla die als eerste de walkietalkie ziet hangen aan het bord, waardoor de twee groepen informatie kunnen doorspelen. Leïla maakt ook deel uit van het team dat op tijd aankomt bij de knoppen.

Hoewel Leïla aangaf dat ze niet kan dansen, is ze toch de enige van alle vijf linedancers die geen enkele keer in de fout gaat.

In de laatste opdracht geeft Leïla de telefoon al snel door aan Ruben, maar later geeft ze wel de informatie door die enkel zij gehoord had aan de telefoon. Dit is iets dat ze als mol voor zichzelf had kunnen houden.

Lieselot

De Mol A1 Lieselot
Play4

Van Lieselot kunnen we voorlopig nog niet heel veel vertellen. We weten dat ze graag met haar vleeswaren pertinent in beeld poseert, dat ze het liefst spreekt met West-Vlamingen en dat ze veel overheeft voor een vrijstelling. Maar kan ze ook de mol zijn?

Lieselot is de mol want …

Veel kunnen we hier natuurlijk niet zeggen. Op het eerste zicht lijkt het vreemd om als mol de eerste opdrachten te missen, maar het is natuurlijk wel het perfecte afleidingsmanoeuvre om de verdenking meteen van je af te houden.

Het is daarnaast, zoals Matteo zei tijdens de test, wel verdacht dat ze heel snel de namen van de kandidaten kende. Terwijl ze ze letterlijk maar enkele seconden had gezien.

Lieselot is niet de mol want …

Hoewel het een goed afleidingsmanoeuvre kan zijn, lijkt het ons toch niet ideaal om als mol jezelf al meteen buitenspel te zetten. Daarnaast zou het ook opvallend zijn dat de groep, zonder mol amper 500 euro kan verdienen.

Wanneer Lieselot in de caravan zit, haalt ze 930 euro op en liegt ze over de tijd die ze nog over heeft. Als mol zou je willen dat er niet veel geld verdiend wordt in deze opdracht dus lijkt het ons slimmer om als mol de juiste tijd te geven, zodat de andere kandidaten mogelijk te laat bij de caravan komen en er geen geld verdiend wordt.

Tot slot leek het er tijdens de test op dat Matteo Lieselot verdacht. Als dat het geval is, zou dat een hint kunnen zijn dat Lieselot gewoon een kandidaat is, omdat Matteo het spel moest verlaten.

Ruben

De Mol A1 Ruben
Play4

De Kempische patissier Ruben had alvast de tijd van z’n leven met z’n idool Matteo Simoni. Samen deelden ze het bed en de jacuzzi en spraken ze zelfs al van een kleine bromance. Maar nu zal hij het toch zonder z’n nieuwe BFF moeten doen.

Ruben is de mol want …

In de eerste opdracht kiezen Ruben en Lancelot ervoor om zonder Conny en Samya verder te gaan. Zo gaat er al sowieso 1.000 euro verloren.

Wanneer Lancelot zegt dat ze al 90 biepjes hebben gehoord in plaats van 87 of 88 zoals Ruben eerst dacht, gaat hij hier vlotjes in mee. Uiteindelijk zijn de twee veel te snel bij de knoppen en drukken ze na 53 minuten en 52 seconden al op de knop van Toos waardoor er geen geld verdiend wordt in de eerste opdracht.

Ruben beloofde in de tweede opdracht aan Comfort dat hij zou proberen om het varkentje al eens los te klikken. Hij vergeet dat uiteindelijk te doen, waardoor Comfort volledig zonder voorkennis aan haar taak moet beginnen.

Ruben is niet de mol want …

In de tweede opdracht stopt Ruben zijn 1.000 euro vlot in het spaarvarken ook al moet hij enkele extra meters afleggen.

Samya

De Mol A1 Samya
Play4

Ook de “jonge moslimvrouw” Samya kon het goed vinden met Matteo, maar zag hem ook als eerste vertrekken. Maar zat ze daar als mol misschien zelf voor iets tussen?

Samya is de mol want …

In de eerste opdracht blijven Samya en Conny achter bij de eerste opdracht. Volgens Ruben en Lancelot hebben ze daar te veel tijd verspild. Het is voor ons niet helemaal duidelijk hoe veel tijd er verloren ging bij deze opdracht. Maar aangezien de twee de walkietalkie niet meteen zagen hangen, liepen ze belangrijke informatie mis en was het dus bijna onbegonnen werk om de quotes juist op te hangen.

