‘De Mol’: Finalisten zijn bekend na geniale aflevering vol leugens

Het is zover: we kennen de drie finalisten van het twaalfde seizoen van De Mol. Na een hilarische opdracht waarbij de waarheid de leugen oversteeg, moesten we afscheid nemen van de laatste vrouw in het spel. Daardoor krijgen we volgende week een volledig mannelijke finale.

Na een enorm vermakelijke aflevering van De Mol kennen we nu de drie finalisten. Een van hen is de mol en een andere zal volgende week met de groepspot, die ondertussen is aangedikt tot bijna 20.000 euro, naar huis gaan.

Opdracht 1: Poppentheater

Voor de eerste opdracht moest de groep zich opsplitsen in twee duo’s. Twee personen met een gevoel voor drama en twee die graag een stapje in de wereld wilden zetten. Charlotte en Michaël kozen voor drama. Zij moesten zich ontpoppen tot poppenkastspelers. Tijdens een show moesten ze zes acties tot een goed einde brengen. Elke actie was 500 euro waard, waardoor dit duo dus 3.000 euro kon verdienen.

De mol aflevering 7 O1
Play4

Bij de laatste opdracht van team poppenkast, miste er wel nog een essentieel element: een pop die moest verschijnen. Die pop moest opgepikt worden door het andere team in het poppenmuseum. Bernard en Senne die een stapje in de wereld wilden zetten, moesten vooral voorkomen dat ze te veel stapjes zouden zetten. Want voor elke stap die het duo zette, ging er één euro van hun inzet verloren. Ze startten met 6.000 euro op de teller, maar dat tikte dus al snel af.

Senne en Bernard moesten eerst naar het poppentheater geraken, dat zich drie kilometer van het startpunt bevond. Als ze hierbij gewone stappen zouden zetten en je gaat ervan uit dat één stap ongeveer één meter is, dan zou het geld dus volledig op zijn tegen dat ze aan het theater aankomen. Daardoor besluit het duo om grote stappen te nemen. Nadat ze ook een strategie met een achtergelaten bureaustoel probeerden, kozen ze er uiteindelijk voor om telkens een van de twee te laten stappen met de ander op de rug.

De Mol A7 O1
Play4

Zo arriveerde het duo bij het museum met nog 4.527 euro inzet. Daar moesten ze de juiste kamer vinden waar ze de pop moesten oppikken. Die kamer konden ze vinden door enkele vragen over poppen juist te beantwoorden. Iets dat een stuk moeilijker bleek te zijn dan het op het eerste zicht leek. Na vier pogingen en 565 stappen kunnen Senne en Bernard Pinokkio oppikken en kunnen ze richting het theater trekken.

Daarbij kan het duo nu wel gebruik maken van een hulpmiddel. Door te dobbelen kunnen ze een vervoersmiddel vrijspelen dat hun aantal stappen drastisch kan verlagen. Het duo kiest ervoor om de elektrische steps te nemen, waarvoor ze zes keer een zes moeten gooien met de dobbelstenen. Elke keer dobbelen, kost 100 euro. Uiteindelijk hebben ze 14 beurten nodig en verdwijnt er dus 1.400 euro van hun inzet. De steps brengen het duo naar de volgende deelopdracht. Daar moeten ze het adres van het poppentheater vinden om dan met een paardenkoets naar de locatie gebracht te kunnen worden. Die locatie vinden ze op het dak van de kathedraal. Daar aangekomen blijkt dat ze het aantal trappen moesten tellen. Senne gaat terug naar beneden om de trappen te tellen. Hij telt juist, waardoor het duo met de koets naar het poppentheater wordt gebracht.

Senne en Bernard komen net op tijd aan met nog 820 euro op de teller. Hierdoor kunnen alle opdrachten uitgevoerd worden door Michaël en Charlotte. Uiteindelijk brengen ze vier van de zes opdrachten tot een goed einde, waardoor Michaël en Charlotte nog eens 2.000 euro verdienen.

Wat zou de mol doen?

