‘De Mol’: Vijfde afvaller: “Ofwel hadden we een heel sterke mol, of een nogal zwakke groep. Ik denk toch het eerste”

We zijn officieel halfweg in De Mol. Van de tien mensen die aan het avontuur begonnen, blijven er nu nog maar vijf over. De laatste afvaller is Lynn, de enige die voor de start aangaf dat ze de mol niet wilde zijn en ze werd dus ook niet gekozen als mol. “Ik ben blij dat ik mijn eigen morele kompas ben blijven volgen.”

We moesten vanavond afscheid nemen van een heel fijne en vooral oprechte kandidate. Lynn, die zich voorgenomen had om altijd zo eerlijk mogelijk te spelen, moest het spel in de vijfde aflevering verlaten.

Toch verdacht

Ook al gaf Lynn zelf aan dat ze de mol niet wou zijn, toch dachten heel wat kijkers dat ze wél de mol was. “Tja, het feit alleen al dat het zo prominent gezegd werd in het begin, was voor veel mensen een reden om net het omgekeerde te gaan denken. Eens je iemand verdenkt, ga je ook overal bevestiging in zien, vermoed ik”, verklaart Lynn.

Lynn probeerde het spel altijd op een eerlijke manier te spelen en haar eigen morele kompas te volgen. Zo ging ze niet voor vrijstellingen en liet ze ook pasvragen en deals met de mol links liggen. Zelfs na haar uitschakeling heeft ze daar geen spijt van. “Ik ben daar echt blij om, ook al vond ik het zeker niet altijd makkelijk. Maar achteraf gezien ben ik nog steeds heel tevreden over de keuzes die ik gemaakt heb. Het had me denk ik niet verder gebracht, mocht ik het anders hebben gespeeld. En dan had ik nu al
maanden met een wrang gevoel gezeten.”

“Het was elke keer anders, en elke keer uitdagend. Over de eerste vrijstelling twijfelde ik echt nog, omdat ik er echt niet meteen uit wilde. Maar ik wist dat ik dan wel héél snel op de knop zou moeten drukken. En daar zou ik me niet goed bij hebben gevoeld. Dan keek ik liever het hele filmpje uit om over die informatie te beschikken. Toen de mol de eliminatielaptops hackte, wist ik dan weer meteen dat ik niet zou onderhandelen. Mocht daar iemand vertrokken zijn in mijn plaats, dan zou ik er vandaag, maanden later, nog altijd van wakker liggen. Ik ben een gevoelsmens, ik kon niet anders. Tijdens de Herculestocht twijfelde ik wél weer, omdat ik me erg onzeker voelde over mijn verdachte. Maar ik gokte dat de informatie die je zou krijgen door naar de briefing te kijken, me niet echt veel wijzer zou maken. Dus deed ik het niet.”

Verdubbelaars

Dit jaar maakten we kennis met de verdubbelaars en hoewel Gilles in de teasers beloofde dat die het de mol “dubbel zo moeilijk” zouden maken, brachten die uiteindelijk helemaal niets op. “Ofwel hadden we een hele sterke mol, ofwel een nogal zwakke groep. (lacht). Ik denk toch het eerste”, reageert Lynn hierop.

Lynn kreeg dus het rode scherm te zien wanneer ze net de verdubbelaars (nu ja, verdubbelaar) voor de tweede keer in handen kreeg. Zo reageerde ze op haar rode scherm. “Wat door me heen ging is letterlijk wat je in beeld zag: een woord dat begint met F. (lacht) Ik had het gevoel dat ik nog maar net op dreef was gekomen, en het was ineens voorbij. Anderzijds heb ik het toch maar mooi over de helft geschopt, heb ik leuke opdrachten gespeeld en heerlijke mensen leren kennen. Ik ben tevreden naar huis gevlogen.”

Ze vloog ook samen met haar mama naar huis. Al was die vlucht niet zo ontspannend. “De reis begon nogal chaotisch door een overboekte vlucht, maar dat is allemaal goed komen. Aan boord zat ik voor me uit te staren met een grote glimlach. En nu en dan ook een traantje. Van geluk, weliswaar.”

