‘De Mol’: Een aflevering vol drama en strijd, maar mét geld levert een nieuwe hoofdverdachte op

Na het vertrek van Lynn, én de laatste verdubbelaar, is de groep officieel gehalveerd. De vijf overgebleven deelnemers staan voor twee drukke en heel bewogen dagen. Zo zorgt de stijd om de stem van de mol voor verdeeldheid, maar wordt de groepsgeest later toch hersteld. Tussendoor sneuvelen wel twee molboekjes.

Na een aflevering die niets opbracht liegt de introductie van Gilles De Coster er niet om. “Geld verdienen vandaag zou wel eens een welgekomen afwisseling zijn …”, horen we hem zeggen. Daar zullen ze over twee dagen ook in slagen. Deze aflevering levert maar liefst 4.200 euro op, al had dat ook 14.000 euro kunnen zijn. De groepspot staat nu op 15.340 euro.

Opdracht 1: De verrijzenis

Voor de eerste opdracht aan het Castella di Caccamo zocht Gilles De Coster drie kandidaten die niet bang zijn om de dood in de ogen te kijken, en twee anderen die dat liever niet doen. Voor die laatsten stond een “rustig, vredevol tochtje door Caccamo” op de planning. Bernard en Michaël gaven zich meteen met veel enthousiasme op voor die eerste groep en kregen na enige overtuiging ook Charlotte mee.

Terwijl Senne en Stéphanie gaan ‘rusten’, worden Bernard, Michaël en Charlotte onderworpen aan een snelcursus scherma di coltello, een soort Siciliaans messenvechten. Daarvoor krijgen ze uiteraard weer een gepaste outfit aangemeten. Het trio krijgt van een grootmeester vijf basisbewegingen aangeleerd die ze zullen moeten gebruiken om zich te verdedigen in een gevecht: zumpata, schivata, calcio, parata di taglio en falso uno.

Dat rusten van Stéphanie en Senne bleek uiteindelijk iets minder relaxed dan vooral die eerste gehoopt had. Ze worden namelijk in doodskisten door het dorp gedragen. Tijdens die tocht worden ze begeleid door een Siciliaanse rouwfanfare die een Nederlandstalig repertoire heeft ingestudeerd. Per liedje waarvan ze de uitvoerder kunnen geven, verdienen ze 600 euro. De teksten van die liedjes liggen bovendien op hun kist, maar die kunnen ze dus niet zelf lezen. Uiteindelijk herkennen ze twee songs, wat goed is voor 1.200 euro.

Michaël, Charlotte en Bernard moeten het ondertussen na hun korte schermles opnemen tegen een andere schermer. Door die te verslaan, krijgen ze informatie over de kerk waar de begrafenismis van Senne en Stéphanie zal doorgaan. Alleen als ze aan de juiste kerk staan, kan er geld verdiend worden. Er zijn echter vier kerken in Caccamo. Om de juiste kerk te vinden, moeten ze de juiste afweermethode gebruiken tijdens het schermen. Daardoor moeten ze een korte miniopdracht doen.

Zo moet Charlotte uit een drie pompoenen de juiste moves halen, die Michaël dan correct moet gebruiken. Zij slagen in hun opdracht. Zo streept de maestro één kerk weg. Michaël moet daarna de bewegingen zoeken in drie oesters, terwijl Bernard ze moet uitvoeren. Ook hier loopt alles perfect, waardoor er maar twee kerken meer overblijven. Tot slot moet Bernard met verschillende onderdelen van een zakmes de bewegingen van Charlotte vinden. Bernard slaagt er hier niet in om de zaag te gebruiken om een bamboe door te zagen en dus blijven er twee kerken over.

Tussendoor moeten Stéphanie en Senne foto’s herkennen van beroemde moordenaars en die bij hun slachtoffers hangen. Daarvoor moeten ze vanuit hun doodskist de hulp van bereidwillige Siciliaanse passanten inschakelen. Ieder juist antwoord levert 600 euro op, maar ze hebben wel maar 5 minuten. Stéphanie toont zich hierbij niet meteen een talent in herkennen van bekende moordslachtoffers en ze vinden dan ook maar twee duo’s: Brutus-Julius Caesar en Mark Chapman-John Lennon.

