De mol ontmaskerd in aflevering 4: “Het ging écht niet meer”

We kregen vanavond – vier weken vroeger dan gepland – een antwoord op de vraag “Wie is de mol?”. De mol gooide namelijk zelf de handdoek in de ring. Daardoor maken we deze week geen uitgebreide analyse van verdachte momenten tijdens de opdrachten kunnen geven. Maar wel een analyse van het molpotentieel van de zes overgebleven kandidaten.

De mol heeft deze week zichzelf ontmaskerd. Doordat Philippe praat in z’n slaap had hij al snel z’n identiteit verraden tegen Bert. Daardoor durfde hij niet meer te slapen met andere kandidaten op de kamer, waardoor hij doodop was. Zijn voorbereide sabotages lukten niet meer en dat begon een tol te eisen op zijn mentale gezondheid. Daardoor krijgen we nu, in de helft van het seizoen een nieuwe mol.

Opdracht 1: Koersen tegen Thomas De Gendt

De Mol aflevering 4 opdracht 1
Play4

Voor de eerste opdracht moesten de kandidaten zich “met hun mossel in het zeemvel heisen” want ze gingen koersen. Daarbij namen ze het op tegen Thomas De Gendt. Voor hun deelname moesten de kandidaten fysieke tests ondergaan bij de KU Leuven. Daarbij werd beslist wie de beste conditie had. Dat bleek Yens te zijn, die in het verleden al een koerscarrière ambieerde.

De opdracht was simpel: kopman Yens moest voor Thomas De Gendt over de finishlijn rijden. De Gendt startte 10 kilometer verder. Deze afstand werd berekend door de KU Leuven. Zij rekenden op basis van de prestaties van Yens uit dat ze op exact hetzelfde moment over de finish zouden rijden als Yens 8 kilometer reed en Thomas 18.

Als Yens als eerste over de streep reed, werd het bedrag verdiend dat de andere kandidaten onderweg verzamelen. Zij moesten op drie tussenpunten voor Thomas De Gendt over de streep komen. Het eerste tussenpunt was 500 euro waard, het tweede 1.000 euro en het derde 1.500 euro. Bij de laatste kilometer kreeg Yens nog de mogelijkheid om over te schakelen op een elektrische fiets. Yens deed dit, waardoor de inzet gehalveerd werd. Uiteindelijk kwam er zo 1.500 euro in de pot.

Opdracht 2: Dragqueens

De Mol dragqueens
Play4

De tweede opdracht is mogelijk onze favoriete opdracht uit de geschiedenis van De Mol. Drie mannelijke kandidaten (in dit geval Bert, Yens en Sven) werden omgetoverd tot dragqueens en moesten een show geven.

Voor de show werden ze bijgestaan door de andere kandidaten die het decor en de muziek moesten verzorgen. Een vijfkoppige jury deelde punten op 10 uit. Hoe meer punten hoe meer geld er verdiend werd. De groep kreeg uiteindelijk 35 punten op 50, wat goed was voor 2.000 euro. En Sven, Bert en Yens hebben er een levenservaring bij.

Opdracht 3: Wissel van wacht

De Mol Philippe
Play4

De derde opdracht is eigenlijk geen opdracht. Philippe vertelde zelf dat hij de mol is en liet weten dat hij uit het spel stapt. Hij durfde doordat hij praat in z’n slaap niet meer te slapen in het bijzijn van anderen en was daardoor doodop. Hij kon niet meer en zijn mentale gezondheid zou eronder geleden hebben als hij verder had gedaan als mol.

Daarom kwam er een geïmproviseerde derde opdracht waarbij een nieuwe mol gekozen werd. Daarvoor gingen de zes overgebleven kandidaten op “sollicitatiegesprek” met Gilles De Coster. Daaruit bleek dat iedereen zich wel geroepen voelde om de nieuwe mol te worden. Maar er werd op het einde van de aflevering maar één persoon echt gekroond tot nieuwe mol. Zo zijn er dit seizoen dus voor de eerste keer in de geschiedenis van het programma twee mollen.

Anke

De Mol Anke
Play4

Anke heeft met haar ervaring als rechercheur een perfecte achtergrond om de mol te vinden, maar ook om de mol te zijn. In de afgelopen afleveringen kregen we al te zien dat Anke het spel heel tactisch speelt. Ze vult haar test strategisch in en houdt iedereen nauwlettend in de gaten.

