In het kort
- De Verenigde Staten hebben zich officieel teruggetrokken uit het bestuur van het VN-klimaatschadefonds.
- Rebecca Lawlor is afgetreden als Amerikaanse vertegenwoordiger binnen het fondsbestuur.
- Het blijft onduidelijk of de VS hun eerder toegezegde bijdrage van 17,5 miljoen dollar (16,1 miljoen euro) zullen nakomen.
De Verenigde Staten hebben zich officieel teruggetrokken uit het bestuur van het VN-klimaatschadefonds. Dat blijkt uit een brief van Rebecca Lawlor, de Amerikaanse vertegenwoordiger in het fondsbestuur, die op 4 maart werd verzonden aan medevoorzitter Jean-Christophe Donnellier.
De beslissing volgt op eerdere stappen van de VS om zich te distantiëren van internationale klimaatinspanningen. Zo werden al eerder de deelname van Amerikaanse wetenschappers aan mondiale klimaatbeoordelingen stopgezet, trokken de VS zich terug uit financieringsakkoorden rond steenkoolvermindering, en traden ze opnieuw uit het akkoord van Parijs.
Achtergrond van het klimaatschadefonds
Het klimaatschadefonds werd in 2023 opgericht tijdens de COP28-klimaattop van de Verenigde Naties. Het fonds was een cruciale overwinning voor ontwikkelingslanden die al jaren pleiten voor financiële steun om de gevolgen van extreme weersomstandigheden op te vangen.
Bijna 200 landen stemden in met de oprichting van het fonds, dat zich richt op het ondersteunen van landen die lijden onder onherstelbare schade door klimaatverandering, zoals droogte, overstromingen en mislukte oogsten.
Onzekerheid over Amerikaanse bijdrage
In haar brief bevestigde Lawlor dat zowel het Amerikaanse bestuurslid als het plaatsvervangend lid per direct aftreden, zonder plannen voor vervanging. Of de VS hun eerder toegezegde bijdrage van 17,5 miljoen dollar (16,1 miljoen euro) zullen nakomen, blijft onduidelijk.
Tot op heden hebben rijke landen in totaal 741 miljoen dollar (683 miljoen euro) toegezegd aan het fonds. De bijdrage van de VS maakt daar een klein maar symbolisch belangrijk deel van uit.
Verantwoordelijkheid blijft, ondanks terugtrekking
Volgens Harjeet Singh, directeur van de non-profitorganisatie Satat Sampada Climate Foundation, ontheft deze stap de VS niet van hun verantwoordelijkheid. “Als grootste historische uitstoter dragen de Verenigde Staten een grote verantwoordelijkheid voor de klimaatproblemen die kwetsbare bevolkingsgroepen wereldwijd treffen”, stelt Singh.
My reaction to the U.S. withdrawal from the Loss and Damage Fund
— Harjeet Singh (@harjeet11) March 7, 2025
"The decision by the Trump administration to withdraw from the new Fund for Responding to Loss and Damage not only exemplifies a longstanding pattern of obstruction by the U.S. government in securing necessary… pic.twitter.com/bzcVabBvi7
Het klimaatschadefonds is bedoeld om projecten te financieren die kwetsbare landen helpen herstellen van onherstelbare schade door klimaatverandering. Met de Amerikaanse terugtrekking wordt gevreesd dat de steun aan deze landen onder druk komt te staan.