‘De Slimste Mens ter Wereld’: Wie is Gert Verheyen en waar kan je hem van kennen?

Vanavond zal in De Slimste Mens ter Wereld opnieuw een sportman z’n intrede doen. Na Toby Alderweireld gaat het al om de tweede voormalige Rode Duivel, al liggen die dagen voor Gert Verheyen al wat langer achter ons.

Gisteren werd minister Petra De Sutter na een verrassend spannende finale naar huis gespeeld door Guga BaúlCharlotte Adigéry voegde nog een overwinning toe aan haar indrukwekkende reeks. Zij gaat nu met vier overwinningen op zak, naar haar zesde aflevering. Vanavond worden Guga en Charlotte uitgedaagd door Gert Verheyen.

Voetbalcarrière

Gert Verheyen maakte z’n voetbaldebuut bij zijn lokale voetbalploeg Hoogstraten VV, waar hij speelde van 1978 tot 1986, toen hij dus 8 tot 16 jaar oud was. In 1986 maakte hij de overstap naar toenmalige tweedeklasser Lierse SK. Hij speelde daar als aanvaller in het elftal van trainer Johan Boskamp en wist met de ploeg te promoveren naar de eerste klasse. In 1988 maakte Verheyen de overstap naar Anderlecht. Daar was er echter veel concurrentie in de spits, waardoor hij maar weinig aan spelen toekwam.

In 1992 volgde dan de overstap naar Club Brugge, waar Verheyen een vaste waarde werd en tot het einde van z’n professionele carrière in 2006 bleef spelen. Hij werd vier keer landskampioen met de ploeg en won ook vijf keer de Beker van België. Met 558 wedstrijden, waarin hij 195 keer kon scoren, staat hij op de derde plaats in de lijst met spelers met de meeste wedstrijden voor Club Brugge. Enkel Franky Van der Elst (615) en Dany Verlinden (569) doen beter. Gert Verheyen maakte in 1994 zijn debuut bij de Rode Duivels. Hij verdedigde onze landskleuren op het WK van 1998, het EK van 2000 en het WK van 2002. Hij speelde 50 interlands, waarin hij 10 keer kon scoren.

Na het voetballen

Meteen zijn afscheid als speler bij Club Brugge begon hij bij de club als coach van de beloften. Dat deed hij uiteindelijk maar één seizoen (2006-2007), waarna hij een eigen kledingzaak opende in Knokke en zijn debuut maakte als voetbalanalist bij Sporza en het toenmalige 2BE. Hij werd ook cocommentator bij Belgacom TV.

In 2013 keerde Verheyen toch weer terug als trainer. Deze keer bij de jeugd van de Belgische voetbalbond, waar hij tot 2018 de U19 trainde. In 2018 maakte hij dan de overstap naar KV Oostende, waar hij de eerste ploeg trainde. Dat deed hij samen met assistent Franky Van der Elst, met wie hij van 1992 tot 1999 samenspeelde bij Club Brugge én de nationale ploeg. In 2019 nam hij, na een teleurstellend seizoen, zelf z’n ontslag als trainer. Hij weigerde daarbij een opstapvergoeding omdat hij die naar eigen zeggen niet verdiende.

Op dit moment is Verheyen voetbalanalist en -commentator bij verschillende zenders. Vorig jaar nam Gert Verheyen ook deel aan het Play4-programma Over De Oceaan.

Meer
Lees meer...