Dankzij de twee – matige – opdrachten van Senne en Stéphanie bedraagt de voorlopige inzet van de opdracht maar 2.400 euro in plaats van het maximale van 6.000 euro. Bernard, Charlotte en Michaël hebben echter nog twee kerken over en dus 50 procent kans om het geld ook effectief te verdienen. Gilles stelt voor om één kerk weg te strepen voor de helft van de inzet. Michaël wil voor zekerheid gaan, terwijl Bernard risico wil pakken. Charlotte beslist om toch de inzet te halveren en voor zekerheid te gaan. Daardoor verdienen ze uiteindelijk maar 1.200 euro. Zo gaat de groepspot eindelijk nog eens de hoogte in, al is het maar beperkt.

Wat zou de mol doen?

Als mol kan je hier kiezen om ofwel de inzet zo laag mogelijk te houden, of om te zorgen dat die inzet niet gewonnen wordt. Dat laatste lijkt ons het meest aangewezen. Daar krijg je twee keer de kans om te zorgen dat een van de kansen niet wordt weggeschrapt, namelijk als uitvoerder en als aangever van de schermbeweging.

  • Totaal te verdienen: 6.000 euro
  • Verdiend: 1.200 euro

Opdracht 2: De Stem van de mol

Tijdens het avondeten komt Gilles De Coster meteen met een mooi cadeau: 3.000 euro. “Ik weet alleen niet hoeveel geld er daarvan effectief naar de groepspot zal gaan”, voegt hij er wel aan toe.

“Een van jullie wordt zo meteen opgebeld door de mol. Die zal de stem van de mol dus horen, de echte stem van de mol, ongefilterd, zonder effect, zonder storing“, gaat hij verder. Wie dat wordt, zal beslist worden in een veiling onder gesloten omslag. Iedereen mag een bod uitbrengen tussen 0 en 3.000 euro en de winnaar is degene met het op één na hoogste bod. Wat overblijft, kan naar de groepspot.

Charlotte biedt 200 euro, Senne 2.500 euro, Michaël 2.600 euro, Stéphanie en Bernard tot slot bieden elk 2.800 euro. Daardoor heeft Michaël het tweede hoogste bedrag geboden. Hij krijgt dus de echte stem van de mol te horen, al is er uiteraard een addertje onder het gras. Michaël krijgt namelijk stemmen te horen van alle overgebleven kandidaten. Enkel de stem van de mol is echt, de rest is door artificiële intelligentie gegenereerd. Dat laatste krijgt hij echter pas na het geluidsfragment te horen. Wil hij dat daarna nog eens luisteren, dan kost hem dat de overgebleven 400 euro. Weer 0 euro verdiend dus, iets wat zorgt voor een heel stille en ongemakkelijke terugrit.

Wat zou de mol doen?

Wat de mol hier doet, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Je kan er in deze fase van het spel namelijk vanuit gaan dat er sowieso niets of zo goed als niets verdiend wordt in een opdracht als deze. Als het mogelijk is, kan je hier als mol proberen om zelf in de auto te zitten, al lijkt dat niet echt nodig.

  • Totaal te verdienen: 3.000 euro
  • Verdiend: 0 euro

Opdracht 3: Molboekjes

Na een bewogen avond staan de kandidaten op in Dammusi om – na een verdiende wellness – te ontdekken dat hun molboekjes gestolen zijn. Via een zwarte enveloppe krijgen ze de coördinaten van de locatie waar die molboekjes zich bevinden, aan de rand van een bos.

“Jullie worden over een half uur aangevallen en dat kan 5.000 euro opleveren, 1.000 euro per molboekje dat niet vernietigd is”, legt Gilles daar uit. Het blijkt tijd te zijn voor de jaarlijkse paintballopdracht.

Daarna zien we de molboekjes boven aan vuur slingeren. Daar worden ze vastgehouden door drie rode touwen. De kandidaten moeten die touwen verdedigen met een paintballgeweer. De mannen stellen zich centraal op, de vrouwen verdedigen de flanken.

Ze zullen drie keer aangevallen worden, telkens zwaarder dan de vorige. De eerste keer komen er zes aanvallers, die drie minuten de tijd hebben. Tijdens die aanval sneuvelt al meteen een touw, langs de kant van Charlotte en Bernard.

Na die eerste aanval horen de kandidaten dat ze extra kogel kunnen krijgen. Daarvoor moeten ze wel een molboekje opofferen. Alleen zo krijgen ze een code voor een kluis met kogels. Ze besluiten ‘zak 1’ te verbranden, waarna het boekje van Senne in het vuur valt. Charlotte stelt voor om hem te laten overschrijven uit het molboekje van de anderen. Ze krijgen 30 extra kogels.

