De tien beste whisky’s

De ene whisky is de andere niet, en whisky is ook geen whiskey. De versie zonder ‘e’ is de benaming voor de Schotse en Canadese variant, terwijl het woord met ‘e’ wordt gebruikt voor Ierse en Amerikaanse dranken. Hier zijn alvast de tien beste betaalbare ‘scotch whisky’s’ volgens The Independent.

1. Talisker (18 jaar) 76,90 euro

kos

Talisker is vurig. De whisky smaakt alsof hij werd gemaakt door de zee, en daar is een goede reden voor. De stokerij is de enige op het eiland Skye en bevindt zich pal op het strand van Loch Harport.

2. Lagavulin (16 jaar) 56,70 euro

kos

Na een glas of twee hiervan zal je je voelen alsof je een door whisky gevoed vreugdevuur op een strand hebt opgedronken. De drank is rijk, en vleugjes turf blenden perfect met een peperachtige rokerigheid.

3. Bruichladdich Laddie (10 jaar) 34,70 euro

kos

De Laddie Ten bevat geen turfsmaak en is zo een perfect tegengif voor de gebruikelijke sterkedrank van het eiland Islay.

4. Laphroaig (10 jaar) 38,40 euro

kos

Laphroaig heeft een volle body en een te duchten reputatie, maar deze tien jaar lang gerijpte drank is toch verrassend zoet met toetsen van zout en lagen van turf.

5. Ledaig (10 jaar) 44,25 euro

kos

Deze whisky van Tobermory op het eiland Mull is een echt medicinaal drankje. Hij ruikt zoet en turfachtig, en heeft een rokerige smaak met een lange, peperachtige afdronk.

6. Macallan Gold 49,95 euro

kos

Volgens The Independent moet deze whisky wel goed zijn, aangezien James Bond hem drinkt. De drank wordt warm aanbevolen voor zijn zoete melassesmaak.

7. Old Pulteney (12 jaar) 32,80 euro

kos

De stokerij in Wick maakt voortreffelijke whisky’s, en deze past perfect bij zeevruchten. Hij heeft een complexe neus van groene appels en kruiden.

8. The Glenlivet (12 jaar) 31,70 euro

kos

Deze gladde drank uit Speyside kan je de hele nacht drinken. Hij is licht met een stroachtige kleur en een toets van kersen op de tong. Hij smaakt ook niet te moutig.

9. Dalwhinnie (15 jaar) 35,5 euro

kos

Deze destilleerderij is de hoogste van Schotland, en levert een gebalanceerde malt met een sherrykarakter en net een toets van zijdeachtige honing en Hooglandse dophei.

10. Caol Ila (12 jaar) 36,60 euro

kos

Coal Ila is een strokleurige Islay-whisky voor wie houdt van complexe smaken. Hij heeft een fruitige neus van schone, stevige smaken voor een zoute en turfachtige kick.

De prijzen komen van dezelfde Belgische onlinewinkel voor whisky, behalve die van de Macallan Gold. We namen de bedragen zonder eventuele promoties.

Meer
Lees meer...