Als mol zit je in beide teams goed. Er staat meer geld op het spel bij het duo dat de pop moet gaan oppikken, maar je kan er als mol op vertrouwen dat er in deze opdracht sowieso een smak geld van de 6.000 euro verloren zal gaan, want de stappen en het dobbelen, kosten al snel veel geld. Hierdoor kan je dus stellen dat je als mol misschien beter gaat voor de opdracht in het poppentheater, omdat je weet dat de inzet van het andere team sowieso laag zal zijn.

Maar bij het stappenteam heb je wel impact op de slaagkans van beide opdrachten, want als je niet op tijd met de pop in het poppentheater staat, gaat er nog eens 500 euro van hun inzet verloren.

  • Totaal te verdienen: 9.000 euro
  • Verdiend: 2.820 euro

Opdracht 2: Pinokkio

Op het einde van de eerste opdracht vertrokken de kandidaten uit Palermo, maar dat deden ze niet samen. Ze moesten allemaal een verschillende auto nemen die hun lot voor de komende 24 uur bepaalde. De vier kandidaten brachten dus de avond, nacht en volgende dag apart door waarbij ze elk een ander programma hadden.

In de auto lag een enveloppe waarop ze konden lezen wat ze de volgende dag moesten vertellen tegen de andere kandidaten. Daarbij kwamen ze ook al meteen te weten of dat de waarheid was of een leugen. Na 24 uur moesten de kandidaten vertellen wat er op hun enveloppe stond, maar dat was dus niet voor iedereen de waarheid.

Het was dan aan de andere kandidaten om te beslissen of de persoon de waarheid sprak of loog. Als ze het bij het juiste eind hadden, dan zou er 1.000 euro in de pot komen. Geven ze een fout antwoord, dan krijgt de persoon twee pasvragen.

De Mol Aflevering 7 opdracht 2
Play4

Michaël was als eerste aan beurt. Hij vertelde dat hij een poging had gewaagd om van Sicilië naar het vasteland van Italië te zwemmen. Senne geloofde het verhaal van Michaël niet. Charlotte en Bernard dachten dat hij wel degelijk z’n zwembroek had aangetrokken. Maar het was uiteindelijk Senne die het bij het juiste eind had, want Michaël bleef gewoon in zijn hotelkamer. Hierdoor kreeg Michaël wel twee pasvragen.

Vervolgens was het tijd voor het verhaal van Charlotte. Zij vertelde dat ze met een mountainbike van de Etna was gefietst. Charlotte probeerde nog om liegend over te komen, maar Bernard en Michaël geloofden dat ze de waarheid sprak. Volgens Senne was het een leugen. Deze keer ging enkel Senne de mist in, want het verhaal van Charlotte was helemaal waar. Daardoor werd er 1.000 euro verdiend voor de groepspot.

Het derde verhaal was het onwaarschijnlijke verhaal van Bernard. Hij deelde namelijk mee dat hij naar Rome reisde, met een trein die op een boot werd gezet om daar te voetballen met Romelu Lukaku. Onderweg had hij ook nog tijd voor een bezoekje aan de kapper en enkele toeristische trekpleisters van Rome. Niemand geloofde hem, maar toch was het verhaal van Bernard volledig waar. Hierdoor verdiende ook hij twee pasvragen.

En dan was het tijd voor het misschien wel nog onwaarschijnlijkere verhaal van Senne. Hij vertelde dat hij een bad had genomen met de moeder van Bernard. En da’s niet alles, want dat gebeurde in het huis van Bernard, waar zijn vrouw het bad liet vollopen. Bernard was uiteindelijk de enige die dit verhaal geloofde en hij had het bij het juiste eind. Daardoor kon ook Senne naar de test met twee pasvragen.

Wat zou de mol doen?

Als mol kan je hier best de andere kandidaten pushen richting een fout antwoord. Dat kan je doen door zelf slecht te liegen of slecht de waarheid te spreken. Maar ook door bij de andere verhalen voor het foute antwoord te gaan en de rest hierin mee te proberen krijgen.

