‘De Mol’: Dit zijn onze hoofdverdachten na aflevering 1

De Mol is eindelijk terug. En bij een nieuw seizoen horen natuurlijk nieuwe verdenkingen. Dit zijn onze hoofdverdachten na de eerste aflevering die zich deels in België en Duitsland afspeelde.

Een bijzonder jaar vraagt natuurlijk om een bijzonder seizoen van De Mol. De kandidaten en de mol trokken de afgelopen jaren naar exotische bestemmingen zoals Argentinië, Zuid-Afrika en Vietnam, maar moesten het dit jaar noodgedwongen wat dichter bij huis zoeken. En dat mag je heel letterlijk nemen. Want de eerste aflevering speelde zich gewoon af in een maisveld in Liedekerke.

Opdracht 1: Wie gaat er mee?

De Mol opdracht 1
Play4

De kandidaten moesten het in de eerste opdracht niet enkel opnemen tegen storm Odette, maar ook tegen tien kandidaten die de finale line-up net niet haalden. Ook zij wilden graag op reis vertrekken, maar dat kon enkel als ze een plekje van een van de lucky 10 konden bemachtigen in de eerste opdracht. Dat konden ze doen door, sneller dan de kandidaten, in één van de auto’s te kruipen. Het werd een van de meest spectaculaire en bloedstollende opdrachten uit de geschiedenis van De Mol. En wij trillen er nog van na.

De aanvallers krijgen de afgrijselijke opdracht om een cijferslot los te krijgen. De tien kandidaten kunnen hen daarna op verschillende manieren uitschakelen voor ze in de auto’s terechtkomen. Sven, Katrien en Kevin kunnen pijlen verdienen om aanvallers uit te schakelen. Dami en Philip kunnen verhinderen dat één van hen de autosleutel te pakken krijgt en Jasmien, Annelotte en Lennart kunnen hen blokkeren door een hindernis te bouwen en ze uit te schakelen met elk 40 kogels. Samina en Jens bevinden zich op de controlepost, waar ze met een drone en een warmtecamera de aanvallers in de gaten kunnen houden. Zij zijn de enigen die duidelijk zicht hebben op de aanvallers.

Wat zou de mol doen?

Het lijkt natuurlijk gunstig voor de mol om deze opdracht te doen falen. Zo komt er namelijk geen 5.000 euro in de pot. Maar op het einde komen we te weten dat de mol ook naar huis kon gaan en vervangen kon worden door een tweede mol. De mol gaat hier dus waarschijnlijk voor eigenbelang en probeert dus mee de proef te doen lukken.

Opdracht 2: Knuffelcontact

De Mol opdracht 2
Play4

De tweede opdracht was de grootste nachtmerrie van Sven. En nee, het gaat niet om duizelingwekkende hoogtes of vuile insecten, maar wel om een goede knuffelbeurt. De deelnemers kregen, maanden voor het woord uitgevonden was, al een knuffelcontact. Terwijl ze elkaar knuffelen moeten de deelnemers over elkaar vertellen. Daarna moeten ze dan één vraag beantwoorden over hun knuffelcontact, die gaat over één van de drie thema’s die de deelnemers achter hun rug hebben staan.

Ondertussen zijn er twee kandidaten die kunnen achterhalen over welke van die drie categorieën de vraag zal gaan. Die kunnen ze vinden in het deurtje van een klok in de klokkenwinkel.

Wat zou de mol doen?

In deze opdracht heeft de mol verschillende opties. Je kan in de klokkenwinkel de juiste onderwerpen missen, maar je kan natuurlijk ook tijdens het knuffelen veel praten over het foute onderwerp. Aangezien iedereen van plaats wisselt is er geen sleutelpositie.

Opdracht 3: Namen zoeken

De Mol opdracht 3
Play4

Het leek even alsof we deze week maar twee opdrachten zouden krijgen, maar net voor de eliminatie was er toch nog een laatste opdracht. Daarbij moesten de kandidaten hun namen zoeken in het kasteel. Elke naam die gevonden werd, werd niet ingetypt en kreeg dus geen scherm te zien. Daarnaast levert elke naam ook 300 euro op voor de pot.

Wat zou de mol doen?

Als mol kan je hier best niet te veel namen vinden, want dat brengt geld in de pot. In deze fase van het spel maakt het ook nog niet uit of er meer mensen hun scherm te zien krijgen.