De tweede aanval duurt opnieuw drie minuten, maar telt negen aanvallers mét hulpmiddelen. De verdediging lijkt lang goed te lukken, maar de laatste aanvaller snijdt in de slotseconden toch opnieuw een touw door. Dat gebeurt aan de kant van Michaël en Stéphanie.

Daarna krijgt iedereen één kans om met een kogel een cijfer te raken en zo te weten te komen van wie welk molboekje is. Bernard ontdekt zo dat boekje 4 van Michaël is. Michaël op zijn beurt mist, terwijl Senne ontdekt dat boekje 5 van Charlotte is. Charlotte mist ook, terwijl Stéphanie te weten komt dat haar eigen boekje in zak 3 zit. Terug bij de groep kiest Stéphanie er verrast voor om haar eigen boekje op te offeren.

De laatste aanval telt twaalf tegenstanders en duurt opnieuw drie minuten. De kandidaten slagen er snel in om veel tegenstanders uit te schakelen, maar komen op het einde wel zo goed als zonder kogels te zitten. Gelukkig voor hen laat de laatste aanvaller de tijd verstrijken. Zo levert de opdracht hen 3.000 euro op. Senne en Stéphanie zijn wel hun molboekje kwijt en moeten de eliminatie dus zonder afleggen.

Wat zou de mol doen?

Het lijkt ons het meest aangegeven om niet aan de flanken te staan als mol. Daar heb je namelijk maar invloed op één van de touwen. Vanuit het centrum kan je aan beide kanten doen alsof je de aanvallers probeert te raken, maar telkens mis schieten. Bovendien is het hier ook zeer belangrijk dat er kogels verspild worden.

  • Totaal te verdienen: 5.000 euro
  • Verdiend: 3.000 euro

Groepspot na aflevering: 11.140 euro

Bernard

Bernard is de mol, want …

Bij het gebruik van het zakmes blijft hij met een klein mesje snijden in de bamboe in plaats van met de aanwezige zaag. Zo gaat Charlotte in de fout tijdens het schermen, kunnen ze één kerk niet wegschrappen en lopen ze uiteindelijk de helft van de inzet mis.

Bernard wil Charlotte en Michaël overhalen om risico te pakken op het einde van de eerste opdracht. Als ze daarop ingaan, krijgt hij als mol de kans om hen naar de foute kerk te sturen, zodat ze niets winnen.

Als Stéphanie en Charlotte aangeven dat zij de zwaksten zijn in paintball, beslist hij om hen op de flanken te zetten. Nochtans zijn dat cruciale posities, iets wat later ook zal blijken als de twee buitenste touwen al snel sneuvelen. Zelf staat hij als mol centraal om overal controle over te houden.

Bernard schiet als eerste een kogel weg in de paintballopdracht, nog voor er aanvallers te zien zijn. Zo zorgt hij ervoor dat ook Senne en Michaël – en later ook Charlotte – een kogel verspillen. Later wil hij ook geen molboekje opofferen om nieuwe kogels te krijgen, iets wat de opdracht onmogelijk zou maken. Op het einde van die opdracht zit Bernard ook als eerste zonder kogels, waardoor de opdracht toch nog bijna fout loopt.

Bernard is niet de mol, want …

Bernard voert zijn schermbewegingen foutloos uit.

Charlotte

Charlotte is de mol, want …

Charlotte neemt bij de eerste opdracht tijdens het snijden in de pompoenen haar tijd en geeft altijd maar heel nipt de juiste beweging door aan Michaël. Zo probeert ze hem te doen missen zonder dat zij er de schuld voor krijgt.

Slechts 200 euro bieden in de tweede opdracht, komt over als on-mols. Aangezien je bij zo’n opdracht zo goed als zeker weet dat er bijna geen geld zal verdiend worden, is dat een goede manier om je als mol even onverdacht te maken.

Nadat er in de paintballopdracht al gezegd is dat er weinig kogels zijn, schiet Charlotte toch nog een van haar zes kogels weg. Helemaal op het einde van die opdracht zit ze dan ook als tweede – na Bernard – zonder kogels.

Ze stelt als eerste voor om mensen zonder molboekje van haar te laten overschrijven, want haar molboekje als mol is fake.

