‘De Mol’: Hercules, mama’s spaghettisaus en blokkentorens geven ons deze nieuwe hoofdverdachte

In De Mol was het deze week tijd voor de aflevering met de bezoekers. Daarvoor waren het deze keer alle mama’s (en de zus van Stéphanie) die op bezoek kwamen. Maar ook die konden niet helpen om de pot omhoog te halen, want het werd opnieuw een aflevering waarin geen enkele euro verdiend werd.

De mol is dit seizoen wel heel goed bezig. In de vijfde aflevering werd zo opnieuw niets verdiend. De pot blijft staan op 11.140 euro, terwijl er nog maar drie afleveringen zullen volgen om de pot op te krikken en daarbij zullen er dus geen verdubbelaars meer ingezet kunnen worden.

Opdracht 1: De kwellingen van Hercules

De Mol A5 O1
Play4

Voor de eerste opdracht rijden de kandidaten naar het prachtige amfitheater van Segesta. Van daaruit zullen ze een tocht “vol kwellingen en beproevingen” maken naar de tempel van Segesta. Als alle kandidaten op tijd aan de tempel geraken, wordt er 3.000 euro verdiend.

De kandidaten krijgen de hulp van Hercules, die op zijn beurt ook hulp nodig heeft. Hercules bevindt zich namelijk bij de tempel, waar hij twee zuilen vasthoudt. Wanneer die op de grond vallen, moeten de kandidaten allemaal bij de tempel zijn. Hercules laat de zuilen na 30 minuten vallen. Op dat moment moeten er dus al twee kandidaten aanwezig zijn om de zuilen over te nemen. Deze twee kandidaten mogen de beproevingen overslaan en kunnen zo dus op tijd bij de zuilen zijn. Wanneer ze de zuilen vasthebben, wordt er elke drie minuten aan elke kant een gewicht bij gehangen, waardoor de uitdaging dus steeds moeilijker wordt.

De andere kandidaten krijgen onderweg te maken met verschillende kwellingen, waarbij ze telkens een aantal kandidaten moeten afvaardigen. De eerste kwelling is de Sisyphuskwelling. Daarbij moeten twee kandidaten een grote en zware bal omhoog rollen. Onderweg komen ze ook drie vragen tegen. Als ze die juist beantwoorden mogen ze gewoon verder rollen. Beantwoorden ze de vraag fout, dan moeten ze de bal naar beneden dragen en terug vanaf start beginnen.

De tweede kwelling is de kwelling van de Danaïden. Daarbij moeten twee kandidaten een vat proberen vullen met water, maar dat vat zit vol gaten, die eerst gedicht moeten worden. Ze kunnen door één of twee minuten te wachten een grotere pollepel vrijspelen, waarmee ze het vat dus sneller kunnen vullen.

De derde kwelling is de molkwelling. Daarbij moeten de kandidaten de verleiding weerstaan om te luisteren naar een gesprek tussen Gilles De Coster en de mol. Elke kandidaat die naar het gesprek – en de onverstaanbare antwoorden van de mol – luistert, zonder de (broodnodige) ondertiteling te gebruiken, verhoogt de inzet van de opdracht met 500 euro. Wie de ondertiteling bekijkt, zorgt ervoor dat de inzet met 500 euro verlaagd wordt. Deze kwelling kan ook gewoon overgeslagen worden, waardoor de inzet gelijk blijft.

Wat zou de mol doen?

Als mol zit je hier het beste bij de krachtpatsers. Hier wordt beslist of er al dan niet geld verdiend wordt. Zelfs als de rest zich haast, kan je nog steeds de zuilen loslaten en zo alles verliezen.

Maar hierbij moeten we natuurlijk wel de kanttekening maken dat de keuze voor Michaël en Senne hierbij heel logisch was en er dus als mol weinig tegen te doen was geweest.

  • Totaal te verdienen: 3.000 euro
  • Verdiend: 0 euro

Opdracht 2: De spaghetti van mama

De Mol A5 O2
Play4

De tweede opdracht is er eentje met veel nostalgie. De deelnemers krijgen zes borden met spaghetti bolognese voorgeschoteld, gemaakt door hun mama’s (en de zus van Stéphanie). Daarbij moeten ze proberen om de spaghettisaus van hun mama eruit te halen.

De kandidaten werken in duo, gebaseerd op hoe snel ze hun glas prosecco leegdrinken. Ze moeten de saus kiezen op het zicht. Uiteindelijk eten ze met de mama waarvan ze de saus gekozen hebben. Dus mogelijk niet hun eigen mama.