Mooiste moment

De Mol A2 Lynn
Play4

Wanneer iemand naar huis gaat, krijgt die telkens de vraag wat zijn of haar favoriete opdracht was. “Als ik er eentje moet kiezen, dan de kasteelopdracht. De eerste waar we echt met z’n allen samen in actie kwamen. Maar het hele avontuur was fantastisch; van de eerste selectiegesprekken tot de beleving vandaag. En het is nog niet afgelopen: ik tel echt af tot onze reünie.”

“Het verrassendste moment vond ik dat ik na de kasteelopdracht apart werd gelegd. Toen besefte ik dat andere kandidaten me misschien als de mol zagen. Terwijl ik toch duidelijk zei dat ik het niet wilde zijn? Dat gaf een andere twist aan het spel.”

Maar er is één moment waar Lynn spijt van heeft. “De avond waarop ik uiteindelijk moest vertrekken was een heel fijne, gezellige avond met de kandidaten. Ik vergat een momentje te nemen om de voorbije dagen te overlopen in mijn boekje, en daar heb ik een beetje spijt van. Al blijf ik ook echt die fijne groepsmomenten koesteren.”

Voorbereiding met ChatGPT

Iedereen bereidt zich op z’n eigen manier voor op een deelname aan De Mol. Lynn maakte daarvoor gebruik van artificiële intelligentie. “Ik heb alle beschikbare afleveringen opnieuw bekeken, aan Chat GPT gevraagd hoe hij het zou aanpakken, en alle artikels in de pers nog eens nagelezen.”

Door die uitgebreide voorbereidingen wist Lynn ook waar ze aan begon, maar toch was het intenser dan ze dacht. “De intensiteit van de reis had ik wel verwacht. Maar de gelaagdheid van het spel versterkt dat nog vele malen. De spanning komt van overal.”

Reacties thuisfront

Ook in haar omgeving zijn er heel wat mensen die Lynn verdenken. “Ik krijg alleen maar heel positieve reacties te horen. Mensen die me al kennen vanuit mijn jeugd, toen ik een en ander heb uitgestoken, denken dat ik de mol ben. Mensen die me professioneel kennen of de laatste jaren leerden kennen, weten dat ik het niet zou aankunnen om wekenlang mensen voor de gek te houden. Ik heb groot respect voor de mol en al zijn of haar voorgangers, want het is een enorm moeilijke opdracht.”

Lynn had voor haar zoontje verhaaltjes opgenomen zodat hij toch nog elke avond een verhaaltje van zijn mama kon horen. “Hij vertelde me vooraf zelf dat hij mijn verhaaltjes het meest van al zou missen. Dus hebben we de dag voor mijn vertrek de hele dag samen op bed gelegen, terwijl ik verhaaltjes voorlas. Uiteindelijk heeft hij, eens ik weg was, maar twee van die filmpjes bekeken, want het bleek dat hij me er enkel méér door begon te missen.”

Na haar terugkeer kan Lynn haar gezin wel enkele nieuwe trucjes leren. “We hebben vaak de nieuwe versie van In een klein stationnetje gezongen. En of ik mijn man nu met handgebaren tot een vluggertje kan verleiden, hou ik liever privé. (lacht)”
 
“Ik kijk met heel veel liefde en dankbaarheid terug op dit avontuur. Ik had nooit gedacht mee te mogen, er zo lang in te blijven, zoveel spelletjes te spelen, zo dicht bij mezelf te kunnen blijven. De mensen die dit programma maken barsten van het talent en zijn allemaal heel menselijk. Dat verklaart mijn constante glimlach, ik genoot ervan om de crew zo gepassioneerd bezig te zien. En dat ik mijn mama deze ervaring kon geven, vind ik ook heel fijn.”

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep DE MOL 2024: alle hints en tips!.

De Mol is elke zondag om 20 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...