‘De Slimste Mens ter Wereld’: Wie is Petra De Sutter en waar kan je haar van kennen?

Vanavond gaat de voorlaatste week met nieuwe kandidaten van start in De Slimste Mens ter Wereld. Daarbij krijgt de ondertussen haast onverslaanbare tandem Jeroen Leenders en Charlotte Adigéry het gezelschap van minister Petra De Sutter. Dit is waar je haar van kan kennen.

Nadat ook An Janssens in haar eerste aflevering van De Slimste Mens ter Wereld naar huis werd gespeeld door Jeroen Leenders en Charlotte Adigéry, is het vanavond de beurt aan vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven Petra De Sutter om haar kans te wagen.

Petra De Sutter

Hoewel we Petra De Sutter nu kennen als minister startte ze haar carrière als gynaecologe. Na haar studies geneeskunde aan de UGent, behaalde Petra De Sutter ook een doctoraat in de biomedische wetenschappen. Vervolgens trok ze voor twee jaar naar Chicago om daar onderzoek te doen naar de genetica van eicellen van mensen en muizen. Toen ze terugkeerde naar België ging, begon ze te werken als gynaecologe. In 2000 ging De Sutter werd ze professor aan de UGent. Nadat ze in de politiek stapte, bleef ze nog een tijdje deeltijds aan de slag bij de universiteit en was ze ook het hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent.

De Sutter maakte haar politieke debuut in 2014. Ze stond toen op de tweede plaats van de Europese lijst van Groen, na Bart Staes. Groen haalde maar één zetel binnen, die dus naar Staes ging. Zo kwam De Sutter terecht in de Senaat. Daar werd ze lid van de Commissie voor Institutionele Aangelegenheden. Ze houdt zich vooral bezig met onderwerpen als draagmoederschap, de onafhankelijkheid van klinisch onderzoek in de farmaceutische industrie en de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap. Als senator werd De Sutter afgevaardigd in de Raad van Europa, waar ze lid werd van de commissie Sociale Zaken en vicevoorzitter van de commissie Migratie.

In 2018 kwam De Sutter op bij de lokale verkiezingen als lijsstrekker voor Groen in de gemeente Horebeke. Sinds 2019 is ze in de gemeente actief als gemeenteraadslid. In 2019 stond ze opnieuw op de lijst van Groen voor de Europese verkiezingen. Deze keer was ze lijsttrekker en werd ze verkozen, waarna ze tot oktober 2020 zetelde in het Europees parlement. Op 1 oktober 2020 werd Petra De Sutter vervolgens vicepremier en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post in de regering-De Croo. Daarmee werd ze de eerste transgender minister in Europa. De Sutter is altijd heel open geweest over haar transitie en gaat sinds 2004 als vrouw door het leven.

De Slimste Mens ter Wereld is elke maandag tot en met donderdag om 21.15 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...