Wat zou de mol doen?

Als mol kan je hier best traag je prosecco leegdrinken, waardoor je later aan de beurt komt om een bord uit te kiezen. Zo kan je weten of er al iemand een fout gemaakt heeft en enkel indien nodig fout kiezen. Daardoor kan blijf je dan zelf onder de radar, maar kan je er op de valreep nog voor zorgen dat er geen geld verdiend wordt.

  • Totaal te verdienen: 2.000 euro
  • Verdiend: 0 euro

Opdracht 3: Blokkentorens bouwen

De Mol A5 O3
Play4

Voor de derde opdracht reizen de kandidaten en hun mama’s naar Poggioreale. Het stadje werd in 1968 tijdens een grote aardbeving volledig verwoest.

De kandidaten moeten samen met hun mama blokkentorens bouwen. De drie duo’s die de hoogste torens bouwen, krijgen nog “een dessertje”. Het bouwen gebeurd in drie rondes, waarbij telkens het duo met de laagste toren afvalt. De torens moeten wel een aardbeving overleven. Ze kunnen telkens wel extra blokken verdelen door te lopen naar een ander plein, waar ze een vraag over hun jeugd juist moeten beantwoorden. De vragen werden beantwoordt door hun mama’s en ze moeten dus hetzelfde antwoord geven. Een dubbel antwoord levert 600 euro op. De kandidaten moeten de juiste antwoorden opvissen.

Drie kandidaten die dessertronde spelen, moeten nog één vraag hetzelfde beantwoorden als hun mama: een weekendje Amsterdam met mama (of zus) of een pasvraag? Als ze hetzelfde antwoord geven, krijgen ze het cadeautje. Als alle kandidaten en hun mama/zus hetzelfde antwoord geven, wordt ook het geld verdiend.

Wat zou de mol doen?

Als mol wil je liefst de finale spelen, want daar kan je in je eentje nog alles verloren laten gaan. In de eerste rondes kan je dus heel goed je best doen en geld en extra blokken verzamelen, want in de dessertronde kan je toch nog de volledige inzet verloren laten gaan.

  • Totaal te verliezen: 4.500 euro, verdubbeld naar 9.000 euro
  • Verloren: 0 euro

Groepspot na aflevering: 11.140 euro

Bernard

Bernard aflevering 5
Play4

Bernard is de mol, want …

Bernard kiest al snel voor de eerste kwelling in de Herculesopdracht. In deze opdracht kan je meer tijd verliezen dan in de volgende opdracht, dus is het als mol heel interessant om hier terecht te komen. Door verschillende foute antwoorden te geven, kan je hier veel tijd verliezen, waardoor de taak van de “krachtpatsers” bijna onmogelijk wordt.

Bernard is verantwoordelijk voor twee foute antwoorden bij de tweede vraag van diezelfde opdracht. Zo wil hij eerst “groen” antwoorden en zegt hij al onderweg bij hun derde poging dat hij “het niet voelt bij kalf”. Wat uiteindelijk wel het juiste antwoord was. En ook bij de derde vraag is het Bernard die voluit gaat voor puttanesca en er zo voor zorgt dat ze de volledige afstand nog eens moeten afleggen.

Bernard is ook een van de twee deelnemers die naar het scherm kijkt bij de molkwelling. Hierdoor gaat er 500 euro verloren.

In de tweede opdracht ligt de schuld van de fout volledig bij Bernard. Hoewel hij “de bolognese van zijn mama uit de duizend kan herkennen” en aan de beurt kwam toen zijn bord nog niet gekozen was. De fout van Senne kwam vooral doordat hij het enige bord moest nemen dat nog overbleef.

Bernard is niet de mol, want …

Hoewel er in de eerste opdracht veel tijd verloren gaat bij het rollen van de bal, blijft Bernard wel het meeste werk voor zijn rekening nemen en blijft hij tot op het einde van de opdracht aan een redelijk tempo de bal omhoog duwen. Ook geeft hij helemaal op het einde, bij de tweede poging, het juiste antwoord “worcestersaus”, waardoor ze niet nog een keer de hele tocht nog een derde keer moeten afleggen.

In de laatste opdracht vallen Bernard en zijn mama meteen af. Hierdoor kan hij geen geld meer verdienen, maar dat geld ging sowieso niet verdiend worden. Als mol is het handiger om zo lang mogelijk in het spel te blijven om zo geld dat wél verdiend kan worden, te verliezen. Ook wil je als mol liever het einde halen om de volledige inzet verloren te laten gaan.

