De mol spreekt: “Ik durfde niet meer te slapen, ik was doodop, het ging niet meer”

We kregen vanavond een absolute primeur te zien in De Mol. Vier afleveringen voor het einde toont hij z’n ware gelaat en stapt hij zelf uit het spel. Na zijn bekentenis in zijn slaap durfde Philippe niet meer te slapen en dat had een zware tol op z’n mentale gezondheid. Daardoor kon hij niet anders dan te stoppen.

The word is out: Philippe is de tiende mol. De rol was slopend en omdat hij niet kon slapen werd de situatie onhoudbaar. Daardoor besloot hij zelf om te bekennen en naar huis te gaan.

Nachtelijke bekentenis

De grote reden achter het vertrek van Philippe was zijn nachtelijke bekentenis tegen Bert. We hoorden Bert al vroeg in het seizoen zeggen dat hij de mol had horen praten in z’n slaap. Philippe vertelt daar nu het hele verhaal over. “Ik was aan het dromen over wat er die dag gebeurd is en ik praat in mijn slaap. Daarbij zei ik – in m’n droom – ‘Oh nee, 3.000 euro in de pot, ik heb het verbrod’. Daarna maakte Bert mij wakker en zei hij: ‘Weet je wat je net gezegd hebt?’ En toen herhaalde hij woord voor woord wat ik had gezegd.”

En dat veranderde alles voor Philippe. “Ik durfde niet meer te slapen omdat ik bang was dat ik het ook tegen de andere kandidaten zou vertellen in m’n slaap. Je slaapt elke week bij iemand anders en ik wilde dat niet nog eens voorhebben. Daardoor kreeg ik een extreem slaaptekort. Ik ging ’s nachts zelfs naar het toilet om daar eventjes te slapen. Doordat ik zo weinig sliep, was ik niet in topvorm. Dat had een impact op mijn spel, op mijn sabotages.”

Daarnaast vreesde Philippe ook dat Bert de informatie met de rest zou delen. “Ik had het gevoel dat er in het groot ‘MOL’ op mijn voorhoofd stond”, vertelt Philippe. En dat bracht nog meer twijfels met zich mee. Die stapelden zich op tot het punt waarop het onhoudbaar werd.

Gevaar voor mentale gezondheid

De Mol Philippe
Play4

De situatie woog enorm zwaar op de mentale gezondheid van Philippe. “De geplande manipulaties lukten niet. Ik wilde wel, maar het ging niet. Mijn reacties kwamen te laat en ik kon niet meer improviseren. Het vat was af en ik kwam steeds meer in een viscieuze cirkel terecht. Ik wilde wel maar mijn lijf wilde niet meer. Ik zat op mijn laatste energie maar het ging écht niet meer.”

Philippe werkt zelf in de gezondheidssector en weet dus dat zijn mentale gezondheid op de eerste plaats moet staan. Iets wat ook presentator Gilles De Coster beaamt: “Als je het net voor het einde moeilijk krijgt, dan kruip je nog verder. Maar het was te vroeg om Philippe zich nog verder te laten slepen. Dit had hij anders z’n hele leven met zich meegedragen.”

Gilles De Coster: “Philippe was de perfecte mol”

De Mol Gilles Philippe
Play4

De makers hebben geen seconde spijt gehad van hun keuze voor Philippe als mol. Philippe heeft trouwens net zoals alle andere kandidaten het volledige selectieproces (opnieuw) doorlopen. Hij werd dus niet gekozen omdat de makers hem al kenden. Maar hij kwam als beste uit de tests voor de start. “Philippe deed perfect wat hij moest doen”, benadrukt Gilles De Coster. “Hij dacht zelf dat iedereen hem verdacht, maar dat klopte absoluut niet. We waren in de wolken van zijn prestaties.”