Annelotte (26)

Annelotte is de mol want:

De Mol Annelotte
Play4

Bij de eerste opdracht lukt het Lennart, Jasmien en Annelotte niet om een aanvaller te raken. Daardoor halen de zes het al meteen tot in de gracht. Uiteindelijk hebben Jasmien en Annelotte geen kogels meer wanneer er nog twee aanvallers in het spel zijn, daardoor is het enkel aan Lennart om de laatste twee aanvallers te proberen stoppen. Dat lukt hem niet, waardoor er een nieuwe kandidaat in het spel komt. Dit betekent natuurlijk niet meteen dat Annelotte de mol is, want de mol wil natuurlijk ook niet dat er een extra kandidaat in het spel komt. Tenzij ze op dat moment al wist dat de mol van de aanvallers er niet bij was.

Annelotte is niet de mol want:

Wanneer Lennart wil proberen schieten op de aanvallers in de gracht, probeert ze hem daarvan te weerhouden omdat ze maar weinig kogels hebben. Die kogels zijn natuurlijk nog nodig wanneer de aanvallers verder gaan richting auto.

Annelotte en Jasmien kunnen de eerste twee categorieën al snel vinden in de klokkenwinkel. Ze geeft de namen van haar paarden ook duidelijk door aan Jasmien, waardoor zij uiteindelijk 500 euro kan verdienen voor de groepspot.

Wanneer de kandidaten drie minuten krijgen om namen te vinden, vindt Annelotte op de valreep de naam van Lennart op het schilderij. Daardoor krijgt de Kempenaar z’n scherm niet te zien en komt er 300 euro in de pot.

Dami (20)

Dami is de mol want:

De Mol Dami
Play4

Nadat Dami en Philip de eerste aanvaller kunnen uitschakelen, lukt het de tweede wel om de sleutel te bemachtigen. Hun opdracht is dus eigenlijk gefaald, want er kunnen zo zes aanvallers verder naar de derde en laatste linie. Wanneer hun opdracht erop zit, beginnen Dami en Philip Samina te bestoken met vragen. Samina is de enige die informatie kan doorspelen aan de schutters, maar doordat ze bezig wordt gehouden door Dami en Philip kan ze de laatste linie minder goed briefen. Maar in de eerste opdracht heeft de mol er natuurlijk ook baat bij dat de opdracht slaagt en de andere mol zijn of haar plaats niet kan innemen.

In de tweede opdracht speelt Dami samen met Samina. In de klokkenwinkel mist het duo de categorie van Kevin, maar vinden ze na lang wel die van Katrien.

Dami is niet de mol want:

Dami kan in de eerste opdracht één van de aanvallers (nr. 5) uitschakelen op de toren. Daardoor kunnen er zes in plaats van zeven aanvallers doorbreken naar de derde linie.

In de tweede opdracht begint Dami al snel over het juiste onderwerp rond de zee te praten, waardoor Samina het juiste antwoord kan geven en zo 500 euro kan verdienen.

Jasmien (30)

Jasmien is de mol want:

 De Mol Jasmien
Play4

Bij de eerste opdracht lukt het Lennart, Jasmien en Annelotte niet om een aanvaller te raken. Daardoor halen de zes het al meteen tot in de gracht. Wanneer Lennart vervolgens wil schieten op de aanvallers in de gracht, waar ze zich makkelijk kunnen verstoppen, gaat Jasmien daarin mee. Zo kunnen er mogelijk kostbare kogels verspild worden. Uiteindelijk hebben Jasmien en Annelotte ook geen kogels meer wanneer er nog twee aanvallers in het spel zijn. Lennert kan dan als enige de laatste twee aanvallers proberen raken. Maar dat lukt hem niet, waardoor een nieuwe speler in het spel komt. Maar veel wil dit niet zeggen, want in de eerste opdracht heeft de mol er natuurlijk ook baat bij dat de opdracht slaagt en de andere mol zijn of haar plaats niet kan innemen.

Jasmien vertelt over haar zoontje Odil dat moeite heeft met doorslapen, maar vermeldt daarbij niet de bijnaam die de uiteindelijke vraag was. Daardoor moest Annelotte gokken en gokte ze fout.