Charlotte

Charlotte aflevering 5
Play4

Charlotte is de mol, want …

Charlotte begint meteen water in het vat te gieten, terwijl het ons toch verstandiger lijkt om zo snel mogelijk de gaten te vullen en dan pas water in het vat te gieten, want dit water gaat sowieso verloren.

Charlotte merkt ook pas laat de grotere lepels op, waardoor er op dat moment al heel wat tijd en water verloren is gegaan.

Het is opvallend dat de mama van Charlotte niet wil geloven dat ze de mol niet is. “Ik weet dat je nu aan het liegen bent”, zegt ze zelfs. En als er nu iemand is die weet dat je aan het liegen bent, dan is het wel je mama.

In de laatste opdracht speelt Charlotte drie rondes mee. In de eerste ronde kan ze geen letter opvissen, in de tweede ronde is haar antwoord fout en in de derde geeft ze wel een goed antwoord. Haar toren is wel te laag, waardoor ze niet naar de finale kan.

Omdat Stéphanie aan haar zus heeft laten weten dat ze een vrouw verdenkt, lijkt het er dus op dat ze Charlotte verdenkt. Het feit dat ze nog steeds in het spel zit kan een bewijs zijn dat Charlotte de mol is.

Charlotte is niet de mol, want …

In de eerste opdracht luistert Charlotte naar de mol zonder naar het scherm te kijken. Daardoor is de opdracht 500 euro extra waard.

Charlotte kiest de juiste spaghettisaus in de tweede ronde en draagt er zo niet toe bij dat de opdracht mislukt.

Michaël

Michael aflevering 5
Play4

Michaël is de mol, want …

In de eerste opdracht laat Michaël op het laatste moment de zuilen vallen. Voor hem heeft Senne de zuilen al 12 minuten vastgehouden terwijl Michaël, die zichzelf ziet als de sterkere van de twee, het maar zes minuten volhoudt.

Michaël geeft drie keer op rij een fout antwoord bij het torens bouwen. Daardoor gaat er 1.800 euro verloren.

Michaël is niet de mol, want …

Michaël luistert naar het gesprek met de mol, maar kijkt niet. Daardoor kan er 500 euro extra verdiend worden in de opdracht.

Michaël vindt de spaghettisaus van zijn mama en zorgt er zo dus niet voor dat er geen geld verdiend wordt in deze opdracht.

Senne

Senne aflevering 5 (1)
Play4

Senne is de mol, want …

Op het einde van de eerste opdracht houdt Senne 12 minuten lang de zuilen vast. Dat is dubbel zo lang als Michaël, maar nog steeds niet zo lang als je beseft dat Senne en Michaël bijna 30 minuten over de tocht van het amfitheater naar de tempel hebben gedaan en de andere kandidaten de opdrachten nog moesten uitvoeren onderweg. Zeker de Sisyphuskwelling is een opdracht waar je makkelijk een halfuur mee bezig bent. Door al na 12 minuten op te geven, zou Michaël een halfuur moeten volhouden met meer gewicht wat echt bijna onmogelijk is. Hier valt ook op te merken dat Senne eigenlijk opperde om als tweede de zuilen vast te houden, in die positie heb je eigenlijk meer controle om de opdracht finaal te laten mislukken.

Senne heeft de verdubbelaars niet bij bij de opdracht waarbij de kandidaten de spaghettisaus van hun mama moeten vinden. Dit zou een haalbare opdracht geweest zijn, waarbij de verdubbelaars dus van pas hadden kunnen komen.

Het feit dat Senne veel juiste antwoorden geeft in de derde opdracht en zo “geld verdiend”, kan eigenlijk deel zijn van een molstrategie. Als mol wil je namelijk de dessertronde spelen, want daar kan je al het geld nog verloren laten gaan. Om die finale te halen, moet je er in elke bouwronde voor zorgen dat je niet de laagste toren hebt. De extra blokken die je met een juist antwoord kan verdienen, kunnen hierbij dus van pas komen.

Door zijn hoge torens haalt Senne uiteindelijk de dessertronde, waar hij als enige kiest voor het weekendje Amsterdam, terwijl elke mama had gekozen voor de pasvraag. Want hoe graag een mama ook op citytrip gaat, haar kind steunen gaat altijd voor.