Daarnaast is Anke ook een van de luidste stemmen in de groep, waardoor ze de rest als mol makkelijk zou kunnen beïnvloeden. De afgelopen weken toonde ze ook al haar enthousiasme en motivatie, waardoor ze vertrouwen kon opbouwen met de groep. Maar vanaf volgende week wordt alles dus anders. Anke lijkt ook tevreden te zijn bij het zien van haar scherm. Is dat omdat ze te zien krijgt dat ze vanaf nu de mol is?

Bert

De Mol Bert
Play4

Bert maakte deze aflevering een van zijn grote dromen waar: een dragqueen worden. Kan hij daar nu nog een droomrol aan toevoegen als de mol? In het sollicitatiegesprek met Gilles lijkt Bert aanvankelijk niet helemaal gewonnen voor de rol als mol. “Het is nog te lang om het vol te houden”, horen we hem zo zeggen. Maar hoe langer het gesprek duurt, hoe meer hij toch te vinden lijkt voor de rol.

De boomverzorger laat zo weten dat hij goed kan liegen en in het gesprek lijkt het ook al echt te gaan over hoe hij de rol zou invullen. Daardoor lijkt hij een goede kanshebber te zijn die sterk overwogen wordt als mol. Maar Bert lijkt enigszins teleurgesteld bij het zien van zijn scherm. Dit lijkt ons eerder een indicatie te zijn dat hij de mol niet is.

Emanuelle 

De Mol Emanuelle
Play4

Emanuelle was de afgelopen weken een van de meest verdachte kandidaten. En dat is niet heel vreemd. Op verschillende momenten gaf ze foute antwoorden of vertraagde ze de groep. Maar Emanuelle was dus niet de mol. Al kan ze door haar verdachte acties in de vorige afleveringen wel de ideale mol zijn.

Doordat Emanuelle in de vorige afleveringen al verschillende “verdachte” acties deed, zou ze die ook als mol kunnen blijven doen. Zonder dat de kandidaten haar meteen zouden verdenken, want in de eerste helft deed ze dit ook en was ze dus zeker niet de mol. Emanuelle lijkt wel eerder teleurgesteld bij het zien van haar scherm, terwijl ze wel aangaf heel graag de mol te willen zijn. Kreeg ze niet het scherm te zien dat ze wilde?

Sven

De Mol Sven
Play4

Sven zou een goede mol kunnen zijn aangezien de groep hem duidelijk enorm vertrouwt. In de vorige aflevering werd hij zelfs helemaal alleen gelaten bij de opdracht met de raket. De groep was er dus duidelijk van overtuigd dat hij niet de mol was en vertrouwde hem om de opdracht alleen uit te voeren.

Daarnaast is Sven ook iemand die weinig in z’n kaarten laat kijken. Hij geeft ook zelf aan dat de andere kandidaten weinig hoogte van hem kunnen krijgen. En dat zou natuurlijk ideaal zijn als nieuwe mol. Sven zien we een kleine shockreactie bij het zien van z’n scherm waardoor hij volgens ons wel gezien kan hebben dat hij de mol is.

Uma

De Mol Uma
Play4

Uma is een kandidate die de afgelopen weken als een gedreven speler naar voor kwam. Ook deze aflevering was dat duidelijk te zien. Uma fietste als een speer de berg op en liet daarbij alle andere kandidaten ver achter zich. Ook bij het duiken vorige week leverde ze een topprestatie.

Door haar gedrevenheid in de vorige afleveringen heeft Uma al heel wat vertrouwen gewonnen in de groep. Dat kan een groot voordeel zijn als mol want zo kan ze de groep makkelijk op sleeptouw nemen. Maar het kan natuurlijk ook een nadeel zijn, want al de gedreven Uma plots minder gedreven wordt, valt dat natuurlijk dubbel zo hard op.

Uma reageert helemaal niet op haar scherm. Daardoor is het dus niet mogelijk om hier iets uit af te leiden.

Yens

De Mol Yens
Play4

“Kopman” Yens kan natuurlijk ook de nieuwe mol zijn. De man die al “een hele Aveve aan zaadjes heeft gepland”. Net zoals Emanuelle was hij de afgelopen weken bij de meest verdachte kandidaten. Dat kan een voordeel zijn als nieuwe mol, omdat je zo niet veel moet veranderen aan je gedrag. Maar tegelijkertijd zullen de anderen je ook nauwlettender in het oog houden omdat ze je sowieso al verdachten.

Yens is de kandidaat die het meest expressief reageert op het zien van z’n scherm. We zien hem daarbij lachen nadat hij z’n scherm ziet. Is dat omdat hij de boodschap te zien kreeg dat hij nu de mol is?

De Mol is elke zondag om 19.50 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Wil je graag op de hoogte blijven van alles over De MolWord dan lid van onze Facebookgroep!

Meer
Lees meer...