Wanneer ze moet zoeken naar de naam van Kevin loopt Jasmien de dino in de kamer voorbij. Daarna pakt ze ook de helm met de naam van Samina vast, maar vindt ze ook daar de naam niet.

Jasmien is niet de mol want:

Annelotte en Jasmien kunnen de eerste twee categorieën al snel vinden in de klokkenwinkel. Jasmien kan de drie namen van de paarden van Annelotte perfect benoemen en verdient zo 500 euro voor de groepspot.

Katrien (39)

Katrien is de mol want:

De Mol Katrien
Play4

In de tweede opdracht moet Katrien knuffelen met Kevin, daarbij komt ze na een tijdje te weten dat de vraag van Kevin zal gaan over het O.K. (niet oké, maar operatiekwartier). Al snel weet Katrien niet meer wat ze daar nog over kan vertellen. Dat is toch verdacht aangezien ze op dat moment weet dat de vraag over het operatiekwartier zal gaan. Uiteindelijk krijgt Kevin ook een vraag over het operatiekwartier, waarop hij niet kan antwoorden en dus ook 500 euro misloopt. Katrien en Kevin kunnen in de klokkenwinkel de juiste categorie niet vinden, waardoor Noah en Philip moeten blijven praten over zes verschillende thema’s.

Katrien is niet de mol want:

Katrien is de eerste die het de aanvallers moeilijk maakt in de eerste opdracht. Doordat zij als eerste een molboekje wegschiet, kunnen er maar negen afvallers hun kans wagen in plaats van tien. Op het einde schiet ze het laatste boekje weg, waardoor een aanvaller niet verder komt dan de eerste linie en waardoor ook laatste twee die nog bezig zijn met hun slot niet kunnen verdergaan. Dit spreekt ook voor Katrien als mol omdat de mol natuurlijk ook wil verhinderen dat iemand zijn of haar plaats inneemt.

Katrien krijgt de vraag over de dinosaurustattoo van Kevin. Zij vroeg tijdens het knuffelen nog om die naam te herhalen. Als ze de mol was en wist dat ze die vraag zou krijgen, zou ze die waarschijnlijk niet nog eens gevraagd hebben.

Kevin (30)

Kevin is de mol want:

De Mol Kevin
Play4

In de eerste opdracht kan Kevin geen vijf Champions League winnaars opsommen (wij zouden het ook niet kunnen), maar daardoor gaat er wel opnieuw een pijl verloren en daarmee ook een kans om nog een aanvaller tegen te houden. Maar veel wil dit niet zeggen, want in de eerste opdracht heeft de mol er natuurlijk ook baat bij dat de opdracht slaagt en de andere mol zijn of haar plaats niet kan innemen.

Katrien en Kevin kunnen in de klokkenwinkel de juiste categorie niet vinden, waardoor Noah en Philip moeten blijven praten over zes verschillende thema’s. Katrien krijgt uiteindelijk een vraag over de dinosaurus van de tattoo van Kevin. Hij heeft die naam genoemd, maar heel terloops en er zelfs bij vermeld dat het “niet belangrijk” is. Daardoor heeft Katrien de naam niet onthouden en mist ze zo 500 euro.

Kevin is niet de mol want:

Kevin kan in de eerste opdracht één van de boekjes wegschieten. Op dat moment waren er wel al heel wat aanvallers in het veld.

Lennart (25)

Lennart is de mol want:

De Mol Lennart
Play4

Bij de eerste opdracht lukt het Lennart, Jasmien en Annelotte niet om een aanvaller te raken. Daardoor halen de zes het al meteen tot in de gracht. Lennart bevindt zich daarbij op een belangrijkere positie dan de dames. Hij staat alleen aan een kant, die ook de kant is waarlangs de aanvallers naderen. Lennart wil ook al schieten wanneer de aanvallers nog in de gracht liggen en dus makkelijk dekking kunnen zoeken. Uiteindelijk is het Lennnart die als enige kogels over heeft om de laatste twee aanvallers te stoppen. Dat lukt hem niet, waardoor er een nieuwe speler in het spel komt. Maar veel wil dit niet zeggen, want in de eerste opdracht heeft de mol er natuurlijk ook baat bij dat de opdracht slaagt en de andere mol zijn of haar plaats niet kan innemen.