Charlotte is niet de mol, want …

Haar tranen van frustratie na de opdracht voor de stem van de mol lijken echt en bevestigen Charlotte als een fanatieke speler.

Michaël

Michaël is de mol, want …

Hoewel bij de tweede opdracht snel duidelijk is dat je met de stem van de mol niet zoveel bent, besluit hij om toch nog de laatste 400 euro weg te geven voor een tweede luisterbeurt.

Michaël laat in de paintballopdracht bij de tweede aanvalsgolf een aanvaller in de slotseconden nog een touw doorsnijden, iets waarvoor die aanvaller veel tijd krijgt.

Michaël is niet de mol, want …

Michaël opent zeer vlot de drie oesters en zorgt er zo voor dat Bernard tijd genoeg heeft om zijn bewegingen tijdens het schermen feilloos uit te voeren.

Hij ontdekt als eerste dat ze in de paintballopdracht per persoon maar zes kogels hebben. Zo voorkomt hij dat iedereen meteen als zijn balletjes wegschiet. Als dat het geval was geweest, waren de drie rode touwen bij de eerste aanvalsgolf mogelijk al gesneuveld. Bij die opdracht lijkt Michaël van alle kandidaten ook de meeste aanvallers ‘dood’ te schieten.

Senne

Senne is de mol, want …

Tijdens de rouwstoet lijkt Senne aanvankelijk veel beter naar de muziek te luisteren dan de claustrofobische Stéphanie. Toch weet hij achteraf ook bijna geen enkele artiest te benoemen.

Senne lijkt het minst trefzeker tijdens het verdedigen van de molboekjes. Ondanks zijn centrale plaats duurt het heel lang voor hij eindelijk een aanvaller raakt. Nochtans blijkt hij wel te kunnen mikken tijdens de individuele schietopdracht.

Senne is niet de mol, want …

Senne weet meteen dat Mark Chapman de moordenaar is van John Lennon en zorgt zo voor een inzet van 600 euro in de eerste opdracht. Later noemt hij ook Clouseau en Noordkaap om de inzet nog eens 1.200 euro hoger te brengen.

De stem van Senne klinkt nogal kunstmatig in het geluidsfragment. Mogelijk is die dus door AI gegenereerd en is Senne de mol niet.

Afvaller: Stéphanie

Stéphanie kan met opgeheven hoofd De Mol verlaten. In haar allerlaatste opdracht in het programma was ze zo eerlijk om haar molboekje op te offeren voor de groep. Zo bezorgde ze iedereen extra kogels en hielp ze de groep 3.000 euro. Toen ze die actie verklaarde door te zeggen dat ze nooit veel had opgeschreven, was al duidelijk dat Stéphanie het spel misschien niet fanatiek genoeg speelde.

Door die opoffering moest Stéphanie – net als Senne – de eliminatie zonder molboekje afleggen. Mogelijk maakte ze daardoor extra fouten of had ze soms iets meer tijd nodig. Of mogelijk had ze gewoon de foute verdachte in het vizier en stond haar afscheid sowieso in de sterren geschreven.

Stéphanie was nooit de hoofdverdachte van de kijkers, al hielden velen haar wel in de gaten. Zij kunnen nu op zoek naar een nieuwe mol.

Hoofdverdachte: Bernard

Bernard loopt van bij het begin heel hard in de kijker. Hij laat zich heel vaak opmerken, soms met goede acties, maar veel vaker met opvallende blunders. Soms gaat het om fouten die te opvallend zijn voor een mol, maar aangezien we ze hem week na week zien maken, kunnen we niet anders dan hem toch (opnieuw) te noemen als onze hoofdverdachte.

Bernard forceerde zich ook deze aflevering opnieuw telkens op cruciale posities. Daar leek hij telkens zeer gemotiveerd, maar op cruciale momenten maakt hij regelmatig een fout. Zo zoekt hij in zijn zakmes niet naar een zaag, iets wat de groep uiteindelijk 1.200 euro extra kost. In de tweede opdracht biedt hij maar liefst 2.800 euro, het hoogste bod van allemaal.

In de slotopdracht laat Bernard meteen het touw aan zijn kant doorsnijden. Daarna probeert hij de groep te overtuigen om geen molboekje op te offeren. Als ze die aanwijzing hadden gevolgd, waren ook de twee andere touwen snel gesneuveld en was er niets verdiend.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep DE MOL 2024: alle hints en tips!.

De Mol is elke zondag om 20 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...