“Wij hadden geen twijfels, maar we zagen wel de twijfels in het hoofd van Philippe. Alle mollen hebben dit meegemaakt, maar voor Philippe kwam er nog het slaaptekort bij en dat maakte de situatie onhoudbaar en gevaarlijk voor zijn mentale gezondheid. Je kan perfect getraind aan de start verschijnen, maar als het kopke niet mee is haal je de finish niet.”

Philippe zelf is trots op zijn sabotages uit de eerste afleveringen. “Ik had extra roosjes van de taart gehaald, daardoor kon die 3.000 euro al zeker niet verdiend worden.” En ook de zak met eieren die van het muurtje denderden, was een bewuste actie. “Ik heb dat toen op de wind gestoken en iedereen geloofde het, zelfs de aanwezige cameraploeg.”

“Gezondheidslijn is een rode lijn”

Het begon allemaal heel goed, maar de woorden van Bert bleven door het hoofd van Philippe spoken. “In aflevering drie zagen we Philippe echt afzien een we konden hem niet helpen”, vertelt Gilles. “Het was een pijnlijk moment, hij zat echt vast in het gevoel dat hij het verprutst had.”

Toen zag de productie ook in dat de situatie onhoudbaar was. “De gezondheidslijn is een rode lijn en daar gaan we nooit over. Dat kunnen we niet maken, het was niet te verantwoorden om hem te laten doorgaan.” De beslissing om Philippe naar huis te laten gaan, bracht problemen met zich mee voor de makers, maar die zijn minderwaardig aan de gezondheid van Philippe. “We hadden ook tot aflevering acht verder kunnen doen, maar dat had de slechtste beslissing ooit geweest.”

Het moeilijkste wat een mol ooit heeft gedaan

De Mol Philippe
Play4

Gilles omschrijft de beslissing van Philippe om te stoppen ook al “het moeilijkste wat een mol ooit heeft gedaan”. “Je moet enorm veel moed hebben om als mol de beslissing te maken om in het midden te stoppen. Je moet je ego volledig opzij schuiven.”

“Het was voor ons een heel ingrijpend, maar ook heel menselijk verhaal, dat we eerlijk getoond hebben. Het heeft ons allemaal heel hard gepakt. We hebben al die voorbereidingen gedaan. Het was echt een vriend waar we afscheid van moesten nemen.”

Goed begeleid

Nadat Philippe het spel verliet, volgden er natuurlijk moeilijke maanden. Want hij kon z’n verhaal met bijna niemand delen. “Ik heb veel gehad aan de crew van De Mol. Zij kenden het verhaal en hebben me de afgelopen maanden goed begeleid.”

“Het gaat nu een pak beter”, bevestigt Gilles. “We zijn intensief bezig geweest.” Vanavond viel er een last van de schouders van Philippe. “Ik ben blij dat ik het eindelijk kan delen met m’n vrienden.”

Philippe keek de afgelopen weken ook mee en zag daarbij dat hij het minst verdacht werd van alle kandidaten. “Dat is een heel dubbel gevoel. Enerzijds ben je blij: ‘Ik heb het goed gedaan.’ Maar anderzijds is het ook moeilijk want je denkt: ‘Misschien was ik fout en had ik toch verder kunnen doen.’

Nieuwe mol

De Mol nieuwe mol
Play4

Na het vertrek van Philippe moest er dus razendsnel een nieuwe mol gekozen worden. Volgens Philippe kan iedereen zijn opvolger worden. “Iedereen heeft karaktereigenschappen die goed zouden zijn voor een mol.” Een gokje durft hij voorlopig nog niet te wagen. “Ik ga pas kunnen zeggen wie het volgens mij is als ik ze in de opdrachten aan het werk zijn.”

Het wordt ook een heel andere situatie dan wanneer Elisabet als mol gekozen werd. Want nu hebben we allemaal een streepje voor. “Niemand moet van nul beginnen”, legt Gilles uit. “Want je kan zien wie zich anders gedraagt.” Philippe geeft tot slot nog een goede raad mee aan z’n opvolger. “Blijf kalm. Hou je hoofd koel en blijf ademen.”

Meer
Lees meer...