Sven en Lennart beginnen te lachen in de klokkenwinkel, waardoor ze mogelijk de deurtjes met de juiste categorieën missen. Daardoor krijgen Jasmien en Annelotte pas op de valreep één categorie door. Hij beantwoordt zijn vraag over Sven fout, maar ook zij hadden de juiste categorie niet gekregen. Maar de naam ‘Croque Vespa’ had hem wel in de juiste richting kunnen duwen dat het om Italiaanse ingrediënten zou gaan.

Lennart is niet de mol want:

Hoewel Lennart en Sven geen enkele juiste categorie doorkregen, heeft hij het juiste antwoord op de vraag wel doorgegeven. Als mol weet je over welke categorie de vraag zal gaan dus lijkt het ons niet slim om als mol het juiste antwoord prijs te geven.

Lennart legt al snel de link van Dami en haar afkomst, daardoor kan hij de naam van Dami vinden op de wereldbol en komt er 300 euro in de pot.

Noah (18)

Noah is de mol want:

De Mol Noah
Play4

Hoewel veel kandidaten dachten van niet, kan Noah dus wel degelijk de mol zijn. Bij de tien aanvallers was één mol en als die het haalde werd die de nieuwe mol. Dat zou dus betekenen dat Jens oorspronkelijk de mol was, maar vervangen werd door Noah.

Noah en Philip kunnen in de klokkenwinkel de juiste categorie niet vinden, waardoor Sven en Lennart moeten blijven praten over zes verschillende thema’s. Daarbij geeft Noah Philip niet de juiste informatie, waardoor Philip het antwoord niet weet en dus geen 500 euro verdient.

Noah is niet de mol want:

Wij vermoedden dat Jens anders gereageerd zou hebben op zijn eliminatie als hij eigenlijk de mol was. Volgens ons was zijn emotionele reactie de reactie van een kandidaat die zijn avontuur voor z’n ogen zag wegglippen, niet die van een mol die net zijn perfect voorbereide plannen in het water ziet vallen.

In de tweede opdracht onthoudt Noah het detail van het busnummer van Philip (dat wij op dat moment al bijna vergeten waren). Daardoor kan hij 500 euro verdienen. Als mol kon je daar makkelijk een fout nummer geven want het was een klein detail dat je mogelijk vergeten was.

Philip (52)

Philip is de mol want:

De Mol Philip
Play4

Nadat Philip en Dami de eerste aanvaller kunnen uitschakelen, lukt het de tweede wel om de sleutel te bemachtigen. Hun opdracht is dus eigenlijk gefaald, want er kunnen zo zes aanvallers verder naar de derde en laatste linie. Wanneer hun opdracht erop zit, beginnen Dami en Philip Samina te bestoken met vragen. Samina is de enige die informatie kan doorspelen aan de schutters, maar doordat ze bezig wordt gehouden door Dami en Philip kan ze de laatste linie minder goed briefen.

Noah en Philip kunnen in de klokkenwinkel de juiste categorie niet vinden, waardoor Sven en Lennart moeten blijven praten over zes verschillende thema’s.

Philip is niet de mol want:

Door de samenwerking van Philip en Dami kunnen ze één aanvaller uitschakelen op de toren. Dami lost het schot, maar dankzij Philip is de richting juist.

Hoewel Philip en Noah de categorie niet krijgen, vertelt Philip toch in detail over hoe hij z’n echtgenote leerde kennen. Daardoor kan Noah het juiste nummer van de bus geven en zo 500 euro verdienen.

Bij het zoeken naar de namen gaat Philip meteen op de dino af en vindt hij zo de naam van Kevin.

Samina (42)

Samina is de mol want:

De Mol Samina
Play4

Samina en Jens zitten in de eerste opdracht op de controlepost, de sleutelpositie in de opdracht. Daarbij hebben ze niet meteen in de gaten dat er drie aanvallers het veld ingetrokken zijn en zelfs al een molboekje te pakken hebben. Hierdoor verliest de rest van de groep kostbare tijd om zich voor te bereiden op de komst van de aanvallers. Samina had de belangrijke taak om alle linies informatie te geven, maar toch hadden veel linies te weinig informatie over hoeveel aanvallers er waren en langs welke kant ze kwamen. De mol wil de opdracht natuurlijk ook doen slagen, en daarvoor staat Samina op de beste positie om het overzicht op de opdracht te behouden.