  • Totaal te verdienen: 4.000 euro
  • Verdiend: 1.000 euro

Groepspot na aflevering: 19.160 euro

Bernard

Bernard A7
Play4

Bernard is de mol, want …

Bernard bevindt zich in de eerste opdracht in het duo dat een stapje in de wereld gaat zetten. Wanneer ze proberen testen of elke stap een euro kost zet Bernard maar liefst 13 stappen. Toegegeven, het gaat hier niet om een groot bedrag, maar wel om geld dat onnodig verloren gaat.

Wanneer Bernard en Senne aankomen bij het poppenmuseum zegt Bernard meteen dat “het nooit Schalulleke kan zijn”, waardoor ze tot twee keer toe een antwoord van de foute helft van het bord nemen. Hierdoor verliest het duo niet enkel veel tijd, maar ook veel stappen.

Wanneer Bernard met het juiste antwoord weer naar beneden wil gaan op de kathedraal, keert hij nog een keertje terug, waarbij er opnieuw een aantal stappen verloren gaan.

Bij het verhaal van Michaël geeft Bernard het doorslaggevende antwoord. Hij kiest hier voor waarheid, wat fout is. Hierdoor krijgt Michaël twee pasvragen en wordt er geen geld verdiend.

Wanneer het de beurt is aan Bernard kan hij alle deelnemers misleiden, waardoor er geen 1.000 euro verdiend wordt met zijn verhaal. We moeten hierbij ook wel toegeven dat het verhaal van Bernard sowieso een van de minst geloofwaardige was van allemaal.

Bernard is niet de mol, want …

Het is Bernard die, na even zoeken, Pinokkio kan vinden tussen de poppen.

Bernard wil voor de elektrische steps gaan, wat inderdaad de slimste optie is in die fase van het spel. Als ze daar voor de rolstoel waren gegaan, had dat hen nog steeds heel wat stappen gekost. Bij het dobbelen ging uiteindelijk 1.400 euro verloren, maar in stappen had het waarschijnlijk meer geweest.

Bernard geeft het juiste adres aan de koetsier, waardoor ze nog net op tijd aankomen bij het poppentheater.

Bernard gelooft het verhaal van Charlotte en draagt zo bij aan de 1.000 euro die verdient werd in deze opdracht.

Bij het verhaal van Senne, die een bad heeft genomen met de moeder van Bernard, probeert Bernard de anderen te overtuigen van de geloofwaardigheid van het verhaal van Senne. Als Charlotte en Michaël beter naar hem geluisterd hadden, hadden ze hier wel 1.000 euro kunnen verdienen.

Michaël

A7 michael
Play4

Michaël is de mol, want …

Tijdens het oefenen voor het poppentheater is Michaël opvallend snel weg met de verschillende opdrachten. Maar wanneer het voor echt is, faalt hij in twee van zijn drie opdrachten. Het kan dus zijn dat hij hier als mol op geoefend heeft zodat hij het tijdens het oefenen goed zou kunnen en daardoor de drie solo-opdrachten voor zijn rekening kon nemen, om die dan bewust te saboteren.

In de tweede opdracht kan Michaël overtuigend genoeg liegen over zijn activiteit van de afgelopen 24 uur. Hij is de enige die moet liegen en de rest gaat – op Senne na – mee in zijn verhaal. Daardoor gaat zijn 1.000 euro hier verloren en krijgt hij twee pasvragen.

In diezelfde opdracht is het Michaël die de geloofwaardigheid van het verhaal van Bernard volledig onderuit probeert te halen. Door te zeggen dat hij Lukaku een match heeft zien spelen op televisie kan hij hier misschien nog de twijfels weghalen bij Senne en Charlotte.

Bij het verhaal van Senne zegt Michaël dat Senne liegt, wat fout is. Hij had hier de beslissende stem omdat Charlotte dacht dat het om een leugen ging, terwijl Bernard dacht dat Senne de waarheid sprak. Het is dus door Michaël dat deze 1.000 euro verloren gaat.

Michaël is niet de mol, want …

In de tweede opdracht gokt Michaël juist over het verhaal van Charlotte. Hij is hier de tweede – en dus beslissende – stem die zegt dat ze de waarheid spreekt, waardoor hij eigenlijk verantwoordelijk is voor deze 1.000 euro.