De mol weet niet wie de afvaller is, maar kan natuurlijk wel een vermoeden hebben over iemand waarvan hij weet dat ze hem totaal niet verdenkt en zo dus meer kans maakt om uit het spel te liggen. Wat de keuze voor Lynn extra vreemd maakt, is dat Lynn de verdubbelaars al eens heeft gehad. Het had logischer geweest om voor iemand te kiezen die de verdubbelaars nog niet heeft mogen bijhouden. Senne liet al weten dat hij all-in gaat op één persoon, dus het kan niet dat hij de verdubbelaars niet aan Stéphanie of Michaël wil geven omdat hij hen allebei verdenkt.

Senne is niet de mol, want …

Senne luistert naar het gesprek met de mol, maar kijkt niet naar de ondertitels, waardoor de inzet van de opdracht met 500 euro wordt verhoogd.

Het feit dat Senne comfortfood linkt aan het bezoek van de mama’s spreekt eigenlijk tegen hem als mol. Als mol zou je er alles aan doen om je voorkennis verborgen te houden voor de andere kandidaten.

Senne kiest de foute spaghettisaus, maar dat is niet zijn schuld aangezien Bernard de saus van zijn mama al gekozen heeft en de juiste saus er dus niet meer tussen ligt.

Senne is de enige kandidaat die drie juiste antwoorden geeft bij de blokkentorens. Zo verdient hij 1.800 euro ofwel de helft van het totale bedrag dat in deze opdracht verdiend werd.

Stéphanie

Stéphanie aflevering 5
Play4

Stéphanie is de mol, want …

Stéphanie en Bernard verspelen heel veel tijd in de eerste opdracht. We krijgen niet te zien hoe laat ze aankomen, maar de reactie van Senne – “bij jullie duurde het wel heel lang” – lijkt te bewijzen dat ze pas een stuk later dan Lynn en Charlotte arriveren. Stéphanie zorgt ook persoonlijk voor enkele foute antwoorden, zo blijft ze bij “laars” voor de tweede vraag en wil de op het einde ook nog “hoinoi“-saus antwoorden.

Stéphanie kijkt naar het scherm tijdens het gesprek met de mol, waardoor de inzet van de opdracht verlaagd wordt met 500 euro. Door het volledige fragment te beluisteren, gaat er ook heel wat extra tijd verloren.

Stéphanie geeft een fout antwoord bij de eerste vraag in Poggioreale en kan geen letter opvissen bij de tweede vraag. Daarmee laat ze 1.200 euro liggen.

Stéphanie is niet de mol, want …

Hoewel Stéphanie twee keer een fout antwoord wil geven tijdens de Sisyphuskwelling gaat ze toch mee in de juist antwoorden van Bernard. Als ze de mol was had ze hier meer op haar strepen kunnen staan.

Stéphanie kiest het juiste bord met spaghetti dat gemaakt is door haar zus ook al was de opdracht voor haar dus wel wat moeilijker dan voor de rest, aangezien het makkelijker is om de saus van je mama te herkennen dan die van je zus.

Charlotte kiest, net zoals haar mama, een pasvraag waardoor de opdracht had kunnen slagen en er dus 3.600 euro verdiend had kunnen worden.

Het is ook interessant om te weten dat Stéphanie een vrouw verdenkt. Als dat nog steeds het geval is, weten we nu dus met zekerheid dat ze Charlotte verdenkt.

Afvaller: Lynn

De Mol aflevering 5 lynn
Play4

We Lynn een heel verfrissende mol gevonden, maar ze was dus wel degelijk een bloedeerlijke kandidate. Lynn ging nooit voor vrijstellingen of pasvragen en speelde het spel zo eerlijk mogelijk. Het is dus zeker een kandidaat die gemist zal worden.

Lynn neemt met haar exit ook de laatste verdubbelaar mee naar huis, waardoor de verdubbelaars over het volledige seizoen niets hebben opgebracht.

Hoofdverdachte: Senne

Senne aflevering 5
Play4

Na deze aflevering keren wij terug naar iemand die we al eens als hoofdverdachte gezien hebben. Senne maakte zich in elke opdracht verdacht, maar het is vooral zijn keuze voor een weekendje Amsterdam met zijn mama die enorm verdacht is. Hierdoor verliest hij op slag de inzet van 3.600 euro.

Ook in de eerste twee opdrachten draagt Senne er – zij het iets subtieler – toe bij dat er geen geld verdiend wordt. Eerst door vrij kort de zuilen vast te houden en vervolgens door – zij het noodgedwongen – de foute spaghettisaus te kiezen.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep DE MOL 2024: alle hints en tips!.

De Mol is elke zondag om 20 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...