In de tweede opdracht moet Samina knuffelen met Dami en informatie uitwisselen over dieren. Daarbij vertelt ze wel over haar dove hondje Taki, maar mist ze de cruciale informatie. Daardoor beantwoordt Dami haar vraag fout en komt er geen 500 euro in de pot. Het verhaal van de kettingzaag lijkt ons nochtans opmerkelijk genoeg om te vertellen. In de klokkenwinkel missen Samina en Dami de categorie van Kevin, maar vinden ze na lang wel die van Katrien.

Wanneer Samina namen moet zoeken, zit ze met haar neus op de croque te kijken, maar ziet ze hem niet.

Samina is niet de mol want:

In de tweede opdracht geeft Samina het juiste antwoord op de vraag van Dami en verdient ze zo 500 euro voor de pot.

Sven (41)

Sven is de mol want:

De Mol Sven
Play4

In de eerste opdracht mist Sven zijn eerste pijl. Daardoor kan er al zeker een aanvaller door de eerste linie breken. Later lukt het Sven ook niet om twee vragen juist te beantwoorden waardoor er opnieuw twee pijlen verloren gaan en dus nog twee aanvallers kunnen doordringen. Daardoor is Sven verantwoordelijk voor drie aanvallers die een molboekje kunnen bemachtigen en zo kunnen doorbreken tot de tweede linie.

Het valt op dat Sven al uitgebreid praat over zijn haat voor knuffelen terwijl de groep nadien een opdracht te wachten staat die volledig draait rond knuffelen. Dit kan natuurlijk toeval zijn. Maar het komt de makers natuurlijk wel mooi uit om de reactie van Sven in beeld te kunnen brengen. In zijn gevreesde knuffelopdracht is één van de onderwerpen van Sven ‘gênant moment’. Die categorie slaat hij over. Sven heeft het juiste antwoord op de vraag over Lennart gekregen, maar kan er niet opkomen. Daarna beweert hij ook dat Lennart het antwoord niet heeft gegeven. Maar dat deed hij wel. In de klokkenwinkel beginnen Sven en Lennart te lachen. Daardoor verspelen ze tijd en krijgen Jasmien en Annelotte pas op de valreep één categorie door.

Sven heeft in de laatste opdracht het kaartje met Jasmien vast, maar ziet haar naam niet staan.

Sven is niet de mol want:

We willen Sven nog de voordeel van de twijfel geven aangezien hij duidelijk heel nonchalant is. Daardoor mist hij soms dingen of vergeet hij ze in z’n enthousiasme. Ook lijkt Sven ons op dit moment een beetje te verdacht. Hij wordt vaak genoemd bij de verdachten van andere kandidaten, wat je als mol in de eerste afleveringen natuurlijk wil vermijden.

Afvaller Jens

De Mol Jens
Play4

Als eerste naar huis gaan in De Mol is nooit leuk. Maar voor Jens is het extra pijnlijk. Hij is niet verder gekomen dan een regenachtig maisveld in Liedekerke en gaat naar huis op basis van een test die hij heeft moeten invullen op basis van bijna geen informatie.

De kans bestaat ook dat Jens de mol was en dus nooit de kans kreeg om te saboteren. In dat geval zou hij de eerste mol ooit zijn die naar huis moet gaan voor het einde van het seizoen.

Onze hoofdverdachte

Het is nog vroeg om al een hoofdverdachte aan te duiden. Maar op dit moment zouden we durven gaan voor Samina. De Limburgse bevond zich in de eerste opdracht in een sleutelpositie. Hoewel de mol in die opdracht ook wilde winnen, lijkt het ons het beste om als mol in de controlepost te zitten om overzicht te behouden. In de tweede opdracht vertelt Samina honderduit over haar dove hondje, waarbij ze wel het verhaal over de kettingzaag “vergeet” te vertellen. Ze wist dat de vraag over haar huisdier zou gaan, dus had ze hier makkelijk verder over kunnen uitweiden.

Ook Kevin blijven we in de gaten houden. Vooral in de tweede opdracht waar hij de naam van de dinosaurus afwimpelt, vonden we daarbij verdacht. Kevin is in de eerste aflevering ook nog niet te expliciet in beeld geweest. Dat is een strategie die de makers vaak gebruiken om de verdenking van de mol af te houden in het begin van het seizoen.

De Mol is elke zondag te zien om 19.55 uur op Play4 en GoPlay.be.

Meer
Lees meer...