Senne

Senne A7
Play4

Senne is de mol, want …

Senne gaat vlotjes mee in het foute antwoord “Schabolleke” in de eerste opdracht. Daardoor gaan ze twee keer tevergeefs naar het museum wat hen niet alleen veel tijd, maar ook veel stappen en bijgevolg euro’s kost.

Wanneer ze bij hun derde poging bijna juist zijn, geeft Senne het foute antwoord bij de vraag over Barbie, waardoor het duo nog eens tevergeefs heen en weer moet lopen.

Bij het verhaal van Bernard stemt Senne op leugen, waardoor de 1.000 euro van Bernard verloren gaat.

Senne kan Charlotte en Bernard op het foute been zetten, waardoor zijn waanzinnige verhaal geen 1.000 euro opbrengt. Ook hier moeten we natuurlijk wel toegeven dat het verhaal sowieso heel ongeloofwaardig klonk.

Senne is niet de mol, want …

Senne telt het aantal treden van de kathedraal correct, waardoor het duo nog net op tijd arriveert voor het poppentheater en hun 820 euro verdiend wordt. Doordat ze op tijd zijn, lukt uiteindelijk ook de laatste opdracht van de poppenspelers die nog eens goed was voor 500 euro.

Bij het verhaal van Michaël is Senne de enige die zegt dat het gaat om een leugen. Dit is het juiste antwoord. Senne was als eerste aan de beurt, waardoor hij dus meteen zorgde voor de aanzet voor het juiste antwoord.

Bij het verhaal van Charlotte is Senne de enige die zegt dat het een leugen is. Aangezien Senne als laatste aan het woord is, had zijn antwoord hier sowieso geen impact meer. Als mol hier dan toch nog het foute antwoord geven, lijkt ons overbodig terwijl je hier gewoon kon meegaan met de rest om veel minder verdacht te lijken.

Afvaller: Charlotte

Charlotte A7
Play4

Na vandaag weten we één ding zeker: de mol is een man. Charlotte, die als laatste vrouw overbleef, heeft het spel moeten verlaten. Hoewel Charlotte nooit de hoofdverdachte was in Vlaanderen, was ze voor heel wat mensen wel “iemand om in de gaten te houden”. Maar de grote emoties van Charlotte waren dus altijd oprecht.

In deze opdracht bracht Charlotte het er ook goed vanaf. Zo slaagden alle opdrachten in het poppentheater waaraan zij meewerkte en haalde ze in de tweede opdracht ook 1.000 euro binnen doordat de andere kandidaten geloofden dat ze echt met een mountainbike van de Etna was gereden. Ze had dus een vlekkeloze aflevering, die helaas haar laatste werd. Charlotte zat door de tweede opdracht ook in een nadelige positie. Zij was de enige die geen twee pasvragen had verdiend en begon dus eigenlijk al met een achterstand van twee vragen op de rest.

Charlotte is wel de eerste kandidaat die naar huis gaan én toch nog steeds De Mol is, want haar volledige naam blijft natuurlijk wel nog steeds Charlotte De Mol.

Hoofdverdachte: Michaël

Michael aflevering 7
Play4

Net voor de finale is onze hoofdverdachte Michaël. Hij zit zo goed als altijd op de plaats waar het meeste geld te verdienen of verliezen valt en laat de laatste weken steeds meer steken vallen. In deze aflevering was het vooral opvallend dat Michaël het in het poppentheater precies op het cruciale moment laat afweten, terwijl hij bij het oefenen een volleerde poppenspeler leek.

Maar ook in de tweede opdracht was Michaël eigenlijk betrokken bij alle foute antwoorden. Zo liegt hij eerst zelf niet goed genoeg bij zijn eigen verhaal, komt hij met argumenten waarom het verhaal van Bernard niet waar kan zijn en geeft hij ook het doorslaggevende foute antwoord bij het verhaal van Senne.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep DE MOL 2024: alle hints en tips!.

De Mol is elke zondag om 20 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...