Het lijkt erop dat Samya degene is die in de tweede opdracht beslist dat Comfort als laatste over de slackline moet gaan. Uiteindelijk blijkt dat Comfort te klein is om de haak van het spaarvarken makkelijk los te maken. Het leek bijna onbegonnen werk voor haar om het varkentje mee te nemen, waardoor er uiteindelijk 3.000 euro verloren gaat.

Wanneer Lieselot bevrijd moet worden, begint Samya plots te zeggen dat ze Lieselot niet moeten bevrijden. Ze doet dit pas op het moment waarop ze de sleutel in handen hebben en in de laatste rechte lijn zijn naar de bevrijding van Lieselot. Wilde ze hier toch nog snel proberen om geen geld voor de pot te verdienen?

Samya is niet de mol want …

In de tweede opdracht lukt het Samya vrij vlot om haar vijf munten in het spaarvarkentje te steken. Zo had ze in principe 1.000 euro verdiend.

Thomas

De Mol A1 Thomas
Play4

Thomas, die het hemd van zijn overleden buurvrouw (dat hij zeker niet gestolen heeft) draagt als eerbetoon en een aardige linedance kan opvoeren, kan natuurlijk ook de mol zijn.

Thomas is de mol want …

In de eerste opdracht lukt het Thomas en Leïla al snel om de juiste quotes bij de juiste kandidaten te hangen, maar ze geven deze informatie niet door aan Conny en Samya. Daardoor kunnen zijn de opdracht niet snel genoeg uitvoeren en beslissen Lancelot en Ruben om zonder hen te vertrekken. Zo gaat er meteen 1.000 euro verloren.

Thomas gaat bij de laatste linedance voor 1.000 euro als eerste in de fout en verliest zo meteen de volledige inzet.

Thomas is niet de mol want …

Thomas zit in het team dat de tijd wél juist weet in te schatten. Als het andere team niet al sneller op de knop had gedrukt, was het dit team misschien wel gelukt om binnen de tijd de knop in te drukken.

Toos

De Mol A1 Toos
Play4

Toos was de gelukzak van de aflevering, want hij wist al meteen dat hij naar de tweede aflevering kon. Hij won het duel om de vrijstelling, maar dat betekent natuurlijk niet meteen dat hij niet de mol kan zijn.

Toos is de mol want …

Toos heeft ervaring met slacklinen, maar toch beslist hij om als eerste over de slackline te gaan en niet als laatste. Ook al was die laatste de belangrijkste. Toos is ook enkele centimeters groter dan Comfort waardoor het voor hem waarschijnlijk minder moeilijk had geweest om het varkentje los te haken.

Wanneer het de beurt is aan Samya om over de slackline te lopen, geeft Toos haar niet meteen de meest geruststellende woorden mee. “Het wiebelt echt hard.” Probeerde hij haar hier wat angstiger te maken zodat het moeilijker was voor haar om haar munten op tijd in het varkentje te stoppen?

Toos is niet de mol want …

Toos besluit uiteindelijk om Lieselot te bevrijden en extra informatie te geven. Hierdoor komt er 930 euro in de pot.

De afvaller: Matteo

De Mol A1 Matteo
Play4

De speciale tiende kandidaat waar alles in de teasers om draaide, werd uiteindelijk de eerste afvaller. De schuchtere Steve, die wel heel hard leek op Matteo Simoni, bleek uiteindelijk ook daadwerkelijk Matteo Simoni te zijn. Maar alsof het echt niet mag zijn dat BV’s deelnemen aan De Mol, moest Matteo meteen met de koffers van Steve naar huis.

Onze hoofdverdachte: Lancelot

Onze eerste hoofdverdachte is Lancelot. Vooral in de eerste opdracht maakte Lancelot zich enorm verdacht. Eerst door Conny en Samya al snel achter te laten en zo al meteen 1.000 euro verloren te laten gaan en vervolgens door 87 biepjes af te ronden naar 90. Op het einde drukten Lancelot en Ruben ook heel snel op de klok waardoor het andere team niet eens de kans had om op tijd binnen te zijn, wat al sowieso nog eens 2.000 euro kostte.

In de tweede opdracht was het danstalent van Lancelot vaak ver te zoeken en bij het zoeken naar de sleutel gaf hij vooral overbodige tips. Hij zat ook enorm lang naar de klok te kijken zonder de sleutel te zien.

Meer
Lees meer...